Velký investiční seriál: Fondy včera, dnes a zítra

Aleš Tůma | rubrika: Seriál | 3. 9. 2014 | 7 komentářů
Jak si stojí čeští investoři ve srovnání s těmi západoevropskými? Příležitosti mají stejné, jen je využít…
Velký investiční seriál: Fondy včera, dnes a zítra

Ke konci letošního prvního kvartálu měli Češi v podílových fondech u členů Asociace pro kapitálový trh uloženo 276 miliard korun. Asociace sdružuje v podstatě všechny velké hráče na trhu, takže čísla by měla vcelku dobře vystihovat situaci i trendy.

Asi nepřekvapí, že největší domácí investiční společnosti patří pod banky (zejména trojice Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka) a do pojišťovacích skupin. Největším nezávislým správcem fondů a také distributorem fondů třetích stran mimo tyto skupiny je společnost Conseq.

Nevíte, kde začít?

Chtěli byste začít s investováním, jen nevíte kde?

Využijte bezplatnou Hot Line investiční společnosti Conseq, partnera našeho Velkého investičního seriálu
 
800 900 905

Nebo vyzkoušejte podílové fondy této společnosti:

Případně také populární fondy životního cyklu, v nichž se složení portfolia automaticky přizpůsobuje tomu, v jaké fázi životního cyklu se investice právě nachází:

Logo Conseq

Je z čeho vybírat

Konkrétně přes její platformu jde investovat do fondů značek Aberdeen, BNP Paribas, Credit Suisse, Franklin Templeton, HSBC, ING, Pioneer Investments a dalších. Kromě toho se můžete na trhu setkat s řadou dalších zvučných jmen, jako jsou Amundi nebo Fidelity Investments.

Na nedostatečnou nabídku si rozhodně stěžovat nejde. Celkem na našem trhu působí zhruba dvě stovky domácích podílových fondů, kolem 1200 zahraničních a dále desítky fondů kvalifikovaných investorů. Rozlišení domácí/zahraniční je ovšem trochu matoucí – i řada fondů, které jsou řízeny z Prahy, je registrována v Lucembursku či Irsku, a počítá se tedy formálně do zahraničních.

Další růst konkurence pravděpodobně nastane až (pokud) Česko přijme euro, a kdy tedy odpadne i poslední bariéra v podobě kurzového rizika.

Co skrývají české konzervy?

Často se uvádí, že čeští investoři jsou zbytečně konzervativní. Dá se o tom debatovat, ale při pohledu na rozdělení majetku to tak vypadá. Přesvědčivě vedou dluhopisové fondy s téměř třetinou majetku. V těsném závěsu za nimi jsou ty smíšené, oblíbené jsou i zajištěné.

Na západních trzích mají daleko větší podíl čisté akciové strategie, které u nás drží třetí místo s necelou pětinou majetku. Pro srovnání – v celoevropských statistikách mají dvojnásobný podíl.

Ať už jsou investoři přehnaně konzervativní nebo ne, samotný trh je moderní. Už v minulém díle seriálujsme zmínili, že privatizační tunelování patří minulosti. Rychlý rozvoj moderních podílových fondů nastal po roce 2000, pomohly i modernizované zákony, které nás zapojily do jednotného evropského trhu.

Anketa

Máte z čeho investovat či spořit?

Jak jsme na tom ve srovnání s EU

Růst objemu úspor ve fondech ale zastavila v roce 2007 finanční krize, na tehdejší úroveň se trh teprve musí dostat. V Evropě už jsou přitom fondová aktiva bezmála o třetinu vyšší než před krizí. Číslo odráží nejen růst trhů, ale i vyšší popularitu investic do fondů. Na každého Evropana včetně nemluvňat tak k 30. červnu připadalo podle asociace EFAMA zhruba 570 tisíc korun (počítáni jsou obyvatelé Evropského hospodářského prostoru). Číslo je trochu zkreslené penězi institucionálních investorů, ale i tak Česko se svými zhruba 26 tisíci na osobu bledne…

A ještě jedno srovnání: v Česku tvoří fondy podle údajů Ministerstva financí přibližně šest procent celkových finančních aktiv domácností, v sousedním Německu je to zhruba 14 %, v USA pak dokonce 22 %!

Mezinárodní srovnání ztěžuje různá role pojistek a penzijních fondů v různých zemích, každopádně i z něj jednoznačně plyne, že máme co dohánět.

Není z čeho odkládat?

Čisté prodeje fondů loni přesáhly 15 miliard korun, tedy asi 1500 korun na obyvatele a rok. Za loterie a sázky se přitom podle statistik MF ročně utrácí přes 130 miliard korun. Když odečteme výhry, zbývá něco přes 30 miliard vylitých do kanálu. A pak že není z čeho spořit…

To neznamená, že byste se měli hned teď vrhnout na rizikové investice. Ale doplnit konzervativní produkty jako je staré penzijko nebo různé „spořicí“ pojistky pravidelnou investicí není špatný nápad.

Začít můžete od 500 korun měsíčně. Kdyby to udělali všichni výdělečně činní Češi, konečně by investice do fondů překonaly sázky a loterie. Navzdory názorům škarohlídů, že investování je také loterie, by výsledky nepochybně byly lepší.

A co vy? Sázíte, spoříte, nebo jste se dali na investování? Myslíte, že se u nás investuje nezdravě málo, nebo na Západě nezdravě moc? Jde o rozdíl v povaze, nebo jenom máme zpoždění? Napište nám do diskuze...

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Velký investiční seriál: A nemůže to zkrachovat?

26. 8. 2014 | Aleš Tůma | 10 komentářů

Velký investiční seriál: A nemůže to zkrachovat?

Podobně jako Němce dodnes straší hyperinflace roku 1923, Češi mají v paměti vryté tunely privatizačních fondů. Je čeho se bát dnes?

Velký investiční seriál: Průvodce po galaxii podílových fondů

29. 7. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Velký investiční seriál: Průvodce po galaxii podílových fondů

Nejspíš už jste slyšeli o akciových a dluhopisových podílových fondech. Různých kategorií nebo typů fondů je ale mnohem více. Z čeho jsou namíchané smíšené fondy? Investují komoditní... celý článek

Velký investiční seriál: Proč v investicích zaostáváme za Západem?

24. 6. 2014 | Ondřej Tůma | 39 komentářů

Velký investiční seriál: Proč v investicích zaostáváme za Západem?

V čem se liší čeští a zahraniční investoři? Proč mají Češi z investování pořád strach? A přivedou nás k cenným papírům nízké úrokové sazby ostatních finančních produktů a neblahé vyhlídky... celý článek

Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

17. 6. 2014 | Aleš Tůma | 2 komentáře

Velký investiční seriál: Kroťte chamtivost i strach

Strach a chamtivost. Dvě základní emoce, které ovládají finanční trhy. Netřeba si nic nalhávat, máme je všichni. V různých chvílích převládne jedna nebo druhá. Proto jim věnujeme další... celý článek

Velký investiční seriál: Od koho si nechat poradit a komu se radši vyhnout

23. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 20 komentářů

Velký investiční seriál: Od koho si nechat poradit a komu se radši vyhnout

Proč by si měl začínající investor nechat poradit od odborníka? Jaký je rozdíl mezi investičním zprostředkovatelem a investičním poradcem? Má smysl investovat, když věci dokonale nerozumíme?... celý článek

Partners Financial Services