Rok 2012 potvrdil: Nemovitostní fond do každého konzervativního portfolia

Jan Traxler | rubrika: Analýza | 5. 2. 2013 | 11 komentářů
Při výběru toho správného nemovitostního fondu jste loni mohli vydělat i dvaačtyřicet procent. A pokud bychom zůstali v Česku, tak přesto, že ceny nemovitostí stagnují, mohli jste si s minimálním rizikem připsat přes pět procent.
Rok 2012 potvrdil: Nemovitostní fond do každého konzervativního portfolia

Podle údajů Českého statistického úřadu se ceny bytů v Česku v loňském roce stabilizovaly, alespoň na straně nabídky. Údaje o průměrných cenách z realizovaných transakcí zatím nebyly zveřejněny, nicméně očekává se, že ani zde se oproti loňskému roku ceny nijak zásadně neměnily.

V Praze v průměru stoupla nabídková cena bytů o deset procent, mimo Prahu naopak poklesla o 3,4 procenta. Celkový průměr za celou Českou republiku vychází na růst cen o 2,5 procenta. Ovšem ještě jednou upozorňuji: jedná se o ceny inzerované. Jak je vidět na následujícím grafu, ceny realizovaných transakcí jsou nižší (fialová křivka se nachází pod modrou křivkou). 

Vývoj cen bytů, Česko

Ceny bytů i dalších nemovitostí na Peníze.cz bedlivě sledujeme. Díky interaktivním grafům, připraveným ve spolupráci s Hypoteční bankou, můžete vývoj reálných cen nemovitostí sledovat i vy. 

Index cen bytů

Index cen pozemků

Index cen rodinných domů

Ceny domů, USA

Zvětšíte kliknutím

USA: ceny domů šly v roce 2012 nahoru

Za oceánem už začaly ceny domů pozvolna růst. Hodnota indexu S&P Case-Shiller Home Price 20-City byla na konci listopadu o 5,5 procenta vyšší než před rokem. (Data za prosinec zatím nebyla zveřejněna, ale očekává se podobný výsledek.) Tento index sleduje cenu domů ve dvaceti největších amerických městech. S výjimkou New Yorku ve všech městech cena domů roste. Nejvíce stoupla cena domů ve Phoenixu, o necelých 23 procent. 

Nemovitostní trh v USA pomalu ožívá. Nejen že ceny nemovitostí začaly růst, ale hlavně se zvedly počty prodaných domů. V listopadu bylo prodáno 400 tisíc nových domů a pět milionů starších domů, to je nejvyšší číslo od roku 2009. Naproti tomu ve Španělsku nemovitostní trh zamrzl a ceny strmě padají. Vzhledem k obrovskému převisu nabídky nad poptávkou se není čemu divit a lze očekávat, že španělský nemovitostní trh to nejhorší teprve čeká. Silně přehřáté jsou podle vysoké ceny také nemovitosti ve Velké Británii, Austrálii a Singapuru.

Vývoj hodnoty akcií společnosti Simon Property Group 

Zdroj: Peníze.cz; zvětšíte kliknutím

Akcie realitního sektoru rychle rostou

V roce 2012 se mezi nejúspěšnější investice zařadily akcie společností spravujících nemovitosti. Například cena akcií hlavního hráče na trhu nemovitostí Simon Property Group stoupla o 23 procent na nové historické maximum. Ještě větší růst zaznamenaly správci nemovitostí v Japonsku, Hongkongu a Singapuru. Kupříkladu hodnota akcií společnosti Mitsubishi Estate, největšího japonského developera, stoupla v roce 2012 o 78 procent. 

Globální index nemovitostních akcií FTSE EPRA NAREIT od roku 2009 roste a pomalu se vrací na předkrizovou úroveň. V roce 2012 stoupla hodnota indexu o 26 procent. Podobný výnos přinesl podílníkům i fond BNP Paribas Real Estate Securities World, který tento index kopíruje. Obdobný fond se zaměřením na asijsko-pacifickou oblast BNP Paribas Real Estate Securities Pacific vydělal dokonce 42 procent.

Vývoj indexu FTSE EPRA/NAREIT Developed 

FTSE LEPRA/Nalejt Developed

Zdroj: Bloomberg

Akcie společností z realitního sektoru se však nyní jeví jako značně přehřáté. Svědčí o tom vysoká hodnota ukazatelů P/E a P/B a nízký dividendový výnos. Například zmiňovaná společnost Simon Property Group je aktuálně oceněná na třiatřicetinásobek ročních zisků firmy a více než osminásobek účetní hodnoty firmy. Hrubý dividendový výnos klesl na 2,7 procenta. Akcie Mitsubishi Estate nejsou sice tolik nadhodnocené oproti účetní hodnotě (P/B = 2,6), ale zato se obchodují dokonce za dvaačtyřicetinásobek ročních zisků společnosti (P/E = 42) – a dividenda nestojí ani za zmínku. Investoři by se tedy měli v roce 2013 akciím developerů a správců nemovitostí raději vyhnout.

Jan Traxler

Jan Traxler – ekonom, ředitel FINEZ Investment Management

Odborník na akcie, zakladatel a ředitel společnosti FINEZ Investment Management, poskytující privátní investiční poradenství.

Publikuje pravidelně v deníku E15, v měsíčníku Finanční řízení & controlling v praxi, na portálech Investujeme.cz, Finmag.cz, Peníze.cz a příležitostně v dalších médiích.

Nemovitostní fondy přinášejí stabilní výnos

V České republice máme tři otevřené nemovitostní fondy, které spravují a pronajímají nemovitosti. V uplynulém roce byl opět nejúspěšnější fond Bridge spravovaný společností Finesko. Za rok 2012 vydělal podílníkům 5,36 procenta a nadále si drží roční výnosnost 5–6 procent. Je to dáno tím, že investuje do komerčních nemovitostí v menších městech s vyšší rentabilitou nájmu. Na rozdíl od konkurence, která se zaměřuje na větší realitní projekty. Fond Conseq Realitní vydělal v uplynulém roce 4,53 procenta, což je na konzervativní nemovitostní fond také velmi dobrý výsledek. Nejnižší výnos měl v roce nemovitostní fond České spořitelny, který vydělal 2,29 procenta. To je méně, než nabízejí roční termínované vklady.

Nemovitostní fondy, Česko

České nemovitostní fondy jsou vhodné pro konzervativní investory a měly by tvořit jeden ze základních kamenů dlouhodobějších konzervativních portfolií. Díky pravidelnému cashflow z pronájmu nemovitostí nabízejí poměrně stabilní výnosy i vývoj hodnoty. Jejich výnosový potenciál je však omezený nízkou rentabilitou nájmu, takže se nehodí pro investory, kteří hledají vyšší výnos než pět procent ročně. 

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 2. 2013 3:49, Bedřich

Ten má dnes zas kočičí nápady. Nemovitostní fondy taky mnoha lidem zničily všechny peníze. Lidi ztratili všechny peníze už s různými nemovitostními fondy. Například v Německu. Rozumný člověk by nedal ani jedno euro do nemovistostního fondu. Nemovitostní fondy jsou nejvíce riskantní ze všech fondů. Nevěřte nic panu poradci s pojištěním!

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

3. 1. 2013 | Daniel Kotula | 4 komentáře

Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

Ceny bytů zhruba od přelomu let 2007 a 2008 padají a padají. Donekonečna padat nemůžou. Dojde k obratu v roce 2013? Zvýšení daně z převodu nemovitostí ani konečná deregulace nájemného... celý článek

Konzervativní portfolio s výnosem čtyři až šest procent ročně

17. 9. 2012 | Jan Traxler | 4 komentáře

Konzervativní portfolio s výnosem čtyři až šest procent ročně

Klasické poučky doporučují konzervativním investorům fondy peněžních trhů a dluhopisové fondy. Ovšem výnos takového portfolia nedosáhne ani čtyř procent ročně. Jak sestavit konzervativní... celý článek

Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

22. 11. 2011 | Roman Baroš | 2 komentáře

Škola finanční gramotnosti: typy podílových fondů

Není fond jako fond. Podílové fondy se dělí na více různých typů. Určitě je dobré mít alespoň základní povědomí, co od kterého typu můžete očekávat. Od toho tu je dnešní Škola finanční... celý článek

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

20. 5. 2011 | František Mašek | 9 komentářů

Nemovitostní fond: jak investovat do realit, i když na ně nemáte

Před pár lety se zdálo, že každá finanční skupina v ČR bude mít vlastní nemovitostní fond. Globální finanční krize ale jejich nástup zastavila. Klasické nemovitostní fondy během ní... celý článek

Nemovitostní fondy v ČR: Když tři dělají totéž, není to totéž

23. 8. 2010 | Martin Viktora | 7 komentářů

Nemovitostní fondy v ČR: Když tři dělají totéž, není to totéž

Nemovitostní fondy jsou České republice pouze tři. Liší se výrazně svou výkonností a především volatilitou (kolísavostí) a doprovodnými službami. Kupodivu v případě nemovitostních fondů... celý článek

Partners Financial Services