Zkusíme investice místo spoření v bance, říkají Češi v průzkumu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 17. 12. 2020 | 2 komentáře
Zkusíme investice místo spoření v bance, říkají Češi v průzkumu

Zdroj: Shutterstock

Téměř dvě třetiny obyvatel České republiky (64 procent) jsou otevřeny možnosti investovat své peníze a nahradit či doplnit tak klasické ukládání do banky. Třetina (31 %) už investuje, další třetina (33 %) o tom teprve uvažuje.

Ukázal to průzkum agentury STEM/MARK pro společnost Amundi ČR. Odpovídal vzorek populace ve věku 20 až 70 let, která neodmítá využívání finančních služeb. Průzkum proběhl v říjnu ještě před druhým uzavřením restaurací, prodejen, zákazu volného pohybu a dalšími omezeními.

Skoro tři pětiny Čechů (59 %) v průzkumu říkají, že se jejich chování ve finanční oblasti nezměnilo. Pokud lidé uvedli změnu, šlo o zvýšenou míru spoření či šetření (36 %).

Většina české populace koronakrizi ve finanční oblasti zvládla, zjistil průzkum. Více než čtyři pětiny respondentů (82 %) by se v případné další krizi chovaly stejně jako letos. Případná změna by spočívala ve zvýšené opatrnosti, ve větším šetření či spoření. Pouze šest procent z těch, kdo by se v příští krizi zachovali jinak než v letošní, by využilo situaci k investování.

Zdroj: Amundi, STEM/MARK

Klikněte pro zvětšení.

Pokud neupřesníme velikost „volných finančních prostředků“, ukládá je většina lidí především na spořicí účet (61 %) nebo na běžný účet (44 %). Do akcií nebo jiných cenných papírů je investuje 17 % populace. Sedmina (14 %) respondentů nechává své úspory doma.

Zdroj: Amundi, STEM/MARK

Klikněte pro zvětšení.

„To, že Češi spíše spoří, než aby měli prostředky uložené v investičních produktech, mě nijak nepřekvapuje. Může za to částečně strach, ale z velké míry i neznalost,“ říká Petr Šimčák, odborník společnosti Amundi ČR.

„Konzervativnost při správě financí je dána mimo jiné i relativně nedávnými historickými zkušenostmi, zejména v době krize. Klasické investiční nástroje s více než stoletou tradicí se v našich končinách používají teprve třicet let – s tím, že první pokus dopadl katastrofou v podobě kuponové privatizace a za poměrně krátkou dobu poté jsme si všichni zažili další dvě velké krize v letech 2000 a 2008,“ vysvětluje Šimčák, v čem spočívá české a slovenské specifikum.

Lidé v průzkumu odpovídali také na otázku, kam by uložili úspory ve výši půl milionu korun. Spontánně – bez předem nabídnutých variant – zmiňovali hlavně investice či investiční fondy (30 %), spořicí účet (23 %) a řešení bydlení – koupě domu či bytu nebo jejich rekonstrukce. Víc než desetina lidí (11 %) by půl milionu využila na splacení dluhů, dalších šest procent by je jednoduše utratilo.

Zdroj: Amundi, STEM/MARK

Klikněte pro zvětšení.

Když však v další otázce dostali na výběr, kam konkrétně by půlmilionové úspory umístili, vybralo si 83 % lidí spořicí účet. S odstupem následují investice do fondů (61 %) a přímé investice (56 %), zatímco 12 % lidí investice rozhodně odmítá.

Zdroj: Amundi, STEM/MARK

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

4. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Jak se dědí účet v bance, spoření nebo penzijko? Na tohle si dejte pozor

Zatímco například peníze z běžných a spořicích účtů míří po smrti majitele do dědictví, s penzijním či životní pojištěním je to komplikovanější. Životní úspory, mnohdy v řádech statisíců... celý článek

Partners Financial Services