Podílové fondy: Rekordní rok pro akcie, tragický pro dluhopisy

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 11. 1. 2022 | 3 komentáře
Vývoj podílových fondů hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Kolik si v průměru připsaly za prosinec, za celý rok 2021 nebo třeba za posledních pět či deset let?
Podílové fondy: Rekordní rok pro akcie, tragický pro dluhopisy

Zdroj: Shutterstock

Prosinec byl na finančních trzích až překvapivě rušný. Akcie se dostávaly na nová maxima, naopak české dluhopisy padaly jako kámen.

Za růstem cen akcií stály především menší obavy z následků omikronu – nové mutace koronaviru – a také slib Evropské centrální banky, že podpora ekonomiky nekončí.

Za propadem cen dluhopisů stál relativně překvapující krok České národní banky, která zvýšila základní úrokovou sazbu o celé jedno procento na 3,75 % – a to není ještě konec. Ceny dluhopisů klesají, když jejich výnosy rostou.

Koruna posilovala a dostala se už na silnější úrovně, než byla před pandemií. To samozřejmě ovlivnilo i výnosy podílových fondů, kde se vítězem stali akcioví investoři v Evropě a Americe.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

prosinec 20213 %1,6 %
od začátku roku19,8 %13,2 %
poslední rok19,8 %13,2 %
poslední tři roky56,8 %37,8 %
posledních pět let52,2 %38,8 %
posl. deset let157,2 %70,1 %
počet fondů3815

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice se v prosinci pohybovala okolo tří procent. Za celý rok 2021 v nich klienti zhodnotili majetek dokonce o pětinu (19,8 %).

Speciálně zaměřené akciové fondy v prosinci rostly jen o 1,6 % – hlavně kvůli zaostávání asijských a jihoamerických trhů a nedostatečnému měnovému zajištění. Za celý rok si připsaly v průměru 13,2 %.

Český akciový trh patřil v roce 2021 dokonce mezi jeden z nejvýkonnějších – se ziskem kolem 40 %.

V prosinci stouply ceny akcií k rekordním hodnotám. Výkonnost zahraničních investic pro české investory zhoršila prudce posilující koruna, která část zisků odmazala.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

prosinec 2021-0,9 %0,5 %
od začátku roku-3,2 %1,9 %
poslední rok-3,2 %1,9 %
poslední tři roky0,7 %13,4 %
posl. pět let-2,4 %10,5 %
posl. deset let11,6 %52,7 %
počet fondů1922

Dluhopisové fondy ukončily tragický rok dalším propadem. Rostoucí inflace a zvýšení základní sazby o 100 bazických bodů způsobily u korunových dluhopisů výprodeje. To negativně ovlivnilo výkon konzervativních dluhopisových fondů, které prodloužily období poklesu.

Za propadem českých státních dluhopisů stojí především vyjádření členů bankovní rady ČNB, kteří férově připustili další relativně výrazné zvedání sazeb i v roce 2022 a možný růst inflace až k 10 procentům.

Průměrná výkonnost kvalitních dluhopisových fondů se v prosinci propadla o dalších 0,9 procenta. Za celý rok 2021 je to v průměru smutných minus 3,2 %, což konzervativní klienty v podílových či penzijních fondech určitě nepotěšilo.

Výhled pro konzervativní klienty na rok 2022 je však mnohem veselejší, protože začínáme s úroky už ve výši kolem 4 % – a od nich se bude tento rok výkonnost odvíjet.

Pokles rizikových prémií pomohl cenám rizikovějších korporátních dluhopisů, a proto se fondy rizikových dluhopisů mírně zotavily a za měsíc přidaly 0,5 %. Meziročně jsou výš o 1,9 %.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
prosinec 2021-0,9 %
od začátku roku6,5 %
poslední rok6,5 %
poslední tři roky18,8 %
posledních pět let14,9 %
posledních deset let43 %
počet fondů59

Smíšené fondy mají za prosinec průměrnou výkonnost 0,9 %, meziročně jsou výš o 6,5 %. Nahoru je táhly akcie, naopak brzdou byly dluhopisy ztrácející na ceně.

Smíšené fondy zahrnují mnoho rozličných variant portfolií zahrnujících akcie, dluhopisy, komodity či alternativní investice.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 5 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek