Jak zhodnotit úspory? Investujte do světa, který teprve přijde

PR článek | rubrika: FINEXPO | 13. 9. 2021
Investice nemusí být jen chladné počítání výnosů. Můžete si je vybrat i podle příběhu, který nabízejí. Pokud chcete proniknout do společností, které svými inovacemi mění pravidla hry, máme pro vás tip na konkrétní fond.
Jak zhodnotit úspory? Investujte do světa, který teprve přijde

Zdroj: Shutterstock

Komerční spolupráce

Inflace z úspor ukusuje stále více, v Česku už podle dat Českého statistického úřadu vystoupala nad 3 %. O to důležitější teď je, volné peníze správně uložit. Jednou z možností jsou podílové fondy, které nabízejí v jednom balíčku investici do různých akcií nebo dluhopisů. Ty vybírají profesionální portfolio manažeři jednotlivých fondů.

Kdo má čas své úspory nechat několik let pracovat, měl by volit akciové fondy. Ty historicky přinášejí vyšší výnosy (s vyšším rizikem), než třeba dluhopisové fondy, a to i přesto, že na akciových trzích dochází k častým výkyvům cen. V dlouhém čase bývá křivka i přes dočasné propady obvykle rostoucí.

Vložit své peníze můžete do fondů, které se zaměřují na různé trhy nebo sektory. Trendem jsou tematické fondy, které sází na poutavé příběhy. Populární je třeba stříbrná ekonomika, kde je fokus na firmy zaměřující se na seniorskou populaci. Předpoklad je jednoduše takový, že firmám zaměřeným na nejstarší část populace se může dařit s tím, jak svět stárne.

Atraktivní téma nabízí i investice do takzvaných disrupcí, tedy do převratných změn. Na ty se zaměřuje fond od investiční společnosti Amundi s názvem CPR Global Disruptive Opportunities. Investuje do akcií společností, které mění životní styl i spotřební zvyky, definují nové pracovní postupy a výrobní a komunikační procesy. O tom, že právě toto téma rezonuje i v Česku, svědčí i objem prostředků, který do fondu vložili čeští investoři. Podle dat Amundi se na začátku letošního září přehoupl přes magickou hranici 3 miliard korun.

Disruptivní společnosti jsou ty, které jsou schopny inovovat a vytvářet úplně nové trhy. Nebojí se zpochybňovat současné obchodní modely a vyznačují se vysokou mírou kreativity,“ říká Vafa Ahmadi, výkonný ředitel a portfolio manažer tematických fondů Amundi. Disruptivní společnosti vykazují vysoce diverzifikované profily, jde o mladé firmy, které stojí u počátku změn, ale i o historické hráče, kteří se úspěšně přizpůsobili změnám. Tímto způsobem má disruptivní portfolio vyvážený profil rizika a výnosu, který je schopen odolávat nepříznivým tržním situacím a poskytovat více zdrojů výkonnosti,“ dodává Ahmadi.

Do budoucna věří například dalšímu rozvoji cloudových řešení, 5G sítím, digitalizaci ve zdravotnictví, kyberbezpečnosti či obnovitelným zdrojům a v tomto smyslu fond také investuje. Například víra v rozvoj 5G sítí se projevuje konkrétně tím, že aktuálně nejsilnější pozici (přes 3 % hodnoty celého portfolia) drží fond v akciích amerického výrobce čipů Marvell Technology, který se zaměřuje i na rozvoj infrastruktury pro 5G sítě.

Amundi spustilo tento disruptivní fond původně na konci roku 2016 v eurech, od konce roku 2017 ho nabízí i ve variantě zajištění do českých korun. Nemusíte s ním tedy řešit takzvané kurzové riziko. Minimální výše investice je 5 000 korun, pravidelně je možné investovat už od 500korun. Doporučená doba investice je minimálně 5 let.

Fond CPR Global Disruptive Opportunities sbírá také různá expertní ocenění. Například ratingová společnost Morningstar ho oceňuje nejvyšším pětihvězdičkovým stupněm a dvakrát v řadě byl disruptivní fond zlatý v tradiční finanční soutěži Zlatá koruna.


Toto sdělení nelze považovat za nabídku, poradenství, doporučení ani analýzu investičních příležitostí. Minulá ani očekávaná výkonnost není zárukou výkonnosti budoucí. S investováním je spojeno riziko. Před investicí by klient měl provést vlastní analýzu rizik. Hodnota investice může kolísat a nelze zaručit návratnost investované částky. Tento fond nemusí odpovídat cílovému trhu adresáta sdělení. Informace reflektují názor Amundi, jsou považovány za spolehlivé, nicméně není garantována jejich úplnost, přesnost nebo platnost a v čase se mohou měnit. Toto sdělení není určeno US osobám.

Na webových stránkách www.amundi.cznaleznete úplné názvy fondů, informace o rizicích apod.

Amundi Czech Republic Asset Management, a.s.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services