Nejlepší podílové fondy roku. A kdo je letos v minusu

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 19. 7. 2021 | 4 komentáře
Nejlepší podílové fondy roku. A kdo je letos v minusu

Zdroj: Shutterstock

Na předních místech žebříčku nejvýkonnějších podílových fondů za letošní první pololetí najdeme fondy z oblasti hodnotových akcií, jako jsou finanční a energetické tituly. Znatelný náskok si vybudovaly v prvním čtvrtletí, zatímco v druhém už většinou lehce zaostaly za fondy růstových akcií.

Vyplývá to z Indexu českého investora CII750, který sestavuje společnost Fincentrum & Swiss Life Select. Průměrný český investor do podílových fondů dosáhl za leden až červen zhodnocení o 5,51 %. Výrazně se však rozevřely nůžky mezi jednotlivými typy fondů.

„Vyššího zhodnocení dosahuje dynamický český investor držící v portfoliu akciové podílové fondy. Ty mu za uplynulé dva kvartály přinesly zisk 11,34 %. Naopak horší výkonnosti čelí konzervativní investor, když jsou dluhopisové fondy po půl roce de facto na stejné výchozí úrovni,“ říká Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

Značný vliv měl i vývoj měnových kurzů. Vůči americkému dolaru sice česká koruna byla v pololetí na úrovni z počátku roku, vůči euru však znatelně posílila. U eurových investic tak vyšší tempo růstu vykázaly podílové fondy měnově zajištěné do české koruny, dodává Bechník.

Pět nejvýnosnějších fondů za první pololetí 2021

Schroder ISF Global Energy A Acc39,25 %
Templeton Asian Smaller Companies A (acc) USD26,68 %
NN (L) Energy X Cap CZK Hedi25,93 %
Conseq Invest Equity 20,62 %
Schroder ISF Emerging Europe A Acc20,52 %
Výkonnost je přepočtena do české koruny. Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters.

 

Pět nejméně výnosných fondů za první pololetí 2021

BGF World Gold A2 USD-8,71 %
Templeton Global Bond N (acc) EUR-H1-6,15 %
Generali IS - Absolute Return Multi Strategies BX-5,72 %
BGF Euro Bond A2 EUR-5,68 %
Schroder ISF EURO Government Bond A Acc-5,68 %
Výkonnost je přepočtena do české koruny. Zdroj: Swiss Life Select a Thomson Reuters.

Index českého investora CII750 sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Regionálně slušných výsledků dosahovaly cenné papíry především ze střední Evropy, které se podařilo zmírnit šíření nákazy koronaviru spolu se zrychlením tempa očkování. V rámci akciových trhů pak v dané oblasti dominují sektory hodnotových titulů. Zvlášť finanční sektor pak těžil z očekávaného rychlejšího zvedání úrokových sazeb než ve většině ostatních regionů.

Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select a Thomson Reuters, vychází ze základu k 31. 12. 2020

V rámci zaměření na ostatní třídy aktiv slušně zhodnotily komoditní fondy. Zvláště se dařilo těm orientovaným na ropu či například měď. Naopak horší výkonností si prošly fondy, které svoji hodnotu odvíjí od ceny zlata.

Jak autoři indexu vidí třetí čtvrtletí? „Pro zhodnocování fondů bude rozhodující, co zazní od centrálních bank ohledně inflačního a ekonomického výhledu. Pokračování silného ekonomického růstu doprovázeného vysokou dynamikou růstu cenové hladiny by vrátilo zpět do sedla fondy hodnotových akcií. Na podzim ale můžeme čelit výzvám potenciálního rizika další vlny koronaviru. Pesimistický scénář by tak naopak podpořil například fondy technologií, defenzivních sektorů jako veřejných služeb, či bezpečných dluhopisů,“ říká Bechník.

Obecně lze podle něj pro další měsíce na akciových trzích očekávat pomalejší zhodnocování, stále ale výrazně převyšující inflaci. U konzervativních investic budou na atraktivitě získávat fondy peněžního trhu těžící z růstu úrokových sazeb, dodává.


Koukněte i na PIF

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Oblíbená témata

akcie, investice, podílové fondy

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 2 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services