Akciové fondy výrazně rostou, realitní letos ztrácejí

pk | rubrika: Aktuality | 16. 12. 2019

Akciovým fondům se letos daří. Od začátku roku do konce listopadu dosáhly průměrného zhodnocení 17,61 %. Vyplývá to z dat za celý trh, na jejichž základě sestavuje společnost Broker Consulting svůj Index podílových fondů.

Za posledních dvanáct měsíců si akciové fondy připsaly 11,53 % a za posledních pět let skoro 24 %, zůstaneme-li u vyjádření v korunách.

„Loňský rok akciové fondy finišovaly s průměrnou ztrátou 11 procent. Letošní rok pravděpodobně uzavřou s výrazným růstem a smažou i ztráty z roku 2018,“ připomíná Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting.

„Zajímavé je, že politická témata jako střet politiky prezidenta USA Donalda Trumpa s Čínou či nejasnosti ohledně odchodu Velké Británie z EU, která v loňském roce výrazně zasahovala do dění na akciových trzích, se řeší i v letošním roce, ale bez zásadních negativních dopadů na výkonnost akciových fondů,“ říká Novák.

Zkuste to s námi

Zdůrazňuje, že investice jsou dlouhodobou záležitostí. „Pokud uvažujete o odložení prostředků na kratší dobu méně než pět let, tak se jedná spíše o spekulaci, která se může poněkud nevyplatit. Vždy doporučuji se dívat na výkonnost alespoň za posledních pět let nebo i déle. Ukáže se totiž, zda roční výkyv je běžný, či se jedná o výjimku,“ doporučuje Novák.

Jako jediné jsou letos v minusu nemovitostní fondy – od začátku roku klesly v průměru o 1,3 %. Za posledních dvanáct měsíců vydělaly 1,4 %. Z pětiletého pohledu na tom jsou přesto nejlíp – připsaly si 27,2 %.

Dlouhodobě nejhorší výsledky mají komoditní fondy, za posledních pět let ztratily skoro 30 procent.

Objem celkových investovaných prostředků v domácích a zahraničních fondech kolektivního investování nabízených v Česku stoupl v letošním třetím čtvrtletí o 11,18 miliardy korun na celkových 537 miliard.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services