Evropské akcie teď rostou víc než americké, ukazuje index fondů

Martin Mašát | rubrika: Analýza | 9. 6. 2021 | 2 komentáře
Růst hodnot podílových fondů v květnu oproti předchozím měsícům zpomalil. U akciových fondů hodně záleželo na regionu, kde se fond se svými investicemi pohybuje. Zatímco americké akcie zaznamenaly jenom mírné zisky, evropské – a hlavně středoevropské – akciové indexy se posunuly o několik procent výš.
Evropské akcie teď rostou víc než americké, ukazuje index fondů

Zdroj: Shutterstock

Pozitivní nálada na akciových trzích se udržela i přes určité ochlazení i v květnu. Nicméně hlavní růst cen akcií se přesunul z USA do Evropy – hlavně na středoevropské burzy, které přidaly skoro 10 %. Důvody jsou nasnadě: především akcelerace očkování, relativně svižné otevírání ekonomik a s tím spojený růst HDP, který překonává očekávání.

Dluhopisové trhy po nepříznivém prvním čtvrtletí opět skončily v měsíčním srovnání lehce v záporu. Důvodem je globální nárůst inflačních čísel. V USA se inflace dostala nad 4 % a v Německu ke 2 % – a to se ještě na přelomu roku pohybovala v záporných číslech. Ani česká ekonomika není výjimkou, zdejší inflace stoupla na 3,1 % a je opět nad cílovým pásmem České národní banky.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

květen 20210,6 %3,1 %
od začátku roku10 %9 %
poslední rok28,6 %29,6 %
poslední tři roky29,1 %20,9 %
posledních pět let49 %44,7 %
posl. deset let112 %29,2 %
počet fondů3815

Průměrná výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v Česku v korunách dosáhla za květen 0,6 %, ukazuje Partners index.

Když se zaměříme na posledních dvanáct měsíců, dosáhli klienti na zhodnocení 28,6 %. Za tento impozantní nárůst stále může propad, k němuž u akcií došlo na začátku pandemie v loňském prvním čtvrtletí.

Akciové fondy se speciálními strategiemi dokázaly pobít hlavní trhy s květnovým zhodnocením +3,1 % a meziročním +29,6 %. Investoři se vrátili na menší trhy kvůli zpomalení růstu cen technologických akcií v USA.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

květen 2021-0,1 %0 %
od začátku roku-0,8 %1,2 %
poslední rok-0,4 %10 %
poslední tři roky2,9 %9,3 %
posledních pět let0,8 %13,6 %
posl. deset let15 %36,3 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Na růst výnosů – tedy pokles cen dluhopisů – tlačí nejen inflace a extrémní růst dluhů jednotlivých vlád, ale i zřejmá hrozba postupného ukončení kvantitativního uvolňování a následný růst základních sazeb ze strany centrální bank.

Guvernér České národní banky Jiří Rusnok říká, že by úroky mohly růst už během léta. Vzhledem k dlouhodobě vyšší inflaci a aktuálním inflačním tlakům v Česku odhadujeme, že se krátkodobé sazby zvýší už v červnu.

Dluhopisové fondy mají nyní šanci konečně dosáhnout na vyšší úroky, které jsme kromě krátké epizody neviděli už od roku 2013.

Konzervativní investoři spořící v dluhopisových fondech proto zažili měsíc, kdy ceny dluhopisových fondů (v průměru) mírně korigovaly svoji hodnotu. Průměrná výkonnost fondů se státními nebo kvalitními korporátními dluhopisy byla v květnu minus 0,1 %, za poslední rok minus 0,4 %.

Fondy rizikových dluhopisů se kvůli utahování rizikových prémií udržely v květnu na původních hodnotách. Meziročně přidaly 10 % díky propadu cen těchto dluhopisů na počátku loňského roku.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
květen 20210,5 %
od začátku roku3,8 %
poslední rok12,1 %
poslední tři roky9,8 %
posledních pět let15 %
posledních deset let32,6 %
počet fondů59

Smíšené strategie pokračovaly v růstu díky svým dynamickým složkám. Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná – pohybuje se od záporných po kladná čísla kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně jejich zaměření na různé regiony. 

  • Jak Martin Mašát na akciovém trhu směroval stovky milionů korun během pandemie koronaviru? Kvůli čemu v portfoliu koriguje technologické tituly? Proč ho nemrzí, že se nesvezl na akciích Tesly? A co by se muselo stát, aby vzal na milost kryptoměny? Jeden z nejúspěšnějších českých portfoliomanažerů posledních let je prvním hostem podcastu našeho sesterského webu Finmag.
  • Řeč se při našem povídání točila především kolem vysokého nacenění amerických technologických firem a jejich dalšího možného vývoje, dopadů pandemie koronaviru na akciové trhy a s ní spojeného chování retailových investorů nebo také kolem vlivu administrativy nového prezidenta USA Joe Bidena na světovou ekonomiku.
  • Rozebírali jsme ale i spoření Čechů na penzi, alternativní investice včetně kryptoměn, kroky České národní banky a mnoho dalších témat.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services