Nemovitostní fond RESIDENTO láká investory na garantovaný výnos

PR článek | rubrika: PR Článek | 13. 5. 2019
Nabídka nemovitostních fondů v ČR je široká, nicméně většina fondů si je podobná jako vejce vejci. Přesto se objeví čas od času fond, který svou strategií vybočuje ze zavedeného kurzu a nabízí investorům jinou vizi zhodnocení jejich vkladu. Jedním z nich je také nemovitostní fond RESIDENTO zaměřený na nájemní bydlení.
Nemovitostní fond RESIDENTO láká investory na garantovaný výnos

Jak fond vznikal a komu je určený, nám přiblíží jeho zakladatel Jiří Loubal.

Primárním impulzem pro vznik fondu RESIDENTO byla poptávka ze strany klientů společnosti CYRRUS. Zvažovali jsme, zda našim klientům poskytnout fond, který již na trhu existuje, anebo zda se pokusit o vlastní projekt. Nakonec jsme se rozhodli jít vlastní cestou a založili jsme fond, který jsme nazvali RESIDENTO. Fond nabízíme jak klientům společnosti CYRRUS jako doplněk jejich investičních strategií, tak všem investorům, kteří splňují podmínky fondu kvalifikovaných investorů. Základní podmínkou těchto fondů je investice v minimální výši 1 milionu korun.

Nemovitostní fond RESIDENTO

Proč se fond RESIDENTO specializuje na nájemní bydlení? Přece jen většina nemovitostních fondů působících v České republice se zaměřuje na kancelářské budovy, sklady a jiné komerční prostory.

Specializaci fondu na trh nájemního bydlení jsme zvolili po analýze trhu rezidentních nemovitostí. Ceny těchto nemovitostí v minulých letech stejně jako ceny nemovitostí obecně velmi dynamicky rostly, nicméně dynamika růstu nájmu nedosahuje dynamiky růstu pořizovacích cen nemovitostí. Dalším aspektem je situace na trhu bydlení obecně. Jedná se o problematiku dostupnosti a cen hypoték v návaznosti na současnou úroveň úrokových sazeb a jejich očekávaný růst v budoucnosti, množství nově dostavovaných bytů, rostoucí ceny stavebních prací a podobně.

Nájemní bydlení samozřejmě nenese takový výnos jako komerční nemovitosti, nicméně v případě poklesu cen nemovitostí není vystaveno takovým výkyvům jako komerční nemovitosti. Navíc konkurence v oblasti fondů nájemního bydlení není v České republice tak silná jako v oblasti komerčních nemovitostí.

Ne zcela obvyklým bonusem pro investory fondu RESIDENTO je garantovaný výnos ve výši 3 % p. a. – čím to, že fond dokáže tento výnos garantovat? Nebojíte se, že budete muset občas zaplatit víc, než vyděláte?

Garantovaný výnos 3 % p. a. nás zcela jistě odlišuje od konkurenční nabídky nemovitostních fondů. Musíme se prostě víc snažit, abychom tento výnos dokázali vytvořit. V praxi to znamená, že vybrané nemovitosti musíme nakoupit s tržním diskontem. Jedině tak si vytvoříme polštář pro zajištění garantovaného výnosu. Pokud bychom nešikovně nakoupili nějaké nemovitosti, zaplatíme klientům garantovaný výnos z vlastní kapsy. A to opravdu nechceme.

Nacházíme se v období, kdy jsou ceny nemovitostí opravdu vysoko. Často se mluví o tom, že fáze růstu cen končí a lze očekávat naopak pokles cen. Je teď správná doba pro investici do nemovitostí?

Podle naší analýzy lze očekávat další pokračující růst cen nemovitostí, nicméně ne tak prudký jako v posledních třech letech. Poptávka je i nadále vyšší než nabídka, stavební řízení je dlouhé a komplikované a aktualizace územních plánů ve velkých městech v nedohlednu. Pokračující růst cen nemovitostí bude jedním z faktorů pro růst cen nájemného, nebude však jediný. Důležitým argumentem je též dohánění západoevropských zemí v procentu obyvatel bydlících v nájmu, kde Česká republika přibližně o osm procentních bodů zaostává (41 % vs. 49 %).

Fond RESIDENTO je, jak už jste zmínil fondem kvalifikovaných investorů, ale má i další přívlastky, můžete čtenářům osvětlit jejich význam?

RESIDENTO je nejenom fondem kvalifikovaných investorů, ale i akciovou společností s proměnným základním kapitálem, jejíž akcie jsou rozděleny na akcie prioritní a výkonnostní. Právě tímto mechanismem, touto strukturou, je zajištěn garantovaný výnos pro držitele prioritních akcí – naše klienty. Pokud by fond nedosahoval garantovaného tříprocentního ročního zhodnocení, dostanou držitelé prioritních akcií své 3% zhodnocení na úkor majetku akcionářů výkonnostních. A jak už jsem zmínil, fond kvalifikovaných investorů je určen pro investory od 1 milionu korun.

Jak osobně vnímáte situaci na českém nemovitostním trhu? Myslíte, že u nás i do budoucna vydrží touha bydlet „ve vlastním“ i přes rostoucí ceny nemovitostí?

Situace na českém nemovitostním trhu je jedním slovem šílená. Prodávající už nevědí, kolik si mají říct za prodej svých nemovitostí, a jejich cena z důvodu vysoké poptávky kupujících astronomicky roste. Přestože dostupnost vlastního bydlení bude z důvodů, které jsem již zmínil, čím dál obtížnější, myslím si, že jeho popularita rozhodně nepoklesne. Je ale jasné, že skupina obyvatelstva, která si bude moci opravdu vlastní bydlení pořídit, bude menší a poroste zájem o nájemní bydlení. A tím se dostáváme k tomu, že existence fondu zaměřeného na nájemní bydlení dává smysl, protože získat a splácet hypotéku nebude vůbec snadné.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services