Akcie se odrazily ode dna. Co na to podílové fondy?

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 9. 11. 2022
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v říjnu a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost?
Akcie se odrazily ode dna. Co na to podílové fondy?

Zdroj: Shutterstock

Ceny akcií předvedly v říjnu prudkou otočku, V Americe i Evropě se odrazily se od svých minim z konce září a vydaly svižně nahoru. Podílové fondy zaměřené na akcie díky tomu zmírnily letošní ztráty.

Pozitivní nálada byla reakcí na očekávání pomalejšího zvedání sazeb v USA díky prvním známkám horších makroekonomických dat. Zpomalení se už projevuje zvláště v realitním sektoru a v cenách ropy a plynu.

Akciím neuškodilo ani hromadné zpřísňování měnových politik centrálními bankami. Americký Fed i Evropská centrální banka navíc potvrdily, že další zpřísňování ještě přijde, protože dlouhodobá inflace zůstává hrozbou.

V reakci na tyto prognózy pokračoval celosvětový pokles cen dluhopisů. Ty české nezachránila ani Česká národní banka, která drží základní sazbu na sedmi procentech. Výprodej českých státních dluhopisů má několik důvodů. Od stále rostoucích inflačních čísel, přes zhoršující se deficit rozpočtu, po riziko zhoršení kreditního ratingu země, což umožňuje investorům požadovat vyšší výnosy, a tedy platit za dluhopisy nižší ceny.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc než 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

říjen 20226 %4,4 %
od začátku roku-12,6 %-19,8 %
poslední rok-11,4 %-21,6 %
poslední tři roky16,8 %-1,5 %
posledních pět let24,4 %-1,4 %
posl. deset let102,7 %24,6 %
počet fondů3814

Americké akcie přidaly v říjnu asi osm procent, evropské dokonce devět. Propadu se nevyhnuly akcie nerozvinutých zemí – velkou měrou k tomu přispěly čínské akcie, protože se investorům nepozdával výsledek volby nového čínského vedení.

Tento prudký růst cen akcií nemusí být trvalý. Stále je zde obrovské množství nejistot a investoři si budou muset ještě na čas zvyknout na zvětšenou volatilitu. Uklidnění očekávám až začátkem příštího roku, kdy by se měla otočit inflace směrem dolů. Otázkou za milion je, jestli má s přicházející „recesí“ ještě smysl dál prudce zpřísňovat měnové podmínky.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v říjnu okolo plus šesti procent. V letošním roce však ztratili investoři v průměru 12,6 %. Za posledních 12 měsíců klesla hodnota podílů v akciových fondech o 11,4 %.

Speciálně zaměřené akciové fondy zaznamenaly v posledním měsíci růst o 4,4 %, ale za poslední rok jsou o 21,6 % níže. Důvodem horšího výkonu akciových fondů mimo hlavní trhy je pokračující propad čínského akciového trhu a výprodej akcií z technologického sektoru.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

říjen 2022-0,7 %1,9 %
od začátku roku-4,3 %-10,2 %
poslední rok-4,9 %-10,2 %
poslední tři roky-6,2 %-5,1 %
posl. pět let-4,9 %-3,3 %
posl. deset let-0,3%21 %
počet fondů1822

Srovnejte si to s námi

Pokles cen dluhopisů pokračoval i v říjnu. Průměrná cena fondů investujících do státních a kvalitních korporátních dluhopisů klesla během o dalších 0,7 procenta. Bohužel, za posledních 12 měsíců dělá nominální ztráta už 4,9 procenta. Propad cen tuzemských dluhopisů souvisí se zvyšováním inflace a základní sazby ČNB.

Ceny dluhopisů klesaly celosvětově. Ve Velké Británii tento výprodej dokonce způsobil problémy tamním penzijním fondům, které musela zachraňovat centrální banka. V České republice máme naštěstí odlišný systém spoření na důchod, takže se tyto problémy našeho systému netýkají.

Utažení rizikových prémií související se optimismem na akciových trzích podpořilo ceny rizikových dluhopisů. Fondy, které se na zaměřují, proto v říjnu částečně své letošní ztráty a vyrostly o 1,9 procenta. Meziročně jsou však níže o 10,2 procenta.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
říjen 2022-1,7 %
od začátku roku-9,8 %
poslední rok-9,5 %
poslední tři roky-0,3 %
posledních pět let0,6 %
posledních deset let20,7 %
počet fondů50

Smíšené fondy díky akciové složce rostly, ale brzdila je konzervativní (dluhopisová) část. Jejich průměrná hodnota meziměsíčně stoupla o 1,7 procenta, meziročně ztrácí 9,5 procenta. 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek