Investown startuje drobné investice do bytů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 30. 4. 2021 | 10 komentářů
Investown startuje drobné investice do bytů

Zdroj: Shutterstock

Investiční služba Investown zahájila ostrý provoz. Zájemci zatím mohou investovat do dvou pražských bytů. První slibuje aktuální roční výnos 4,2 %, druhý 4,64 %. Lidé už do nich investovali přes 85 % vybírané sumy.

Investown je start-up, do něhož loni investovala jednotky milionů korun Česká spořitelna. Kupuje byty, které vytipovává na základě speciálního algoritmu. Podle tvůrců projektu umí identifikovat takové, které mají dlouhodobě vysoký a stabilní výnos. Tyto nemovitosti pak Investown sám pronajímá a spravuje, s investory se dělí o výnosy z nájmu.

Služba dosud fungovala v testovacím režimu s asi dvacítkou uživatelů. Od minulého týdne postupně do systému zařazuje lidi, kteří se v minulých měsících předregistrovali. Celkově je těchto lidí přes sedm tisíc, z toho víc než tisícovka čerstvě inkasovala první zisk za duben. Zájem je tedy velký, přestože firma zatím k ostrému startu nespustila žádnou reklamní kampaň.

O další zájemce se služba původně měla rozšířit už ke konci roku 2020, nakonec nabrala zpoždění. Původně podle šéfa projektu Alana Vyšína žádala o licenci pro platební instituci, jednání s Českou národní bankou se ale protahovlaa, a proto se firma nakonec rozhodla změnit obchodní model. Nemovitosti nebude pořizovat z peněz od investorů, ale ze svého vlastního kapitálu. „Tím pádem licenci nepotřebujeme. Máme to od ČNB potvrzené,“ říká Vyšín.

Zdroj: Peníze.cz

Náhled na jeden z nabízených bytů k investici ve službě Investown.

Investown oficiálně působí jako zprostředkovatel, podle obchodních podmínek „uzavírá smlouvy o úvěru s třetími osobami, jimž poskytne úvěr na financování určité nemovitosti a úvěrovaný se zaváže platit průběžně úrok z výnosu představující určitý podíl na vybraném nájemném (...). Uživatel služby se prostřednictvím investice podílí na poskytnutí úvěru a na poměrné části přijatého úroku z výnosu.“

K registraci do služby potřebuje investor občanský průkaz nebo cestovní pas a druhý doklad a také bankovní účet vedený na jeho jméno. Pak už si může vybírat nemovitosti a investovat od 500 korun měsíčně. Služba se zaměřuje na drobné investory, má tedy i horní hranici: 300 tisíc korun.

Zřízení i vedení účtu je bezplatné, služba si bere 10 % z každého nájmu na pokrytí svých nákladů – zbytek se poměrně dělí mezi investory. Čistý výnos se má pohybovat mezi 3 až 6 % ročně. Investice půjde prodat před uplynutím dopředu domluvené doby držení, a to za 0,9 % z její výše. Do prvních dvou nabízených bytů se investuje na 33 a 59 měsíců.

Investovat a šetřit!

Jasně, nachystat se na stáří. Dobře si vychovat hodně šikovných dětí, pořídit si byt, aby se nemusel platit nájem, a zahrádku, aby si člověk sám vypěstoval lacino dobroty.

Ale k tomu pořád investovat a šetřit.

Rádi poradíme s výběrem a pomůžeme porovnat. U vybraných podílových fondů neplatíte vstupní poplatek.

Investown začal s dvěma byty v pražských Strašnicích a Letňanech, aktuálně dokončuje nákup bytu v Brně. „Chceme kupovat dva až šest bytů měsíčně,“ říká Vyšín k plánům do blízké budoucnosti.

Jak to bude, když v bytě, do něhož investor dal své peníze, vypadne nájemce? Dočasně Investown přestane vyplácet zhodnocení. „Když nechodí nájmy, tak ani my nemáme nic za správu, takže je v zájmu všech, abychom nájemce co nejdříve našli. Další důvod je, že poplatky za byt, po dobu co tam nájemce není, platíme my – a ne uživatel,“ vysvětluje Vyšín.

Investice je podle obchodních podmínek zajištěna zástavním právem k nemovitosti a k pohledávce za úvěrovanou osobou, nevztahuje se však na ní žádné pojištění podle zákona.

Na nemovitostním trhu lze vydělat různě. Nabízejí se realitní fondy, poměrně široká je i nabídka crowdfundingového financování developerských projektů. Přečíst si o tom můžete v následujících textech:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 5. 2021 10:40, kalich

Mám výhodu v tom,že na těchto příkladech si ověřuji,že mám lepší řešení.Osobně jsem zvolil jiný postup. Když nemohu být úspěšný podnikatel a mít každý rok slušný zisk,tak nakupuji akcie dividendových emitentů a místo zisku mám každý rok dividendy ve výši cca 5-8% čistého dle kurzu nákupu, případně výhodný prodej akcií,kde zisk je alespoň 2x větší než dividendy. Toto řešení je vhodné pro daleko více občanů. Podle dlouhodobých úspor v bankách na mizerný úrok by nejméně 40% občanů mělo zvolit toto řešení a stačí jim k tomu BCPP,kde je dostatek dividendových emitentů. Osobně nedám dopustit na ČEZ (malé riziko-cca 70% vlastní stát,dobrá dividenda a proč ji nebrat spolu se státem). Navíc mít vlastní akciové portfolio je ideální i pro důchod.

+25
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 5. 2021 9:02, Tomáš Smolík

Mám takový pocit, že tyto investice jen zvyšují uměle ceny nemovitostí!

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek