Fondy: Bída na pokračování

Petr Fejtek | rubrika: Sloupek | 14. 7. 2008
Fondy: Bída na pokračování
Ano prázdniny nepřinesly trhům žádné uklidnění, medvědi se stále prohánějí po parketech. Fondy tak dál ztrácejí nejen na výnosech, ale i na oblibě. Týden jim u nás odnesl sice jen necelých 100 milionů korun, ale za poslední dva týdny to bylo přes půlmiliardu. Je tak evidentní, že pololetní statistika AKAT bude jen a jen k pláči.

Situaci pochopitelně zachraňují od ještě větších propadlišť alespoň fondy peněžního trhu. Ani jejich 300 milionů korun ovšem nedokáže vynahradit všechny ostatní mínusy. Jejich přesilu tentokrát podtrhl i segment zajištěných fondů: protože se museli vyplatit podílníci jednoho končícího, nestačilo jejich 200 milionů nahradit ani 130 milionů nově upisovaného. Inventura ostatních není o nic lepší: dluhopisové –170, smíšené –100, akciové –40.

Nejhorší na celkové náladě je neuvěřitelná volatilita, citlivá na jakoukoli situaci, komentář či zprávu. Evropa se samozřejmě s denním zpožděním zámořských stébel chytá, anebo si chce plést konopku. Jeden den to vypadá, že se býci prohánějí jako ve španělské Pamploně, druhý den se málem volá záchranka. Jeden den trh tleská šéfovi JPMorgan, když prohlásí, že to nejhorší máme za sebou, druhý den se všichni hroutí při spekulaci o možném převzetí banky Wachovia. Pak začal kolotoč kolem amerického socialismu. Divíte se, o čem mluvím? Samozřejmě o polostátních Freddie Mac a Fannie Mae, které je třeba „zachraňovat“ průběžně i opakovaně (Mae třeba v pátek klesala o 22 %).

Podle investiční banky Lehman Bros. budou potřebovat americké polostátní hypoteční agentury až 75 miliard dolarů (cca 1,2 bil. korun) ke své stabilizaci, což by překonalo i největší odpisovatele Citigroup, Merrill Lynch a UBS. Představitelé Deutsche Bank, Lehman Brothers a UBS ovšem očekávají ve druhé polovině roku nejvyšší růst amerického akciového indexu S&P 500 za posledních 26 let (o 28 % na historické maximum 1600 bodu). Mají, či nemají pravdu?

Podle jiné historické analogie by totiž mohl naopak do konce medvědího trhu ztratit ještě dalších 12 procent. Tradicionalisté ovšem tvrdí, že medvědí recese by byla nutná nejdřív u Dow Jones Transportation Average indexu, ale ten jen za 1. polovinu letošního roku vyrostl o 30 procent.

Britský The Economist shrnuje důvody, proč akcie ztrácejí, do čtyř základních faktorů, které ovlivňují akciové trhy: jde o ekonomický růst, firemní zisky, úrokové sazby a míru inflace.

Zatímco první dva jmenované zřejmě klesají, u dalších dvou je tomu naopak. Jak podotýká populární ekonomický týdeník, jde o nejhorší možnou kombinaci. Ovšem: zisky společností, které tvoří index S&P 500, sice klesly tři měsíce po sobě (ve druhém čtvrtletí by se měly snížit o 11,2 %), ale bez firem finančního sektoru by se měly za tyto tři měsíce zisky firem zvýšit o více než 7 procent. Jak se s touto situací a vyhlídkami rozhodovat, toť otázka.

Řeč čísel

Co dalšího se ve svete fondu minulý týden stalo? Vše potrebné jako vždy najdete v našich pravidelných souhrnných tabulkách.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

30. 6. 2008 | Petr Fejtek | 6 komentářů

Fondy: Procházka údolím smrti nekončí

Horké léto se projevuje v plné medvědí síle. Trhy dostaly sérii tvrdých ran a indexy se dostávají podezřele blízko několikaletých minim. Situace fondů s přílivem 25 milionů korun se... celý článek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

23. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Stále v chudinské čtvrti

Na to, jaká výprodejní vlna v pátek smetla akciové trhy, dopadly fondy se 160 miliony korun ještě celkem dobře. Zvítězily fondy peněžního trhu, které svými 110 miliony opět ovládly... celý článek

Fondy: Medvědi na jarní procházce

16. 6. 2008 | Petr Fejtek | 3 komentáře

Fondy: Medvědi na jarní procházce

Ještě hůř než špatně dopadly týdenní součty fondů, když je tentokrát opustilo 120 milionů korun. Není to ale známkou žádné paniky, to jen končilo období zajištěnému fondu ČSOB Světový... celý článek

Fondy: Veselo bude jindy

9. 6. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Veselo bude jindy

Akciové trhy začaly červen výplachem, takže se není co divit, že ani ve fondech se žádné oslavy nemohly očekávat. Získaných 120 milionů není vlastně ani takový propadák, bylo i hůř.... celý článek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

19. 5. 2008 | Petr Fejtek

Fondy: Zatím jen náznak lepší nálady

Slabý zájem o investice do fondů sice pokračuje, protože necelých 90 milionů korun je stále velmi málo, ale 137milionové vítězství akciových fondů by mohlo naznačit poněkud světlejší... celý článek

Partners Financial Services