Kolik vydělaly podílové fondy? Nová čísla

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 8. 2021 | 2 komentáře
Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Kolik si v průměru připsaly za červenec, za letošní rok nebo třeba za posledních pět či deset let?
Kolik vydělaly podílové fondy? Nová čísla

Zdroj: Shutterstock

V červenci se neobjevilo žádné významné nové cenotvorné téma a na trzích byl spíše klid. Na chvíli ho rozvířil pouze strach z rostoucího počtu nově nakažených lidí, což způsobuje šíření nakažlivější varianty koronaviru delta.

Nicméně ceny akcií dál spíše rostly. Výjimkou byly akcie nerozvinutých trhů a zvláště čínské, které spadly o několik procent kvůli větším restrikcím čínské vlády.

Překvapivě vysoko se držely i ceny dluhopisů, což pomohlo ke kladným výsledkům dluhopisovým fondům. Kdybychom ale žili v normálním světě nezkresleném bezprecedentními zásahy centrálních bank, měly by výnosy dluhopisů být o několik procent výše, když inflace dosahuje 5,4 % v USA či 3,7 % v Německu.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

červenec 20210,8 %-0,8 %
od začátku roku13,4 %9,4 %
poslední rok29,4 %25,4 %
poslední tři roky30,7 %21 %
posledních pět let51,4 %40 %
posl. deset let128,7 %35,8 %
počet fondů3815

Na hlavních akciových trzích byl červenec pozitivní. Zaplakali ale investoři, kteří vsadili na čínské akcie. Ty totiž ztratily několik procent díky přísnějším restrikcím čínské vlády. Na druhou stranu index pražské burzy PX vzrostl za měsíc skoro o 5 %.

Průměrná výkonnost korunových globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice dosáhla v červenci plus 0,8 %. Meziročně klienti dosáhli na zhodnocení o 29,4 %. Růst cen akcií je tažen pozitivními zprávami ohledně pandemie, nízkou nezaměstnaností a silnou spotřebou.

Speciální akciové fondy v průměru za měsíc července poklesly o 0,8 %, což je dáno tím, že mezi ně patří i mnoho fondů investujících do nerozvinutých trhů včetně Číny, která ztratila.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

červenec 20210,2 %0,3 %
od začátku roku-0,7 %2,2 %
poslední rok-0,5 %7,7 %
poslední tři roky3,5 %10 %
posl. pět let0,3 %12,5 %
posl. deset let15 %40,4 %
počet fondů1922

Období velice nízkých výnosů pomalu v České republice končí. Bankovní rada ČNB na začátku srpna podruhé v řadě zvýšila úrokové sazby a hodlá v tom pokračovat. Českou národní banku lze pochválit, že se jako jedna z mála vydala chránit cenovou hladinu před inflací.

Konzervativní investoři spořící v dluhopisových fondech si mohli zaznamenat v červenci další růst jejich majetku. Průměrná výkonnost dluhopisových fondů byla v červenci 0,2 %. Nicméně meziročně je to stále minus 0,5 %. Meziroční záporný výsledek dluhopisových fondů je dán poklesem cen dluhopisů na počátku roku, kdy trhy předpokládaly nynější kroky centrální banky.

Fondy rizikových dluhopisů se díky utahování rizikových prémií posunuly výše o 0,3 %. Meziročně přidaly 7,7 % díky propadu cen těchto dluhopisů na počátku loňského roku.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
červenec 20210,5 %
od začátku roku5,2 %
poslední rok10,9 %
poslední tři roky11 %
posledních pět let15,2 %
posledních deset let36,5 %
počet fondů59

Smíšené fondy dosáhly v červenci, hlavně díky kladnému příspěvku akciových pozic, na průměrnou výkonnost 0,5 % a meziročně jsou výše o 10,9 %.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services