Hlad po vyšším zhodnocení. Češi lijou peníze do podílových fondů

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 21. 9. 2016 | 19 komentářů
Dohánění Západu, ale také urputné hledání vyššího zhodnocení. Češi chtě nechtě přicházejí na chuť investování do podílových fondů. Mají v nich uloženo přes 400 miliard korun.
Hlad po vyšším zhodnocení. Češi lijou peníze do podílových fondů

Podílové fondy jedou jako nikdy dřív. Na konci prvního pololetí letošního roku jsme v domácích a zahraničních fondech kolektivního investování měli vloženo 400,19 miliardy korun. Objem majetku v podílových fondech narostl za poslední dva roky o víc než třetinu. Jen pro srovnání v penzijním připojištění spravují penzijní společnosti 352,8 miliardy korun. Ve stavebním spoření je uloženo zhruba 361 miliard.

Zvýšený zájem o podílové fondy má několik příčin, můžeme v něm vidět prosté dorovnávání Česka na úroveň západních zemí, kde se standardně investuje mnohem víc. Ta nejsilnější příčina bude ale jinde: ztratila se možnost víceméně bez rizika odkládat a zhodnocovat peníze ve vkladových produktech. Úroky na spořicích účtech jsou minimální a termínované vklady je na cestě k nule následují svižným tempem. „Klienti bank tedy hledají další alternativy, podílový fond je díky vysoké informační otevřenosti a prakticky třídenní likviditě atraktivním investičním instrumentem,“ říká předseda Asociace pro kapitálový trh ČR Jan D. Kabelka.

Zdroj: AKAT ČR

O poptávce po vyšších úrocích, než nabízejí vkladové produkty, hovoří i Josef Uchytil z poradenské společnosti Partners: „V praxi můžeme vidět, že klientům v první řadě nejde o konkrétní typ či zaměření fondů, ale že hlavní roli hraje nebývalý hlad po vyšším zhodnocení a leckdy až nebezpečné potlačování typické averze k riziku.“ S klesajícím úročením spořicích účtů a stavebního spoření podle něj roste ochota riskovat i u jinak konzervativněji laděných klientů. „Role finančního poradce tak často není o konejšení, že investiční riziko není nic hrozného, ale naopak o vizualizaci černých scénářů. Ptám se klientů, co by s nimi emocionálně udělalo, kdyby po roce investování z jejich milionu bylo osm set tisíc korun,“ dodává Josef Uchytil. Češi prý mají v hlavě správně zakořeněno, že je při zhodnocování úspor důležité překonávat inflaci, zapomínají už ale na to, že inflace kolem dvou procent je dávno minulostí

Jaké fondy táhnou

Nejvíc peněz máme ve smíšených fondech, takřka 144 miliard korun. Následují dluhopisové fondy, ve kterých je uloženo 120 miliard. Třetí nejoblíbenější jsou pak akciové fondy, ve kterých je přes 71 miliard. Aktiva naopak viditelně poklesla v konzervativních fondech peněžního trhu.

Kolik máme ve fondech

Typ fondu

Celkem k 30. 6. 2016 (Kč)

 
 

Fondy peněžního trhu

2 784 194 190

 

Strukturované fondy

27 378 320 781

 

Akciové fondy

71 472 878 251

 

Dluhopisové fondy

120 081 360 102

 

Fondy smíšené

143 679 090 360

 

Fondy fondů

19 366 834 144

 

Fondy nemovitostní

15 430 532 540

 

Celkem fondy

400 193 210 367

 

Zdroj: AKAT ČR

Srovnejte to!

Ne že by na měsíční výkonnosti zvlášť záleželo. Na Peníze.cz ale podílové fondy můžete podle spousty a spousty jiných parametrů:
 

„Tradičně největší zájem je o smíšené fondy, které jsou široce diverzifikované nejen mezi různé třídy aktiv, ale i v rámci jednotlivých regionů a sektorů,“ potvrzuje preference českých investorů obchodní ředitel ČSOB Asset Management Libor Svoboda. Klienty podle něj láká především možnost dobře rozložit riziko a také to, že se nemusí detailněji zabývat, do čeho je potřeba aktuálně investovat, protože to je práce portfolio manažerů jednotlivých fondů.

Na zvýšený zájem o fondy reagují investiční společnosti rozšiřováním nabídky, na trhu se tedy objevuje stále víc tematicky zaměřených fondů, u kterých mají investoři větší představu, kam jejich peníze míří. „Investovat prostřednictvím podílových fondů se dá prakticky do všeho. Každý klient je jiný a jeho důvody, proč se rozhodne investovat, se liší. Někdo chce ochránit své peníze před inflací, jiný našetřit peníze svým dětem na studia a další dosáhnout maximálního výnosu i za cenu vyššího rizika, které je spojené s kolísáním hodnoty jeho investice. Do nabídky proto zařazujeme jak široce diverzifikované fondy, které obsahují investice z celého světa, tak regionálně nebo oborově specializované fondy. Například na USA, energetiku nebo luxusní zboží, ale třeba i na firmy sponzorující velké sportovní události nebo na přední světové dodavatele potravin a nápojů,“ vysvětluje Libor Svoboda.

Zajímavé bude sledovat, jestli se v budoucnu promění poměr mezi jednorázovými a průběžnými investicemi do podílových fondů. „Stále převládají spíš pravidelné investice. Částečně je to dáno tím, že větší rezervy si klienti teprve vytvářejí. Jsou navíc po malých částkách ochotnější nést vyšší riziko kolísání hodnoty investice. Kvůli přetrvávajícím nízkým úrokovým sazbám ale výrazněji roste počet jednorázových investic, nebo alespoň zájem o ně,“ říká Josef Uchytil. Ten ale doporučuje i případnou jednorázovou investici rozložit v čase do několika pravidelných.

Bez rizika žádná rozkoš

Vydrží nadšení pro investice do podílových fondů? V tuzemsku jsme na kolísání investic značně citliví a pohled na letošní výsledky nejprodávanějších fondů napovídá, že zkouška nervů a trpělivosti začíná: většina z nich se pohybuje v minusu. Podle předsedy Asociace pro kapitálový trh Jana D. Kabelky, ale k hromadnému exodu z kolektivního investování nedojde: „Podílové fondy jsou flexibilní finanční instrument, který umožňuje změnu investiční strategie. Dnes mají čeští investoři k dispozici přibližně dva tisíce různých podílových fondů a jejich profilů, i s ohledem na vývoj trhu je možné mezi nimi zvolit pro každé období odpovídající strategii.“ Dokud se tedy něco nestane s úroky u vkladových produktů, budeme zřejmě dávat víc a víc peněz fondům jako druhé nejbezpečnější možnosti k odkládání menších částek. „Zůstat věrný konzervativním produktům znamená zůstat ve stavebním spoření a smířit se s nižší likviditou, nebo zůstat ve spořicím účtu a smířit se s nízkou úrokovou sazbou, která se může velmi brzy ještě snížit. Staré dobrá poučka, že větší výnos znamená vyšší riziko, dnes platí dvojnásob,“ uzavírá Josef Uchytil. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

21. 9. 2016 10:11, jezevev

nikoliv. nejlip se učí na chybach tech ostatnich.

+14
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Investování pro začátečníky

3. 5. 2016 | Jan Traxler | 4 komentáře

Investování pro začátečníky

Někdo si staví dům sám, někdo si ho nechá postavit. Také investoři můžou zvolit hotové produkty na klíč.

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

8. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 28 komentářů

Očima expertů: Do čeho investovat v roce 2016?

Kde letos ve světě investic hledat slepičku, která bude snášet zlatá vajíčka? Zeptali jsme se předních ekonomů, analytiků, investorů a podnikatelů.

Zajištění na důchod: Akciový fond, nebo fond životního cyklu?

2. 12. 2015 | Jan Traxler | 33 komentářů

Zajištění na důchod: Akciový fond, nebo fond životního cyklu?

Fondy životního cyklu jsou mezi investory i finančními poradci značně populární. Nejčastěji mají sloužit jako základ zajištění na penzi. V čem spočívá jejich kouzlo? Je to správná volba?... celý článek

Sedm tipů na podílové fondy, které nejdou s davem

3. 8. 2015 | Aleš Tůma | 4 komentáře

Sedm tipů na podílové fondy, které nejdou s davem

Na českém trhu jsou k mání tisíce podílových fondů. O tom, jak se v nich vyznat, by se dala napsat kniha. Přinášíme vám alespoň pár tipů na fondy, které nejdou s davem a jsou něčím... celý článek

Sedm divů fondového světa: celebrity, průšvihy a investice do pětiletky

30. 10. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Sedm divů fondového světa: celebrity, průšvihy a investice do pětiletky

Věděli jste, že nejstarší fond světa pamatuje královnu Viktorii? Nebo že investovat lze i do čínské pětiletky? Pokud ne, přečtěte si následujících sedm divů fondového světa.

Partners Financial Services