Trigea má třetí nemovitost a chystá další nákupy

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 3. 6. 2021 | 1 komentář
Trigea má třetí nemovitost a chystá další nákupy
Explora Business Centre
Zdroj: Trigea

Nemovitostní fond Trigea koupil kancelářskou budovu Explora Business Centre v pražských Nových Butovicích. Prodávajícím byla mezinárodní realitní skupina Golden Star Group. Podle zástupců Trigey se jedná o jednu z největších realitních transakcí tohoto roku, její konkrétní výši ale nezveřejnili.

Trigea, český nemovitostní fond ze skupiny Partners založený v roce 2019, má kapitál přes 2 miliardy korun. Zaměřuje se na nákup komerčních nemovitostí, především na kancelářské a maloobchodní projekty. Kancelářská budova Explora Business Centre je jeho dosud největší akvizicí.

Nemovitostní portfolio plánuje dále rozšiřovat. „Během léta by měly tuto kancelářskou budovu doplnit ještě dva retailové parky na Moravě, dále zvažujeme nákup logistického areálu,“ říká Tomáš Trčka, generální ředitel nemovitostního fondu Trigea. Fond už vlastní kancelářskou budovu Louvre v Praze a Obchodní centrum v Plzni.

Minulý rok Trigea investorům připsala necelých šest procent. Letos očekává opět výnos mezi pěti až šesti procenty, na který bude mít vliv i nákup dalších dvou nemovitostí. „Budeme tak operovat na hranici plné zainvestovanosti. Co se týče pandemie, v druhé půli roku očekáváme na trhu návrat k normálu – ať už v nákupních centrech, nebo kancelářích,“ říká Trčka.

Srovnejte si to s námi

Podle něj koncem roku naroste na trhu investiční aktivita, opět se začne více obchodovat s komerčními nemovitostmi a to podle něj pomůže i výkonnosti nemovitostních fondů.

Rizikem naopak je, pokud by například přišla další výrazná vlna epidemie, která by přinesla větší ekonomický šok, než jaký za sebou máme z průběhu posledního roku. Zhodnocení nemovitostních fondů tvoří jednak nájemné a také zvyšování hodnoty nemovitostí. Jejich ceny teď dál rychle rostou.

Poradci kupujícího fondu Trigea při akvizici byly společnosti Cushman & Wakefield, White & Case, ASB a OM Consulting. Společnost Cushman & Wakefield bude projekt také spravovat a pronajímat.

„Explora Business Centre je strategickým aktivem, umístěným ve velmi populární kancelářské lokalitě přímo na stanici metra. Mezi nájemce patří přední globální korporace. Transakce ukazuje význam českého kapitálu pro lokální trh. České fondy zažívají neustálý příliv peněz od všech typů střadatelů a logicky se je primárně snaží investovat na lokálním trhu, který je velmi stabilní,“ říká Michal Soták, partner a vedoucí investičního týmu v České republice ve společnosti Cushman & Wakefield.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services