Fondy: jen 140 miliónů, tak pozor na fámy

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 30. 4. 2007 | 4 komentáře
Fondy: jen 140 miliónů, tak pozor na fámy
K investicím počasí zřejmě neláká, ale k čemu podílníci potřebovali vyzvednout čtvrt miliardy z peněžního trhu, zůstane asi záhadou. Že by sluníčko již vyvolalo myšlenky na dovolenou? Ještě, že zajištěné vše zajistí, takže i když tentokrát posbíraly jen necelých 400 miliónů, stačily celkovou bilanci zachránit na kladných 140 miliónech.

Začněme tedy varováním – mnoho lidí média sice sleduje, ale vybírá si z nich jen hlouposti. Většina se někde mezi nimi doslechla o návrhu zdanění kapitálových výnosů. Tu český človíček nastraží uši a naježí srst. Daně? Tak to hrrr na ně! Ovšem už neví na které, tak se vrhne na své investice.

Nezaslechl či nepochopil, že jde jen o návrh (který navíc, doufejme, neprojde), ani to, že by se týkal až cenných papírů koupených v příštím roce. Tedy informace by spíš měla inspirovat k nákupům, ale kdež na logiku našich "chápavých" spoluobčanů…
Tak jestliže se vám dnes ještě nepodařil nějaký dobrý skutek, zkuste šířit trochu osvěty!


Vlny i mezi peněžáky

Největší záhadnou vlnu zapříčinil i tentokrát IKS Peněžní trh PLUS (profil, názory), který musel oželet plných 310 miliónů. Kam zamířily, můžeme jen spekulovat, protože ostatní sesterské fondy IKS sice něco inkasovaly, ale takovou sumu si zdaleka nerozdělily. Výjimečný je i samotný odkup, protože ostatní peněžáky nevybočily z trendu posledních měsíců a pár desítek miliónů si připsaly.

Zvláštní turbulence můžeme občas pozorovat i v říši dluhopisových fondů. Ty jako celek výjimečně nepodlehly odkupům, ale to jen proto, že se vzchopilo několik z nich. Trio ISČS Trendbond (profil, názory) se 46 milióny v patách s 43 milióny ING Českého fondu obligací (profil, názory, koupit) a opět skoro 30 miliónů do ING Slovenského dluhopisového fondu vytáhlo celý segment do 50miliónového plusu, což jsme za posledního čtvrt roku viděli jen jednou.


Zajištěné berou vše

Kdopak by se investovat bál, když mu na nos věší velkou ceduli, že dostane nejméně tolik, co vloží. A je to dokonce pravda. Rozdíl reálné a nominální hodnoty naše populace nebere vážně, protože většinou netuší, oč kráčí. Participaci považuje nejspíš za něco partajního, anebo spíš za "paci paci pacičky". Takže výsledek je jasný: kdopak by neměl zajištěné rád…
Vůdcem smečky zůstal ČSOB Bankovního růstu 1, na jehož 170 miliónů nikdo neměl. Zapojili se ale i starší tahouni, jako Max 9 nebo ČS Zajištěný 25, kteří přidali po 60 miliónech a také chráněné fondy přinesly přes 50 miliónů korun.


Smíšené nerozhodně, akciové k zemi

Popularita mixů je prazvláštní: kde nic tu nic (moc), jen rodina IKS se snaží. Tentokrát oba bratři IKS balancované (profil, názory) přilákaly 50 miliónů a "držák" Fénix smíšený (profil, názory) dokonce 60 miliónů. Tak vyrovnaly odkupy mnohých ostatních a dokonce udržely kladných 70 miliónů.

Akciové fondy se ale zdaleka nevypořádaly s týmovou hrou na úrovni. I tentokrát je viník evidentní – ISČS Sporotrend (OFICSPT), jehož 140miliónový odliv není lehké vyrovnat. Nu a záda mu kryje ING Český akciový (profil, názory, koupit) s odkupem přes 50 miliónů korun.

Proti takovým Budulínkům se těžko bojuje, zvláště, když se o vyrovnání snaží vlastně jen ty nemovitostní. Tentokrát se hrdinům postavil do čela Pioneer akciový (profil, názory, koupit), který sám do Thermopyl přivedl přes 40 miliónů korun. K tomu se váže nejen vzpomínka na 300 bojovníků Sparty, ale i jiné zajímavé číslo: cena podílového listu je totiž 0,9995 Kč, tedy se blíží hodnotě v době svého vzniku – jinak řečeno, už si "odpracoval" alespoň část svého smrtonosného salta nevyváženého portfolia po roce 2000.

Tak milovníka antiky maně napadá: "Poutníče, zvěstuj Lakedaimónským, že mi tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám…" Pioneer ovšem neposlouchal zákony jiné, o diverzifikaci. Poučil se z toho, o čemž svědčí pohled na výkonnost: za rok přes 10 %, za pět let skoro 5 % p.a.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.


Warrning made in USA

Pondělí si po ránu pískalo Most přes řeku Kwai (to už ti mladší asi ani netuší), když Asie vykročila zvesela - celkový MSCI Asia-Pacific Index přidal 0,3 %, ale Čína poskočila o 3,6 % na rekordní hodnotu. Evropě to sice bylo málo, ale Praze stačilo na uzavírací rekord… ČEZ schválil 20korunovou dividendu a potvrdil selfnákup až 10 % vlastních akcií, na což do 17.  května vybere brokera.

Amerika si ale večer otočila kormidlem k jihu, přesto i zde lze nalézt "rozinky" – třeba akcie MedImmune předvedly raketový nárůst o téměř 18 % po nabídce, že tuto biotechnologickou společnost koupí švédská farmaceutická společnost AstraZeneca za více jak 15 miliard dolarů. Ale i naopak: protože ze strany AstraZeneca by oznámená akvizice měla být financovaná půjčkou a ING naopak doporučilo svým klientům akcie farmaceutického koncernu prodávat.

Zazářila zejména středa výletem PX na 1 828 bodů, když ČEZ natrvalo rozsvítil 1000 a jakmile začaly futures na americké indexy stoupat, zazelenalo se téměř všude a skutečně: DJIA pár minut po otevření poprvé v historii lehce skočil přes kulaťoučkých 13 000 bodů. Objednávky po zboží dlouhodobé spotřeby v USA totiž nečekaně stouply (o +3,4 % v březnu, očekávaná hodnota 2,5 %), a šlo tak o vůbec největší nárůst od prosince.

Oč však veselejší středa, o to smutnější pátek: americký HDP za první kvartál hlásí růst pouhých 1,3 %. To je málo, i realisté čekali alespoň 1,8 %.
I naše burza tak odepsala celotýdenní zisk. Jakým směrem se asi trhy odhodlají vyrazit?

Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciové ve vlně odkupů

23. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciové ve vlně odkupů

Součet čistých prodejů jen málo přes 400 miliónů, protože čtvrtmiliarda odešla z dluhopisových, akciových a tentokrát i smíšených fondů. Bilanci zachraňují opět fondy peněžního trhu... celý článek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

16. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akcie na maximech, ale u nás vládnou zajištěné

Týden opět bez překvapení: do fondů přišlo sice přes půl miliardy, ale vše do zajištěných a peněžního trhu. Z akciových fondů pokračuje odliv – akciové trhy přitom hýří optimismem a... celý článek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

10. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: kraslice se malovaly i na burze

Velikonoční nadílka sice někomu zvedla náladu, ale ani akciový vodopád posledního týdne naši tradici nezměnil. Našinci věří jen na některé pohádky a ty investorské mezi ně nepatří.... celý článek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

2. 4. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: březen – do zajištěných vlezem

Stačí, aby se trhy jen maličko pohoupaly a nálada našich investorů vezme za své. Bobřík odvahy hned zas hledá u nás oblíbený kulatý čtverec: výnos s jistotou. Zajištěné fondy opět za... celý článek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

26. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila... celý článek

Partners Financial Services