Podílové fondy letos na nule. Převládá optimismus, hrozí turbulence

Martin Mašát | rubrika: Komentář | 10. 2. 2021 | 3 komentáře
Lednový vývoj na akciových i dluhopisových trzích hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners.
Podílové fondy letos na nule. Převládá optimismus, hrozí turbulence

Zdroj: Shutterstock

Rok 2021 neodstartoval úplně tak, jak by si investoři do podílových fondů představovali. Po razantním růstu cen akcií na konci roku zavládla v lednu stagnace. Velmi vlažně začaly rok dluhopisy, kde se začíná projevovat strach z enormních dluhů a potenciálního příchodu inflace – proto mohou být konzervativní investoři rádi za nulovou změnu hodnoty fondů.

Mezi důležité události ledna patřilo konečné zvolení nového prezidenta USA Joea Bidena. Ten se může s podporou obou komor Kongresu pustit do revidování kroků svého předchůdce Donalda Trumpa. Můžeme čekat větší podporu projektů soustředících se na udržitelný rozvoj, zlepšení vztahů s Evropou i Čínou a nová kola fiskální podpory.

Letošek bude hlavně o rychlosti, jakou se podaří zastavit šíření pandemie, a o očekáváních, jak se následně jednotlivé ekonomiky rozjedou. Dosavadní vývoj ukazuje, že investoři sází na optimistickou variantu, což však může – v případě zklamání – vést k výrazným turbulencím na trzích.

Důležité budou také kroky nového amerického prezidenta, vývoj inflace s ožívající ekonomikou nebo ochota investorů dál dotovat dluhy států.

PIF!

Partners index podílových fondů sleduje víc jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun. Jde o fondy denominované v české koruně, a tedy převážně distribuované a nabízené v Česku. Vedle pohledu na všechny grafy současně si můžete zvolit, že chcete ukázat jenom některé.

Zdroj: peníze.cz

Akciové fondy

Partners indexy akciových fondů
 

fondy investující

do akcií vyspělých zemí

fondy investující do nerozvinutých zemí

a další speciální strategie

(okrajové trhy, jednotlivé sektory apod.)

leden 20210 %1,3 %
od začátku roku0 %1,3 %
poslední rok7,2 %8 %
poslední tři roky16,4 %5 %
posledních pět let41,1 %41,7 %
posl. deset let98 %22,3 %
počet fondů3815

Hlavní světové akciové indexy skončily leden v lehce negativních číslech. Nicméně, průměrná výkonnost diverzifikovaných akciových fondů převážně nabízených v České republice zůstala na nule. Meziročně hlásí zhodnocení o 7,2 %.

Speciální fondy zaměřené na akcie nerozvinutých a menších trhů dokonce za leden vydělaly 1,3 %. V porovnání s koncem loňského ledna přidaly klientům 8 %, za poslední tři roky (16 %) nebo deset let (41 %) je však jejich výkonnost nižší než u fondů investujících do akcií vyspělých zemí.

Dluhopisové fondy

Partners indexy dluhopisových fondů
 

fondy se státními

a kvalitními korporátními dluhopisy

fondy s investicemi

do rizikových a spekulativních dluhopisů

leden 20210 %-0,2 %
od začátku roku0 %-0,2 %
poslední rok1 %2,1 %
poslední tři roky3,4 %6,2 %
posledních pět let1,9 %17,4 %
posl. deset let17,7 %38,4 %
počet fondů1922

Zkuste to s námi

Na svém v lednu zůstaly také dluhopisové fondy, protože výnosy dluhopisů se začátkem roku příliš nepohnuly. Za posledních dvanáct měsíců přinesly dluhopisové fondy svým konzervativním klientům v průměru jedno procento, což je stále hluboko pod inflací za rok 2020, která v Česku dosáhla 2,3 %. O něco lépe na tom byli klienti rizikovějších dluhopisových fondů, které sice v lednu klesly o 0,2 %, ale za posledních 12 měsíců zhodnotily svůj majetek o 2,1 %.

Pozitivní je, že se blíží růst výnosů, což potvrdil i guvernér České národní banky Jiří Rusnok. To může ve výsledku pomoci dlouhodobé výkonnosti konzervativních investic a přiblížit jejich výnos inflaci.

Za slabým výkonem dluhopisů stojí nejen nulové základní sazby, ale také strach z enormně rostoucího zadlužení a očekávání ohledně vyšší inflace.

Smíšené fondy

Partners index smíšených fondů
leden 2021-0,1 %
od začátku roku-0,1 %
poslední rok2,4 %
poslední tři roky4 %
posledních pět let12,8 %
posledních deset let29,3 %
počet fondů52

Smíšené strategie byly ve vleku stagnujících akciových a dluhopisových trhů. Za leden v průměru nepatrně klesly.

Výkonnost smíšených fondů je velice rozličná a pohybuje se od silně záporných po kladná čísla – kvůli různým strategiím a vahám akcií, případně podle jejich zaměření na různé regiony.

Martin Mašát

Autor článku Martin Mašát

Portfoliomanažer v Partners investiční společnosti. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou a Institut ekonomických studií při Univerzitě Karlově. Je držitelem prestižního mezinárodního titulu CFA (Chartered Financial Analyst).... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 3 komentáře

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services