Jak porazit inflaci. Můj recept na konzervativní portfolio

David Kučera | rubrika: Jak na to | 17. 1. 2020 | 27 komentářů
I u relativně bezpečných investic platí, že není dobré dávat všechna vejce do jednoho košíku.
Jak porazit inflaci. Můj recept na konzervativní portfolio

Osobně jsem agresivní investor. Osmdesát procent svého portfolia mám v akciích. U každé investice ale záleží na profilu investora a jeho cíli. Když za mnou tedy přišel konzervativní klient s tím, že chce investovat rovný milion korun, nastavil jsem mu adekvátně konzervativní portfolio.

Zajímavé bylo, že se odmítl svěřit do rukou své banky, která mu nabídla jak spořicí účet, tak podílové fondy. Zkušenost s investováním neměl. Milion chtěl investovat tak, aby mu z něj plynul výnos vyšší, než je inflace. Aby jeho peníze, které – jak sám připomněl – nevydělává vůbec lehce, neztrácely na hodnotě.

Dluhopisy i akcie

Klientem je pětačtyřicetiletý manažer. Část peněz má uloženou v bydlení na hypotéku za devět milionů korun, další ve stavebním spoření, penzijních fondech a zaměstnaneckých akciích s bonusem. Nyní chtěl investovat bez rizika, ale s jistým a solidním výnosem. Investici chtěl rozložit, aby ji mohl postupně vybrat na umoření hypotéky, nákup auta a rekonstrukci kuchyně.

Na spořicí účet klient uložil 200 tisíc korun jako rezervu. Zvolili jsme 1,2 procenta úrok omezený jen maximální výší úložky. Dalších 400 tisíc šlo do státních dluhopisů, 200 tisíc do korporátních dluhopisů a zbývajících 200 tisíc do akcií.

Srovnejte si to s námi

Vybrali jsme státní protiinflační Dluhopis Republiky. Ten zhodnocuje vklad ve výši inflace plus 0,5 procenta. Dále pak high yield korporátní dluhopisy, které přinášejí poměrně stabilní výnosy v průměru kolem 3,7 procenta ročně. Rozhodli jsme se pro dluhopisy s minimálním ročním investičním horizontem v maximální výši investice 200 tisíc korun, se vstupním poplatkem 0,8 procenta.

V případě akcií šlo o tři podílové fondy. První byl dolarový fond, který investuje do akcií amerických firem. Tam jsme dali 70 tisíc korun. Dále eurový fond globálních středně velkých až velkých společností, investující do podhodnocených firem s dobrým potenciálem k růstu. Do něj jsme vložili 90 tisíc korun. Zbývajících 40 tisíc jsme investovali do eurového fondu zaměřeného na globální malé a středně velké firmy. To všechno s průměrným vstupním poplatkem čtyři procenta.

Odolné portfolio

Portfolio mého klienta splňuje všechny jím určené podmínky stanovených časů výběru, výše předpokládaného zhodnocení i ochrany investice.

U spořicího účtu počítáme s ročním výnosem průměrně ve výši jednoho procenta, u korporátních dluhopisů s třemi procenty ročně. U státního dluhopisu pak s průměrným výnosem 2,5 procenta a u akciových fondů se zhodnocením pět až sedm procent ročně v příštích deseti letech. Jsem přesvědčený, že jsme portfolio – vzhledem k požadavkům klienta a k situaci na finančních trzích, kde se v ekonomickém cyklu začínáme podle všeho pomalu sunout směrem dolů – sestavili dobře.

O autorovi

Autor je finančním poradcem Partners. Součástí této skupiny je i společnost Partners media, která vydává Peníze.cz.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-40
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 27 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 1. 2020 7:18, OnderCZ

A ještě zbývá dodat o kolik jste obrali klienta za tohle „portfolio“.

+53
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

17. 1. 2020 22:04, eďa

do akcie ani zlámanou grešli, snad - možná děravé ponožky...

Zobrazit celé vlákno

-13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (27 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services