Investovat je snadné: osm rad pro úplné začátečníky

Aleš Müller | rubrika: Jak na to | 21. 7. 2011 | 41 komentářů
Investovat je snadné: osm rad pro úplné začátečníky
Z knih o investování sestavíte slušnou knihovnu. Říká se však ironicky, že půlka jejich autorů nejvíc vydělala – na knize o investování. Slušných zisků může dosahovat i začátečník a laik bez knihovny, ba bez jediné příručky. Zjednodušme si investování na několik rad, přesněji na osm jednoduchých pouček.

1. Trpělivost: nečekejte rychlé zisky

Investování není krátkodobá záležitost, investovat úspěšně znamená především dlouhý investiční horizont. Investování na dobu kratší než deset let je spíš spekulace, zisku dosáhneme, jen tehdy, pokud jsme prošli během těchto let krizí a kurzy se po hlubokém poklesu opět zotavily.

Zásadou tedy je nakupovat alespoň pět až osm let, několik let čekat, rok až tři vybírat zisky.

2. Sázky na jistotu: nakupujeme akcie nezničitelných firem ve vlastním státě

Nezničitelné firmy jsou ty, které prodávají své produkty v jakékoli ekonomické situaci – elektrárny a společnosti distribuující energie, potravinářské firmy, média, zdravotnické a farmaceutické firmy. Investujeme především ve vlastním státě, protože umíme alespoň trochu odhadnout, zda je firma zdravá. I částečná znalost nám umožní lépe načasovat okamžiku nákupu – nezničitelné firmy nakupujeme v okamžiku, kdy jsou nějaké problémy a jejich cena na burze je malá. V Česku je klasickým představitelem nezničitelných firem ČEZ. Na obzoru není fyzikální princip, který by nahradil elektrickou energii, a tak má tato firma na desetiletí odbyt zajištěný. Je jedno, zda se elektrická energie vyrábí v jaderných blocích (obludných rozměrů) nebo ve fotovoltaických panelech (na úrodné půdě), někde se vyrábět bude.

Dále jsou zajímavé dividendové tituly – Telefónica, Philip Morris. Finanční instituce jsou také interesantní, jedná se však o velmi křehké firmy, postačí recese či chyba managementu a banka je v bankrotu. Bohužel tyto fatální chyby nelze s předstihem identifikovat. Přesto by v portfoliu měla být Komerční banka, Erste, VIG. Všechny finanční tituly by neměly hodnotou význačně převyšovat ČEZ.

ABC investora

Chcete vědět víc o pravidlech investování? V deseti lekcích Investičního kurzu serveru Peníze.cz se dozvíte, jakými zásadami se při investování řídit a jaká pravidla platí pro jednotlivé investiční nástroje. Ať už jde o akcie, dluhopisy, podílové fondy, či alternativní investice. Nakonec se můžete nechat inspirovat slavnými světovými investory.

Již za hodnotu ojetého automobilu lze získat zajímavé dlouhodobé zhodnocení a pravidelné dividendy. Za 100 000 Kč lze nakoupit 40 akcií ČEZ, dvě akcie Philip Morris, 40 akcií Telefóniky, tři akcie Komerční banky, deset akcií Erste, deset akcií VIG. Dividendový výnos je asi pět až šest tisíc korun ročně – a to je velmi dobrá ziskovost. A upřímně, jaká je pravděpodobnost, že tyto české kolosy totálně zbankrotují až na nulovou hodnotu akcie? Velmi malá.

Po získání těchto akcií, když máme pěkný základ, se zbavíme vnitřního přesvědčení, že jsme geniální investoři, a další investování svěříme odborníkům. Nemáme totiž čas sledovat světovou ekonomiku, akcie, nemáme čas kalkulovat rizika, pročítat prospekty exotických firem roztroušených po celém světě. Musíme si tedy zaplatit odborníky ve fondech, kteří to udělají za nás. Ovšem investování do fondů přináší mnoho nejasného – poplatky, neprůhledné strategie, neoprávněně sebevědomé manažery, lháře. Takže musíme co nejvíc eliminovat i tato negativa, a to dlouhým investičním horizontem a diverzifikací.

3. Nevěříme politice: nenakupujeme dluhopisové a peněžní fondy

Řecko je důkazem, že státní dluhopisy nejsou bezrizikovou investicí, jak praví učebnice. Než platit poplatky dluhopisového fondu a sledovat kolísání hodnoty fondu podle globálního strachu investorů, dáme svých pár tisíc do banky. Jedná se o „pojištěnou“ investici, likvidní, byť s malým výnosem. Morální hazard bank a státu nemusíme řešit. Když se naše banka dostane do problémů, složí se všichni daňoví poplatníci na nás. Když padne jiná banka, složíme se zase my.

Pokud ale toužíme po dluhopisovém fondu, bereme ten s krátkou durací (ta bývá uvedena na aktuálních informacích), nejlépe tak kolem tří let.

(Snad se někdy dočkáme státních obligací pro občany, jež kdysi slíbil ministr financí, to by byla zajímavá možnost investice.)

4. Co nejdříve: ať si peníze zvykají, že na nás musí pracovat

Do fondů začínáme nakupovat co nejdříve. Takže po druhé výplatě – za první výplatu si koupíme něco malého, malý dárek věnujeme rodičům a dalším členům rodiny a při druhé výplatě zadáme trvalý příkaz na nákup akciového fondu.

Pokud jsme tento okamžik prošvihli, zadáme příkaz kdykoliv – nikdy není pozdě, ani tři roky před důchodem.

5. Nakupujeme pravidelně

Protože nemáme čas sledovat trendy, poklesy, růsty, nakupujeme pravidelně. Při investičním horizontu desíti let zjistíme, že to, co se zdálo jako dramatické zvýšení nebo snížení ceny a plnilo přední strany ekonomického tisku, je při pohledu zpět jen malá změna ceny.

Pravidelné investování je dostatečně popsáno v literatuře, i přes všechny problémy uplynulého desetiletí je to pro laiky nejlepší strategie. Jiné strategie úspěšných investorů v úspěšně vydaných knihách jsou mimo naše schopnosti.

6. Diverzifikujeme sektory, oblasti, investiční strategie

Nemáme čas sledovat jednotlivé firmy, sektory, proto si vybereme několik zajímavých fondů, které zajímavé sektory a oblasti pokrývají. Také se snažíme, pokud to umíme, zvolit různé investiční strategie – růstovou, hodnotovou, indexovou, kvantitativní atd.

Nemáme-li však znalosti na tato rozhodnutí, nakupujeme všeobecné fondy od několika společností. Pokud investujeme vícenásobek minimální částky (dnes obvykle 1 000 Kč), investujeme do několika fondů zároveň. Pokud nemáme tak velkou částku, investujeme vždy několik let do jednoho fondu, pak do dalšího a postupně střídáme nadějné správce a zajímavé fondy.

7. Proti proudu: v době krize nakupujeme více

Propojeno!

Všechno souvisí se vším

Wayne Gretzky říkal, že opravdu dobrý hokejista bruslí tam, kde puk teprve bude.
V investování je to podobné: jakmile se nějakému fondu zadaří, všichni bruslí k němu a chtějí nakupovat. To nejsou dobří hokejisti. Pardon – investoři. 
„Minulé výnosy nejsou zárukou výnosů budoucích.“ Zkrátka:
Neinvestujte jako ovce, jak říká ve svém článku analytik Aleš Tůma.

Nevěříme článkům v novinách a nakupujeme proti svému instinktu: v časech, kdy noviny píší o zisku na akciích, kdy vládne euforie a všichni si povídají o ziscích z investic, raději přestaneme nakupovat a šetříme prostředky na další krizi. A naopak: pokud ceny klesají, navýšíme prostředky, za které nakupujeme.

Sledovat, jak se snižuje hodnota našeho portfolia, a k tomu přikupovat je psychicky velmi složité. Kdo to však zvládne, je opravdový investor.

Pokud však nemáme čas a schopnosti sledovat tyto signály, vrátíme se k bodu 5: nakupujeme pravidelně, neustále za stejnou hodnotu.

8. Sklizeň: realizujeme zisky, vystupujeme

Pravidla na nákup jsou jednoduchá, o to složitější je správně vystoupit.

Najít okamžik, kdy je cena nejvyšší a dosahujeme největšího zisku, je těžké a podaří se to spíš náhodou. Proto se nestresujeme, pokud jsme prodali o pár procent levněji. Při desetiletém a delším horizontu máme vysokou pravděpodobnost, že dosáhneme dobrého výnosu. Nastane-li ke konci našeho investičního horizontu situace stejná jako např. v roce 2008 až 2009, postačí počkat rok, dva, až se fondy a akcie zotaví.

Z investice vystupujeme, vždy když noviny pějí chválu na zisky, rostoucí ekonomiku, blahobyt. Nikdy nevystupujeme ze strachu, když kolem řádí krize!

Své dlouhodobé investice prodáme a utržené prostředky ihned spotřebujeme podle plánu – bydlení, vzdělání, důchod...  nebo i cesta kolem světa. Nechat si peníze dalších pět let na účtu je pravděpodobně ztráta dalších zisků.

Ve stabilizované ekonomické situaci, naplánujeme prodej na rok až dva. Tak jako jsme pravidelně nakupovali, tak také pravidelně měsíčně provádíme zpětný odkup, tedy prodáváme nabyté podílové listy fondů zpět správci. Můžeme si stanovit hranici, při které prodávat přestaneme, například hodnotu prvního prodeje. Při hlubokém propadu má tato signální hladina oprávnění, při malých poklesech nás může utopit v několikaletém čekání na dosažení nového maxima.

Pokud ani tato jednoduchá pravidla nejsou „naší šálkem“, investujeme do fondů životního cyklu.

Absolutní minimum

Anketa

Je investování opravdu tak snadné?

Kdo shledává osm pravidel příliš složitých, může si je ještě zjednodušit (ale víc už to opravdu nepůjde):

  • Akcie nezničitelných firem
  • Co nejdříve
  • Pravidelně
  • Vystupujeme při dobré ekonomické situaci

Investování je jednoduché a po překonání prvních omylů, po překonání strachu, po zažití první krize je to radost.

P. S.: Akcie nezničitelných firem prodáváme až v důchodu nebo je zahrneme do závěti a odkážeme vnoučatům.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+82
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

31. 7. 2011 13:36, Jirik 55

Já bych do investování nikoho nelákal, ani že je snadné, či i s pomocí oněch 8 rad. Zároveň nikoho nemíním odrazovat, je to jen na něm. Ale kdo nemá nervy jako provazy nebo nemá finanční rezervu pro případ neúspěchu, tak ať to raději nezkouší. Na investičních trzích působí značné množství t.zv. "velkých hochů", kteří je dokáží ovládat pomocí velkých obchodů, kterými mohou vytvářet falešné trendy. Je to dost oblíbená finta, kterou si velké korporace klidně "chodí" pro investice retailních ( drobných ) investorů, kteří se zapojí do falešného trendu a následně pak ostrouhají.
V investování navíc každého budou trvale provázet dva falešní "přátelé". A těmi jsou psychické faktory, za prvé strach ze ztráty a za druhé hamižnost v případě příznivého trendu - umět včas vystoupit z obchodu, pokud je v zisku. Kdo prošvihne včasný okamžik, často pak zapláče.
Chce to moc dobře znát makroekonomické signály, bez nich jen hazardujete se svými penězi, pak to vyjde nastejno, jako hrát výherní automaty. Někdy dají výhru, ale tu pak gambler 10násobně projede...
Nicméně v dlouhodobém horizontu lze na investicích vydělat. Úspěšných ale bývá asi tak jen 20% investorů. Jsou to takoví, kteří rozumí.. ale kdo nemá finanční rezervu, nebo nedej bože si na investice ještě vypůjčí, tak je to jako by již měl doma ve skříni provaz na oběšení. Takhle nezačínejte, investiční trhy jsou neúprosné a slitování neznají, na to nikdy v případě, že se k tomu rozhodnete, nezapomínejte !!!

+46
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

21. 7. 2011 9:06, eďa

Velmi slušná propaganda, jak legitimně okrást fin. negramoty radou investujte do cizích osob, nikoliv do sebe, my už se o vaše peníze postaráme. A blbci rozdávají své úspory bankám, fondům, pojišťovnám, firmám i státu a pak se diví, že maj holou řiď v tom lepším případě.

-24
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hledáte zajímavé výnosy? Zkuste investovat do komodit!

27. 6. 2011 | František Mašek | 1 komentář

Hledáte zajímavé výnosy? Zkuste investovat do komodit!

Ceny komodit poslední týdny silně klesají a až na výjimky, jako je třeba zlato, stříbro či ropa Brent, jsou níž než koncem roku 2010. Prognózy, podle nichž bude zlato časem za 2 000... celý článek

Blíží se další finanční krize? Několik investičních tipů

20. 6. 2011 | František Mašek | 15 komentářů

Blíží se další finanční krize? Několik investičních tipů

Akciové trhy, americký zejména, několik týdnů ztrácejí. Pokud předjímají zhruba o půl roku budoucí vývoj jednotlivých ekonomik, jak říká teorie, nečeká nás nic pěkného. Varovná jsou... celý článek

Investiční (z)rady

25. 5. 2011 | Jan Novotný | 15 komentářů

Investiční (z)rady

„Finanční sektor se dostal do bodu, kdy reprezentuje 25 % celkové tržní kapitalizace v USA, a v některých zemích dokonce více.“ George Soros, 2008. Tedy: čtvrtina kapitálu jsou poplatky.... celý článek

Co vám o sobě fondy neříkají

24. 5. 2011 | František Mašek | 4 komentáře

Co vám o sobě fondy neříkají

V podílových fondech má prý peníze milion a čtvrt Čechů. Jiní investují sami – fondy prý nabízejí za hodně peněz málo muziky, nemluvě o tom, že některé informace, jsou-li vůbec k mání,... celý článek

Fondy, které stojí za pozornost

13. 5. 2011 | František Mašek | 17 komentářů

Fondy, které stojí za pozornost

Dá se během půl či jednoho roku rozeznat dobrý fond od špatného? Nejmenovaný finančník tvrdí, že ano, své know-how ale tají… Řada investorů posuzuje kvalitu fondu podle jeho dlouhodobých... celý článek

Partners Financial Services