Průměrný investor přišel na začátku roku ve fondech o desetinu

jih | rubrika: Aktuality | 21. 4. 2020

Průměrný český investor v prvním čtvrtletí letošního roku dosáhl záporného zhodnocení minus 9,92 %. V porovnání s hlavními akciovými indexy, které se ke konci čtvrtletí pohybovaly kolem minus 20 %, tak byla jeho ztráta nižší. Roli sehrála konzervativnější povaha českého investora.

Ukazují to data Indexu českého investora CII750 společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, který bere data ze 750 dostupných podílových fondů v Česku a průměrnou výnosnost počítá podle toho, jak investuje „průměrný Čech“.

Ztráty investorů se od začátku roku prohlubovaly. V lednu index skončil v mírném záporu minus 0,3 %, únor pak minus 3,4 % a v březnu musel průměrný český investor odepsat 6,5 %.

„V rámci rozložení portfolia indexu měly na celkovém výsledku prvního kvartálu pozitivnější zásluhu především konzervativní fondy s průměrným výnosem minus 1,69 %. Vedle toho rizikovější část portfolia za dané období nese výrazně záporný výnos minus 18,71 %,“ říká Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum Swiss Life Select.

Následující tabulka (po rozkliknutí se obrázek s ní zvětší) ukazuje deset nejúspěšnějších a deset nejméně úspěšných fondů za první čtvrtletí letošního roku.

Zdroj: Fincentrum Swiss Life Select a Thomson Reuters

„Mezi nejúspěšnějšími vidíme konzervativněji zaměřené fondy, které mají ve svém portfoliu bezpečnější dluhopisy nebo nástroje peněžního trhu. Velmi výrazně jim také pomohla otevřená měnová pozice některé z hlavních měn. Na druhém konci pořadí jsou nejčastěji fondy se zaměřením na energetický sektor nebo regiony rozvojových zemí,“ říká Bechník.


Čtěte více:

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services