Padají akcie i dluhopisy. Kolik ztratily podílové fondy?

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 14. 7. 2022 | 7 komentářů
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak viděl trhy v červnu?
Padají akcie i dluhopisy. Kolik ztratily podílové fondy?
Ilustrační obrázek
Zdroj: Shutterstock

Na ceny finančních aktiv působila v červnu jedna špatná zpráva za druhou. Akcie, dluhopisy a tedy i podílové fondy jako celek skončily hluboce v minusu.

Ceny dluhopisů spadly kvůli celosvětově vysoké inflaci a překvapivě agresivní měnové politice hlavních centrálních bank. Podobný důvod je za poklesem cen akcií, které také obecně trápí roky neviděné úrokové náklady. Hlavní akciové trhy klesly jen za červen přibližně o osm procent, od začátku roku letošního roku jsou už o více než pětinu níže. Technologický index NASDAQ je dokonce skoro o třetinu levnější.

Meziroční inflace v Česku za červen přesáhla 17 %, což je zdaleka nejvyšší číslo v tomto tisíciletí. Česká národní banka se ve starém složení rozhodla ještě jednou naposledy razantně zvýšit základní sazbu, a to už na desetiletí neviděnou hodnotu 7 %. Navíc potvrdila, že už od května provádí měnové intervence, aby udržela silnější korunu a zbytečně se nezdražovaly dovozy do země.

Podobně je na tom americký Fed, který zvýšil základní sazbu o 0,75 % na 1,5 % a očekává se další zpřísňování měnové politiky. Inflace v USA totiž dosáhla na 9,1 % – nejvyšší hodnotu za 40 let. V tomto prostředí samozřejmě výrazně klesají ceny dluhopisů, respektive rostou jejich výnosy.

Rostoucí úroky dopadají i na ceny akcií. Nejenže znehodnocují budoucí zisky a zdražují náklady na financování, ale roste výrazně i pravděpodobnost recese. Tyto obavy cítí velké množství investorů, a proto teď nejsou rizikovější investice v kurzu, což se negativně projevuje nejen na akciích, ale i na rizikovějších dluhopisech.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

červen 2022-6,6 %-5,7 %
od začátku roku-14,8 %-16,6 %
poslední rok-9,3 %-14,5 %
poslední tři roky16,5 %3,4 %
posledních pět let25,1 %7,9 %
posl. deset let105.1 %37 %
počet fondů3814

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se pohybovala v červnu okolo minus 6,6 %. Jen v letošním roce ztratili investoři v průměru 14,8 %. Za posledních 12 měsíců je hodnota podílů v akciových fondech nižší o 9,3 %.

Speciálně zaměřené akciové fondy klesly v červnu o 5,7 %. Za poslední rok mají ještě horší výkonnost (minus 14,5 %) než fondy soustředící se na hlavní akciové trhy.

Vedle strachu z recese se hlavně v Evropě akcentuje i nejistota ohledně dodávek plynu z Ruska. Případný výpadek, respektive nedostatek by způsobil veliké národohospodářské ztráty celé Evropě, které mohou negativně ovlivnit hodnoty akciových indexů.

I v současném nejistém prostředí však existují sektory, které vydělávají – jako energetické firmy a banky. Na druhou stranu mnoho zemí chce na tyto „nefér“ zisky zavést takzvané sektorové daně.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

červen 2022-0,8 %-5,3 %
od začátku roku-4 %-11,8 %
poslední rok-6,2 %-11,8 %
poslední tři roky-5,1 %-5,5 %
posl. pět let-5,5 %-3,8 %
posl. deset let3 %25,9 %
počet fondů1922

Renovovanou bankovní radu s novým guvernérem čeká velice složité rozhodovaní o tom, jak udržet inflaci pod kontrolou v době, kdy rostou ceny i v zahraničí a koruna má tendence oslabovat.

Srovnejte si to s námi

Bankovní rada bude pravděpodobně pokračovat v intervencích a navzdory vyjádřením nového guvernéra nejspíše dojde ještě k dalšímu zvýšení základní sazby.

Negativní nálada na dluhopisových trzích se propsala i do červnové výkonnosti dluhopisových fondů. Průměrná cena kvalitních dluhopisových fondů za měsíc klesla o 0,8 %. Bohužel, za posledních 12 měsíců je to dokonce ztráta 6,2 % způsobená propadem cen dluhopisů s tím, jak se zvyšovaly jejich výnosy.

Růst rizikových prémií související s korekcí akcií srazil ceny rizikových dluhopisů. Fondy, které se na ně zaměřují, proto v červnu klesly o silných 5,3 %. Meziročně jsou níže o 11,8 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
červen 2022-9 %
od začátku roku-15,1 %
poslední rok-13,7 %
poslední tři roky-4,9 %
posledních pět let-3,7 %
posledních deset let17,6 %
počet fondů53

Smíšené fondy ztrácely svoji hodnotu jak ve svých konzervativních částech, tak i v dynamických, což popřelo klasické ekonomické poučky a znásobilo pokles. Jejich průměrná hodnota se v červnu snížila o devět procent, meziročně ztrácejí 13,7 procenta.


Vítězové a poražení

Zdroj: Shutterstock

Průměrný český investor do podílových fondů zaznamenal v letošním prvním pololetí ztrátu 11,6 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společností Fincentrum & Swiss Life Select a Refinitiv Eikon podle informací ze 750 fondů kolektivního investování, které jsou na domácím trhu běžně dostupné.

Při výpočtu sledují nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice. Od roku 2018, kdy začalo monitorování trhu Indexem českého investora CII750, si průměrný investor stále drží zisk 5,2 %. 

Pět nejvýkonnějších fondů za první pololetí 2022

Schroder ISF Global Energy A Acc 29,77 %
NN (L) Energy X Cap CZK Hedi 22,06 %
Fond ropy a energetiky 13,26 %
Fidelity Funds - China Focus A-ACC-EUR 11,68 %
BGF Latin American A2 USD 2,98 %
Zdroj: Swiss Life Select a Refinitiv Eikon, výkonnost je přepočtena do české koruny. 

Pět nejméně výkonných fondů za první pololetí 2022

BGF Emerging Europe A2 EUR -59,16 %
Allianz Gl Artificial Intelligence(H2-EUR) -41,01 %
Invesco Global Consumer Trends A Acc CZK hgd -37,30 %
Franklin Technology A (acc) EUR -35,85 %
Allianz Europe Equity Growth Select(H2-CZK) -33,03 %
Zdroj: Swiss Life Select a Refinitiv Eikon, výkonnost je přepočtena do české koruny. 

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

14. 7. 2022 16:40

Te to super přijít o tolik peněz za jeden rok.

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek