Fondee dostalo pokutu od ČNB, překračuje licenci

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 31. 3. 2021 | 7 komentářů
Fondee dostalo pokutu od ČNB, překračuje licenci

Zdroj: Shutterstock

Investiční platforma Fondee dostala od České národní banky (ČNB) pokutu ve výši 150 tisíc korun. Fondee podle rozhodnutí centrální banky chybovala, když jako investiční zprostředkovatel realizuje nákupy investic pro své klienty u zahraničního obchodníka s cennými papíry.

Firma „porušila ustanovení § 29 odst. 4 zákona o podnikání na kapitálovém trhu, dle kterého nelze tuto investiční službu v postavení investičního zprostředkovatele poskytovat ve vztahu k zahraničnímu obchodníkovi s cennými papíry,“ píše ČNB v rozhodnutí, které nabylo právní moci v druhé polovině března.

Fondee nabízí investice do ETF u nizozemské investiční společnosti DeGiro. Fondee z ETF sestavuje různé investiční balíčky, které prodává na svém webu nebo v aplikaci. Pro své klienty tedy Fondee prakticky nakupuje ETF u DeGira, kde si klienti přes Fondee založí vlastní účet.

ČNB teď říká, že s licencí pro investičního zprostředkovatele to Fondee nemůže dělat. Pokuta se týká období konce roku 2019, Fondee takto podniká i dnes.

Srovnejte si to s námi

„S udělením pokuty nesouhlasíme, ačkoliv jsme tušili, že tato situace může nastat. Pokuta vychází z paragrafu, který je dle nás i našich právníků v rozporu s platnými mezinárodními smlouvami, jelikož diskriminuje zahraniční finanční instituce v přístupu na český trh. Tento paragraf omezuje volný pohyb služeb po Evropské unii a porušuje Smlouvu o fungování Evropské unie, jednu ze zakládajících smluv Evropské unie,“ reaguje Jan Hlavsa, spoluzakladatel Fondee.

„Když jsme před pár lety zakládali Fondee, hledali jsme brokera, s kterým bychom mohli spolupracovat a díky němu nabídnout technicky a komerčně nejvýhodnější službu na trhu. Zdaleka nejlepší podmínky z hlediska poplatků pro klienty, IT zázemí, nabízel nizozemský broker DeGiro, který je druhým největším evropským brokerem,“ vysvětluje výběr DeGira Hlavsa.

Fondee na výtky ze strany ČNB každopádně reaguje a už loni podala žádost o rozšíření licence. „Abychom podobným sporům o právní výklad předešli. Věříme, že ji v dohledné době získáme. Nyní rozhodnutí studujeme a zvažujeme další kroky,“ říká Hlavsa.

Fondee je alternativou k podílovým fondům, která je postavená na investicích do ETF. Firma nevybírá vstupní poplatky, ale bere si 0,9 % ročně z výše peněz na investičním účtu. Fondee založili manželé Eva a Jan Hlavsovi před třemi lety, poté co se vrátili do Prahy z Londýna, kde Eva Hlavsová dělala v bance Morgan Stanley a Jan Hlavsa opatroval cizí miliardy v investiční firmě.

„Nabízíme portfolia složená z étéefek, ve kterých máte zprostředkovaně stovky, ne-li tisíce akcií a dluhopisů z celého světa. Něco takového by mělo být v základu každého portfolia. V Česku to tak nebývá, lidi tu mají tendenci chovat se extrémně. Na jedné straně jsou lidé nesmírně konzervativní. Pro nějakých sedmdesát osmdesát procent je hlavní finanční nástroj spořicí účet. A pak jsou tu lidé, kteří jsou nesmírně odvážní. Nebo si možná úplně neuvědomují, co dělají. Ti spekulují s bitcoiny nebo kupují dluhopisy různých skořápkových firem,“ představil Hlavsa činnost Fondee v nedávném rozhovoru pro Peníze.cz.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2021 15:37, Zdenek

Pokud chcete někdo vyzkoušet investování Fondee se stejným benefitem jak má Portu (3 měsíce zdarma bez poplatků), můžete při registraci použít můj referenční kód: LBJIGYHC

Referenční kód stačí zadat při registraci Fondee nebo se zaregistrovat přes moji pozvánku níže:

https://www.fondee.cz/?referral=LBJIGYHC

Registrací přes moji pozvánku získáte Vy i já první 3 měsíce zcela bez poplatku.

Přeji úspěšné investování ať už s Fondee nebo Portu. Ať se daří :)

+6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek