Vyvarujte se nejčastějších investičních chyb ve fondech

PR článek | rubrika: FINEXPO | 29. 10. 2018
Na téma, jak správně rozvrhnout portfolio, už vzniklo nespočet článků a knih. Co ale když investujte do fondů? Zde je pět pravidel pro větší úspěšnost:
Vyvarujte se nejčastějších investičních chyb ve fondech

Komerční spolupráce

1. Určete si, proč investujete

Ať už si chcete našetřit na důchod, vzdělání svých dětí, nové bydlení, cestu kolem světa, nebo prostě na finanční nezávislost, na začátku si vždycky řekněte, proč chcete investovat a za jak dlouho chcete svého cíle dosáhnout.

Přímé investice do akcií berou lidé často jako obživu, cestu ke zbohatnutí nebo hru. Ukládání do fondů je spíš způsob, jak lépe zhodnotit peníze vydělané jiným způsobem. Ale také, jak si splnit svoje sny. Můžete vycházet z toho, kolik máte k dispozici. Nebo si říct, kam a kdy chcete dojít. Podle toho si pak určete částky, které budete – nejlépe pravidelně – ukládat.

TIP

Položte si otázku, jaká je pravděpodobnost, že dané peníze budete nečekaně potřebovat dřív, než na zvoleném horizontu. Vybrat investici lze vždy. Jde ale o to určit poměr konzervativních a dynamických fondů.

2. Zhodnoťte svůj přístup k riziku opravdu pečlivě

Nejlepší investice je vždycky taková, u které se cítíte v pohodě a nemusíte na ni myslet. Někomu nevadí, když se stav jeho „konta“ mění každý den o stokoruny i tisíce, někomu nejsou příjemné ani malé pohyby. Jde tu hlavně o vás, proto sami sobě na začátku investice řekněte, jestli vám nevadí kolísání investované částky, když to znamená potenciálně větší výnos, nebo jestli vám bude líp, když se částka příliš měnit nebude, i když její růst bude pozvolnější. Mějte na paměti zásadní věc: kolísání investic není nemoc, je to jejich přirozená vlastnost. Výkyvy trhu tu vždycky byly, jsou a budou.

Pokud máte rádi spíše klidnější vývoj, ale nechcete se úplně vzdát výnosu, volte alespoň „dynamičtější“ dluhopisový fond, jako Generali Fond korporátních dluhopisů.

3. Rozvrhněte své portfolio dlouhodobě

Vybíráte hlavně akciové fondy, protože vloni dosáhly nejvyšších zisků? Nebo naopak dluhopisy, protože jim teď rostou výnosy? Nenechte se strhnout trendy a rozložte své peníze s chladnou hlavou.

Myslete na to, že každé portfolio má nabídnout jistou stabilitu, ale zároveň výnos. Toho docílíte kombinací dluhopisů a akcií.

TIP

Nechcete se starat o to, jaké akcie a dluhopisy zvolit? Pořiďte si vyvážený fond, kde poměr složek určí manažer fondu. Může jít o Generali Fond balancovaný konzervativní. Pokud byste chtěli dosáhnout vyššího výnosu, osvědčí se na dlouhodobém horizontu přidat větší podíl spolehlivých akciových firem, do kterých investuje Generali Fond globálních značek.

4. Nesnažte se načasovat trh

Otálíte s investicí, protože se zrovna na trhu něco děje? Nemusíte. Nemá to smysl. Vývoj ekonomiky jde v celkem pravidelných cyklech nahoru i dolů a nelze se strefit do optimálního vrcholu nebo dna. Jak říká jeden z nejúspěšnějších investorů všech dob, Benjamin Graham: „Časování trhu už nelze zdokonalit, hlavně proto, že nefunguje.“ Držte se proto svých cílů a netrapte se sledováním burzovního počasí.

Nejlepší ochranou proti tomu, že nakoupíte na vrcholu trhu, je pravidelné investování, například měsíční. Máte-li k dispozici jednorázovou větší částku, využijte program Můj INVESTOR Plus. Investice bude přesouvat z dluhopisového fondu do balancovaného postupně a po částech.

5. Nepodléhejte emocím

Vyvarujte se zbrklých reakcí. Jednou z největších chyb je rychle všechno prodat, když ceny klesají. Zpravidla to přinese ztrátu, která by se při méně zbrklém jednání otočila v zisk. Nastavte si svou strategii, řekněte si, jaké chování portfolia vám bude příjemné, a držte se toho. Když už budete pochybovat, poraďte se. Lidé, kteří využívají služeb finančního poradce, zpravidla vydělávají víc

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

19. 4. 2024 | Martin Pleštil | 7 komentářů

Investice a daně. Kdy musíte vyplnit přiznání a kdy máte klid

Obliba investování v Česku roste. I s takovými výdělky je ale spojena nepříjemná povinnost – daně. Poradíme, co si jako běžný investor musíte ohlídat a kdy přiznání řešit nemusíte.

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

9. 4. 2024 | Martin Mašát

Růst akcií trhá rekordy. Jak se daří podílovým fondům?

Vývoj podílových fondů pravidelně hodnotí Martin Mašát, investiční stratég skupiny Partners. Jak si vedly v březnu, jak za posledních dvanáct měsíců a jaká je jejich dlouhodobá výkonnost? celý článek

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 5 komentářů

Nová podpora zajištění na důchod. Jak vylepšit DIP a na co si dát pozor?

Co říkáte na současné nastavení dlouhodobého investičního produktu? Je správné jeho daňové zvýhodnění? Jak hodnotíte první nabídky na trhu z pohledu poplatků? A co by se mělo u DIPu... celý článek

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

4. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Nejlepší podílový fond letos vydělal 19 %. Žebříčky za čtvrtletí

Průměrný český investor zaznamenal v podílových fondech za posledních dvanáct měsíců zhodnocení okolo 14,8 %. Ukazuje to Index českého investora CII750, sestavovaný analytiky společnosti... celý článek

Partners Financial Services