Investice pro začátečníky. Na jaké poplatky narazíte

Jiří Hovorka | rubrika: Jak na to | 22. 9. 2021 | 6 komentářů
Co jsou to správcovské, obhospodařovací nebo manažerské poplatky u fondů a jak se liší od vstupních? A jak je to při přímém nákupu akcií?
Investice pro začátečníky. Na jaké poplatky narazíte

Zdroj: Shutterstock

Už vás nebaví sledovat, jak peníze na běžném nebo i spořicím účtu v bance požírá rostoucí inflace? V předchozích dílech našeho seriálu jsme si popsali možnosti, jak úspory nejenom uchránit, ale ideálně je i zhodnotit – tedy porazit inflaci. Vysvětlili jsme si, jak začít investovat, proč a jak to pro začátek zkusit s podílovými fondy nebo i jak si vybrat přímo konkrétní akcie

Kromě potenciálního zhodnocení každé investice budete řešit i související poplatky. V dnešním textu se podíváme na ty, které vás čekají u podílových fondů a při nákupu jednotlivých akcií. Pomůžeme vám, abyste se uměli sami rozhodnout, zda se investice, kterou jste si vybrali, zbytečně neprodraží.

Poplatky u podílových fondů

U všech podílových fondů se platí poplatky za správu. Někde je nazývají správcovské, někde obhospodařovací, jinde manažerské. Čím rizikovější fond a čím aktivněji ho správce řídí, tím vyšší poplatek je.

Aktivnější správa znamená, že se manažer fondu aktivně snaží průběžně měnit jeho složení v reakci na vývoj na trhu. Proti aktivně spravovaným fondům stojí pasivní fondy založené na ETF strategiích, nebo samotné ETF, které typicky kopírují zvolený index – třeba americký S&P 500 zahrnující akcie 500 největších firem obchodovaných v USA.

Srovnejte si to s námi

U akciových fondů se správcovský poplatek pohybuje typicky kolem dvou procent ročně z vašich peněz na investičním účtu. U realitních fondů se poplatek nejčastěji pohybuje v rozmezí mezi 1,5 a 2 procenty. Poplatek si investiční firmy strhávají průběžně. U fondů založených na pasivních strategiích je nižší. Například služby Fondee, Indigo nebo Portu, které oba přístupy kombinují a sestavují investiční balíčky pro různé typy investorů z jednotlivých ETF, prodávají své investiční balíčky se zhruba procentním správcovským poplatkem. Ještě na nižší správcovské poplatky – i třeba těsně nad nulou – se dostanete, když ETF nakoupíte od brokera přímo. Pak mu za to ale zaplatíte poplatek za realizaci obchodu a vezmete na sebe také kurzové riziko, protože samotná ETF v korunách dostupná nejsou.

Výši správcovských poplatků ale příliš řešit nemusíte, pokud má fond slušné zhodnocení. To je totiž připisované už po jejich odečtení. Když tedy čtete, že fond loni připsal 6,3 %, je to už výnos po odečtení správcovského poplatku. Pokud byste v takovém fondu měli 100 tisíc, zhodnotili jste je loni o 6300 korun – už po odečtení poplatku.

Rozšířené jsou také vstupní poplatky. Když dělá třeba tři procenta, znamená to, že si banka či investiční společnost z každé vaší investované tisícovky vezme 30 korun, takže opravdu na investice jde 970 korun. Prakticky pak startujete na úrovni tří procent v minusu. Bývá to cena za poradce, který vám investici prodá. Některé banky a investiční společnosti nicméně nabízejí fondy bez vstupních poplatků, například Air Bank, Fio nebo Partners. Při sjednání přes internet má teď fondy bez vstupního poplatku třeba i Moneta. Bez vstupního poplatku jsou i zmíněné služby Fondee, Indigo a Portu. 

Někde můžete narazit také na výstupní poplatky, jsou ale méně rozšířené. Investiční společnosti s nimi nejčastěji regulují to, aby klienti z fondu nevystupovali příliš brzy. Můžete se setkat třeba s 3% výstupním poplatkem, když peníze z fondu vyberete dříve než po jednom roce.

Občas také můžete narazit na výkonnostní poplatek, kdy si firma vezme třeba pětinu z výnosu nad určitou úroveň. Zatímco vstupní a výstupní poplatky se do výkonnosti fondů automaticky nezapočítávají, výkonnostní poplatek ano.

Partnerství

Poplatky za nákup akcií

Akcie můžete nakupovat u takzvaných brokerů, kteří mají licenci na obchodování na burzách. Nejčastěji se dnes nakupuje přes internet v aplikacích podobných přímému bankovnictví. Nabídka je široká – vedle tuzemských firem jako jsou BH Securities, Fio, Patria nebo Wood & Company působí i v Česku mezinárodní platformy se společnou evropskou licenci. Akcie můžete nakoupit prostřednictvím některých bank.

Poplatky za nákup akcií se u jednotlivých brokerů liší. Například XTB nebo eToro lákají na nákup akcií bez poplatku, aplikace vás však budou lákat k riskantnějším operacím například s využitím páky (nákup akcií s využitím úvěru), na nichž vydělávají víc a jsou extrémně rizikové. Například na webu eTora k tomu najdete následující varování: „67 % účtů drobných investorů přichází o peníze při obchodování s CFD s tímto poskytovatelem.“

U dalších brokerů pak poplatky začínají na několika desítkách korun za obchody na pražské burze, poplatky za nákupy na zahraničních burzách jsou v řádech několika stovek korun. Konkrétní čísla najdete vždy v cenících, které jsou dostupné na webech investičních společností.

Někteří brokeři také kromě poplatků za jednotlivé obchody vybírají průběžné poplatky – například u Saxo Bank zaplatíte měsíčně minimálně pět eur za „úschovu“ nakoupených akcií. U eTora zaplatíte pět dolarů, když si budete chtít převést peníze zpátky na váš bankovní účet. Nebo Lynx si účtuje měsíční poplatek za neaktivitu, když hodnota vašeho účtu je pod ekvivalent 1000 dolarů – v takovém případě vždy zaplatíte aspoň dolar měsíčně.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

22. 9. 2021 12:20, Jiří

Vysvětlete prosím jak je to při investování s daněmi a daňovým přiznáním pro zaměstnance kteří si nechávají zpracovávat daňové přiznání zaměstnavatelem.

+22
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services