Dluhopisy se splašily. Kolik vydělaly podílové fondy v únoru

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 5. 3. 2021 | 5 komentářů
Letošní únor nepotěšil konzervativní investory v dluhopisových fondech. Výnosy dluhopisů stouply ze strachu z budoucí inflace, což u dluhopisových fondů znamená, že utrpěly ztráty. Oproti tomu ceny akciových fondů si podržely svůj optimistický trend, odvážnější investoři dál počítali zisky.
Dluhopisy se splašily. Kolik vydělaly podílové fondy v únoru

Zdroj: Shutterstock

Nálada na akciových trzích v únoru zůstala pozitivní. Přispěla k tomu relativně úspěšná výsledková sezóna amerických firem, schválení nového obrovského stimulačního balíčku a pokles celosvětového počtu lidí nakažených covidem.

Hlavní událostí však byl prudký obrat na dluhopisových trzích. Po delší době se výrazně výš posunuly výnosy dluhopisů, respektive kvůli výprodejům klesly jejich ceny.

Důvodem výprodeje dluhopisů je právě ona pozitivní nálada. Investoři cítí, že obavy z pandemie mohou pomalu odsunout na vedlejší kolej, a tak se dívají dál do budoucna, kde tuší tučnější léta. A právě růst a přebytek peněz mohou spustit stavidla inflace.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

únor 20213,1 %2 %
od začátku roku3 %3,3 %
poslední rok19,4 %18,4 %
poslední tři roky23,3 %10,7 %
posledních pět let47,6 %45,6 %
posl. deset let99,2 %23,8 %
počet fondů3815

Průměrná výkonnost globálně diverzifikovaných akciových fondů nabízených v České republice dosáhla za samotný únor 3,1 %. Mnoho akciových trhů dosáhlo v průběhu února na nová historická maxima. Ke konci měsíce se sice ocenění některých akcií zatřáslo, nicméně šlo jenom o krátkou epizodu.

Ceny akcií podržela nahoře nejen rychlost vakcinace, ale také schválení nového stimulačního balíku v USA. Lepší než průměrné zhodnocení dostali investoři v evropských akciích a v nerozvinutých trzích, které doháněly své ztráty z roku 2020.

Jak vyplývá z Partners indexu podílových fondů, klienti akciových fondů s akciemi vyspělých zemí mohli bez problému dosáhnout na meziroční zhodnocení o 19,4 %.

O trochu v závěsu zůstaly akciové fondy se speciálními strategiemi, zaměřující se na nerozvinuté země, okrajové trhy, jednotlivé sektory a podobně. Za únor si připsaly zhodnocení o 2 %, meziročně kolem 18 %.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

únor 2021-0,6 %0,4 %
od začátku roku-0,6 %0,3 %
poslední rok0 %4 %
poslední tři roky2,8 %7,3 %
posledních pět let1 %18,1 %
posl. deset let16,8 %37,2 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Smutné období zažívají konzervativní investoři v dluhopisových fondech kvůli propadu cen dluhopisů. Průměrná výkonnost fondů se státními a kvalitními korporátními dluhopisy byla v únoru minus 0,6 %. Za poslední rok je jejich výkonnost rovna přesné nule.

Rychlý nárůst výnosů (propad cen) je vidět především v Americe, ale také u českých státních dluhopisů. Tuzemské desetileté dluhopisy se dostaly se svými výnosy na úrovně, které jsme mohli naposledy vidět v roce 2019 – tedy v době, kdy ČNB svižně zvedala sazby. Za poslední půlrok se zvedly výnosy z 0,7 % na zhruba 1,7 % p.a.

Vedle strachu z inflace může za pokles cen dluhopisů v České republice především enormní růst deficitu a prognóza ČNB, která ukazuje na blížící se zvedání základní sazby.

O něco líp si vedly fondy rizikových a spekulativních dluhopisů, které měly v únoru výkonnost plus 0,4 %, Mohou za to poděkovat utahování rizikových prémií.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
únor 20210,8 %
od začátku roku0,7 %
poslední rok6,5 %
poslední tři roky6,5 %
posledních pět let14,6 %
posledních deset let28,9 %
počet fondů52

Partners index smíšených fondů hlásí za únor růst o 0,8 %, meziročně o 6,5 %. Smíšené strategie pokračovaly v růstu díky svým dynamickým (akciovým) složkám. Proti zhodnocení naopak působil například pokles ceny zlata.

Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla – kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně zaměření na různé regiony.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+27
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kouzelná Pilulka. Akcie posílí o dalších 100 %, věří fanoušek

4. 3. 2021 | Jaroslav Šura | 2 komentáře

Kouzelná Pilulka. Akcie posílí o dalších 100 %, věří fanoušek

Jaroslav Šura patří na Twitteru k nejvýraznějším tvářím mezi českými investory. Ve svém nadšení pro akcie Pilulky nemá konkurenci. Kdo ho v říjnu poslechl a nakoupil za 424 Kč, mohl... celý článek

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

3. 3. 2021 | Jiří Hovorka | 30 komentářů

Investice pro začátečníky. Kam s penězi, když už vás štve spoření v bance

Jak zhodnotit úspory, které vám na bankovních vkladech požírá inflace? Zkuste se naučit investovat. Jestli vám to připadá složité, ze začátku to můžete vzít jako hru. Vysvětlíme její... celý článek

Zlaté oči expertů: ceny zlata a jak do něj investovat

26. 2. 2021 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Zlaté oči expertů: ceny zlata a jak do něj investovat

Loni zlato trhlo rekord. Jak to s ním bude letos? Chtěli byste se jím jistit, ale nevíte jak na to? Nechejte si poradit od expertů.

Úspory na penzi má ochránit autopilot. Může však i uškodit

15. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 16 komentářů

Úspory na penzi má ochránit autopilot. Může však i uškodit

Penzijní společnosti musí naspořené peníze těsně před důchodem převést do bezpečnějších fondů. Zákonná úprava tohoto systému je ale velmi hrubá. Když se převod trefí do propadu trhů,... celý článek

Průměrný český investor do fondů si loni připsal skoro šest procent

25. 1. 2021 | Petr Kučera | 16 komentářů

Průměrný český investor do fondů si loni připsal skoro šest procent

Průměrný český investor dosáhl loni ročního zhodnocení 5,86 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společností Fincentrum & Swiss Life Select a... celý článek

Partners Financial Services