NN Multi-Asset: Klidná plavba neklidnými vodami

PR článek | rubrika: FINEXPO | 3. 4. 2017
Porozumět politice je těžké, předvídat budoucí dění ještě těžší. Vůbec nejsložitější je pak odhadnout, jak na novou politickou realitu zareagují trhy.
NN Multi-Asset: Klidná plavba neklidnými vodami

Komerční spolupráce

Události roku 2016 v politice i vývoj na trzích nás poučily, že bychom měli být pokornější při odhadech budoucnosti trhů, máme se totiž stále co učit. V NN Investment Partners proto věříme, že v této době plné nečekaných změn mohou být diverzifikované multi-asset strategie, které vklady rozdělující do různých druhů aktiv, atraktivním řešením pro velké množství investorů.

Trhy se doposud vyrovnávaly s vyšší mírou politické nejistoty pozoruhodně dobře. To ale nemusí platit věčně, například pokud se administrativa prezidenta Trumpa rozhodne pro zavedení cla na dovoz zboží z Číny nebo pokud se Marine Le Penová stane příští francouzskou prezidentkou. Dopad těchto událostí na finanční trhy představuje pro investory velkou výzvu, což ještě více podtrhuje význam multi-asset strategií a investičních manažerů, kteří je řídí. Budou přicházet další nečekané události, na jejichž základě bude třeba rychle reagovat a investiční strategie náležitě upravovat.

Dalším důvodem přitažlivosti tohoto způsobu investování jsou nízké výnosy ostatních produktů na trhu. Přestože výnosy dluhopisů od léta roku 2016 vzrostly, zůstávají na historicky nejnižších úrovních. Pro tradiční dluhopisové investory tak můžou být tyto strategie vhodnou alternativou. Otevírají jim totiž dveře k novým příležitostem, aniž by zvyšovaly celkové investiční riziko.

Multi-asset investování

NN Investment Partners nabízí svým klientům nejrůznější typy multi-asset fondů. Vlajkovou lodí je ale bezesporu fond NN (L) First Class Multi Asset (FCMA), jehož cílem je dosahovat při střední míře rizika dlouhodobého kapitálového růstu tři procenta nad měsíční EURIBOR (před odečtením poplatků, na pětiletém časovém horizontu). Snaží se o to prostřednictvím dynamické alokace aktiv do různých tříd, jako jsou například vládní dluhopisy, dluhopisy investičního a neinvestičního stupně, akcie, nemovitosti, měny a komodity. Navíc díky svému globálnímu záběru může fond těžit z příležitostí po celém světě.

Strategie FCMA je nastavena tak, aby fond mohl ve vhodnou chvíli investovat do rizikovějších aktiv a využít možnosti vyššího zhodnocení, a zároveň v nepříznivém období poklesu trhů flexibilně přesunout majetek svých investorů do relativně bezpečných aktiv. To mu pomáhá dosahovat dlouhodobě stabilních výsledků. Cílová volatilita fondu je pět procent. Může být navíc snížena v případě, že investiční rizika vzrostou, nebo naopak navýšena až na deset procent, jestliže se objeví vhodná příležitost investovat do rizikovějších aktiv. To fondu pomáhá vytvořit stabilní základ pro případ nečekaných otřesů a zvyšuje šanci atraktivního dlouhodobého výnosu.


Tento dokument má pouze informační charakter, nejedná se o nabídku ke koupi cenných papírů. Za ztrátu, která by mohla čtenáři případně vzniknout použitím informací uvedených v tomto dokumentu, nenese NN Investment Partners C. R., a. s. žádnou zodpovědnost. S investováním jsou spojena některá rizika. Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích. Hodnota investice může kolísat a není zaručena návratnost investované částky. Upozorňujeme také na možné kolísání výnosů z důvodů výkyvů měnového kurzu. Všechny důležité informace a dokumenty týkající se zmiňovaných fondů, včetně souvisejících rizik a nákladů, jsou k dispozici na www.nnfondy.cz

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services