Nemůže na pobočku, ale jinak své investice neprodá. Co dělat

Veronika Doskočilová | rubrika: Jak na to | 18. 12. 2020 | 1 komentář
Koronavirová krize ukázala, že některé banky mají v digitalizaci pořád co dohánět. Ani aktivní internetové bankovnictví nemusí vždycky stačit k tomu, aby přes něj klient mohl prodat investice v podílových fondech.
Nemůže na pobočku, ale jinak své investice neprodá. Co dělat

Zdroj: Shutterstock/Kjpargeter

Panu Pavlovi je 95 let. Když ho letos v lednu jeho syn převezl do domova seniorů, řešili spolu mimo jiné i prodej otcových investic – přesněji řečeno jejich zpětný odkup bankou. Šlo i investici, kterou si Pavel sjednal do podílového fondu ČSOB Bohatství kolem roku 2000.

Protože má otevřený účet v Poštovní spořitelně, která je už dvacet let součástí ČSOB, navštívil se synem pobočku České pošty – přepážku určenou právě pro klienty spořitelny (dříve působící i pod názvem Era). Vypadlo to, že všechno proběhlo v pořádku. Jenže asi po týdnu od podání žádosti přišla panu Pavlovi písemná zpráva, že investici uzavřel historicky v ČSOB, takže musí o odkup požádat přímo na její pobočce.

„Chtěli jsme tam zajít, ale bohužel tomu zabránila celostátní plošná karanténa v souvislosti s Covidem-19, která v případě domova seniorů, kde je tatínek umístěn, platí bez přestávky prakticky dodnes. Jeho zdravotní stav se v mezidobí navíc také zhoršil natolik, že by už bylo velice obtížné organizovat převoz někam na pobočku za účelem podpisu potřebných dokumentů,“ vysvětluje jeho syn.

Tomu se nepodařilo zrušit investici ve fondu ani přes elektronické bankovnictví, které má otec k svému účtu bance zřízené. K investici se sice přes něj dá dostat, dokonce paradoxně může nakupovat další podílové listy, ale požádat banku o odkup nemůže. Otec prý má nemá podepsanou potřebnou smlouvu. Musí proto přijít na pobočku ČSOB a tam všechno vyřídit.

Bance nestačila ani plná moc, kterou otec synovi udělil. „Jde totiž o generální plnou moc pro vyřizování všech jeho záležitostí, jenže banka v tomto případě požaduje jinou, podrobněji specifikovanou plnou moc, kterou je navíc potřeba ověřit a dát nejdříve právníkům banky k posouzení, zda ji vůbec banka bude akceptovat. Pokud bych takovou plnou moc měl vyřídit, bylo by to opět komplikované s ohledem na karanténu, otcův zdravotní stav a tak dále,“ vzpomíná syn.

V čem měl pan Pavel smůlu? „Pro aktivní online obchodování musí mít klient komisionářskou smlouvu z roku 2014 a novější,“ vysvětluje mluvčí ČSOB Patrik Madle.

Srovnejte si to s námi

Kdo má zmíněnou novější smlouvu, může se z internetového či mobilního bankovnictví jednoduše prokliknout do ČSOB Investičního portálu, kde lze investice odprodat. „V případě, že klient nemá zřízené internetové bankovnictví, je nutné, aby navštívil jakoukoliv pobočku ČSOB a zadal tam pokyn k odprodeji. Ten lze zaslat i korespondenčně, ale podpis na něm musí být z důvodu bezpečnosti úředně ověřen,“ dodává mluvčí.

Jak na odkup?

Na podobné problémy může kvůli zdravotnímu stavu nebo koronavirovým omezením narazit víc klientů, především seniorů. Zjišťovali jsme proto, jak se k tomu banky stavějí a jak by vlastně lidé měli postupovat.

Nejlepší je myslet dopředu hned na začátku, tedy při sjednávání investic. A připojit k účtu disponenta. Když pak budete nemocní nebo z jiného důvodu nezvládnete odkup provést osobně, disponent k tomu má oprávnění za vás.

Jestliže disponenta nemáte a chcete investice prodat, samozřejmě byste nejdřív měli kontaktovat banku telefonicky nebo e-mailem, abyste od ní zjistili, jak postupovat a co k tomu budete potřebovat. Ideální je podrobněji popsat případné komplikace, aby banka pochopila, jaké jsou vaše možnosti – a naopak co ve vašich silách momentálně není.

Obecně je možné provést odkup investic vždy na pobočce pomocí bankéře. S ním si ale pro jistotu předem domluvte schůzku, abyste měli jistotu, že na vás bude mít čas specialista.

U České spořitelny můžete investiční podílové fondy prodat na infolince, ale pouze v případě, že využíváte internetové bankovnictví George nebo hlasovou biometrii. Nebo můžete do banky zavolat přes George klíč. „Pokud klient nevyužívá přímé bankovnictví, ani nemá zřízenou hlasovou biometrii, může provést odkup tiskopisem, který máme pro tyto případy připravený,” říká mluvčí Filip Hrubý.

Komerční banka nabízí odkup investic do podílových fondů přes telefon i u běžných retailových klientů. „Pokud mluvíme o podílových fondech, pak lze požadavek řešit na pobočkách, prostřednictvím internetového bankovnictví a prostřednictvím telefonu,“ vypočítává mluvčí Michal Teubner.

Také Fio banka nabízí možnost odkupu přes telefon i retailovým klientům. „Klienti s obchodním účtem mají k dispozici aplikaci e-Broker, přes kterou mohou nakupovat i prodávat. Naše podílové fondy je možné nakoupit i prodat také přes Internetbanking. Případně je možné podat pokyn k nákupu i prodeji telefonicky,“ upřesňuje mluvčí Jakub Heřmánek.

V Raiffeisenbank je možný nákup i odkup přes aplikaci RBroker. „Jestliže mají klienti podepsanou komisionářskou smlouvu, tak mohou nakupovat i prodávat cenné papíry bez omezení,“ říká mluvčí Petra Kopecká. U vyššího typu komisionářských smluv lze podat příkaz také prostřednictvím telefonu. Senioři se ale této variantě často brání. „Pokud to jde, preferují vždy osobní kontakt na pobočce. Pětadevadesát procent klientů nad 70 let nechce nákup či odkup přes RBroker ani zkusit,” dodává Kopecká.

Naopak třeba UniCredit Bank doporučuje zájemcům o odkup investic z řad retailových klientů návštěvu pobočky nebo zaslání písemné žádosti s ověřeným podpisem. Pouze privátní klienti mohou zadat pokyny i telefonicky.

Zplnomocnění musí být konkrétní

Jestli nemůžete provést odkup osobně, například kvůli zdravotní indispozici, můžete k tomu někoho zmocnit – typicky syna, dceru a podobně. Opět je ale potřeba se u banky informovat o tom, jaké náležitosti u plné moci vyžaduje, aby ji uznala.

„Často je problém, že zmocněnec přijde s generální plnou mocí, což nesplňuje naše požadavky. V plné moci musí být jasně uvedeno, že se jedná o odkup cenných papírů, ideálně počet kusů, název a ISIN,“ informuje Petra Kopecká z Raiffeisenbank.

I ostatní banky vyžadují plnou moc s určitými náležitostmi. „Z důvodu ochrany zájmů klienta vyžadujeme jeho úředně ověřený podpis a opět z důvodu ochrany zájmů klienta specifikaci rozsahu oprávnění,“ dodává Petr Plocek z UniCredit Bank.

V České spořitelně mají k dispozici tiskopis, na kterém můžete odkup provést. Také podpis na něm však musí být úředně ověřený a je potřeba ho zaslat na adresu investiční společnosti. A například u ČSOB si můžete buď vyžádat vzor plné moci, nebo si ji vyhotovit sami – se stejnými náležitostmi.

Někdo za vámi i zajede

Také ověření plné moci notářem může být pro některé klienty podobně komplikované jako cesta na pobočku – ať už kvůli zdravotnímu stavu, nebo třeba koronavirovým omezením. Někteří notáři proto nabízejí službu, že za vámi zajedou, kam potřebujete, a plnou moc s vámi ověří třeba v místě bydliště.

Klientům vycházejí vstříc i některé banky. Například Raiffeisenbank za vámi pošle své pracovníky, aby vyřídili odkup u vás. „Je to vždy na individuální dohodě s klientem. Když klienta náš poradce osobně nezná, snažíme se, aby za ním jeli dva lidi z pobočky – aby bylo zachováno pravidlo čtyř očí a nemohlo dojít k nedorozumění,” říká Kopecká.

Podobně k tomu přistupují i v České spořitelně. „Vzhledem k době koronavirové jsme nabídku služeb rozšířili o takzvané mobilní bankéře. Mobilní bankéř může osobně dorazit ke klientovi, aby klient nebyl ve styku s více lidmi a nedošlo tak k přenosu nemoci,“ říká Hrubý.

Některé další banky podobnou službu neumožňují – paradoxně i kvůli koronaviru. „Takovou službu vzhledem ke covidové situaci a kapacitám distribuční sítě aktuálně nenabízíme,“ vysvětluje Teubner.

PIF!

Na webu Peníze.cz teď můžete sledovat PIF – Partners indexy fondů. Časové řady ukazují souhrnnou výkonnost podílových fondů denominovaných v české koruně, a tedy převážně distribuovaných a nabízených v České republice. Celkově se do výpočtu zapojuje více jak 150 fondů s aktivy klientů v celkové výši několik set miliard korun.

Zdroj: peníze.cz

Akcie smazaly letošní ztráty. Investoři mají za sebou měsíc snů. Jak vylepšil jejich bilanci od začátku roku? A jak teď vypadají dlouhodobá čísla třeba za posledních deset let? Vývoj na trzích – i těch dluhopisových – hodnotí ekonom Martin Mašát.

Veronika Doskočilová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services