Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu

Petr Fejtek | rubrika: Podílové fondy | 26. 3. 2007
Fondy: jaro přineslo vlnu optimizmu
Počasí sice ani nenaznačuje, ale vypadá to, že se blýská na lepší časy. Alespoň globální akciové trhy rozjasnily tvář do velikého úsměvu. Tož i u nás se asi v investorech probudila španělská krev a proklepli slamníky. Vysypali z nich rovnou miliardu, což se letos podařilo jen jednou díky speciální akci private banking ČSOB.

Faktem ovšem je, že v tomto týdnu načítáme i celou sumu přes 200 miliónů korun Maxe 9, která se ve skutečnosti prodávala během tří týdnů.


Fix income na úbytě

Oblast investic s pevným výnosem, tedy fix income se vyvíjí až příliš stabilně co do výnosů – již delší dobu dluhopisové fondy vynášejí více méně tolik, co fondy peněžního trhu. Jen ty tzv. konvergenční momentálně trochu víc, ale to jen díky měnovému riziku/výnosu. Odliv z dluhopisových fondů ale již ztratil na intenzitě a příliv do peněžáků zase asi dost hezky sleduje v negativní korelaci vývoj akciových trhů. To je dost pochopitelné, možná časem tato vazba ještě i zesílí. Odráží totiž částečně zásadní dilema investora: problém obvykle není, co kdy (se ziskem) prodat, ale co s těmi penězi?

Momentálně je tedy celý segment mimo centrum zájmu: zanedbatelných 50 miliónů odplulo z dluhopisových, ještě méně připlulo do peněžních fondů.


Zajištěná nuda

Již zmíněných 214 miliónů korun Maxe 9 nadopovalo příliv skoro k 550 miliónům. Ani přesto nejde o nijak závratnou ani překvapující sumu. Popularita zajišťáků se stabilizuje a občas sice některý vystrčí růžky trochu víc – tentokrát se 75 milióny ČSOB Reverzní click 7, ale ostatní táhnou pěkně svorně po 20 až 50 miliónech jako kdys burlaci na ruském veletoku. Ti ovšem táhli proti proudu, kdežto zajišťáci se jen pěkně vezou na českém "main streemu": "chci výnos, ale bez rizika"!


Akciová Bonanza

Trhy se skutečně "otřepaly" z předjarní korekce až podezřele. Série růstových seancí boří rekordy, u nás již jejich počet dosáhl magické 7, Wall Street hlásí nejlepší týdenní výkon za poslední čtyři roky. K únorovým maximům sice ještě kousek většinou schází – například Dow Jonesu skoro 2 %, našemu PX ale už jen 16 setinek procenta.

Na výnosových obláčcích se vznášejí i všechny fondy. Týden přinesl smíšeným od 0,5 %, akciovým od 1 % a zářícími hvězdami obou kategorií je J&T Opportunity (profil, názory) s 3,74% výkonem a mezi akciovými ISČS Top Stock (profil, názory) s 3,94 %.

Naši akcioví obři nezůstali pozadu a ING Český akciový (profil, názory, koupit) si pomohl o 3,6 % a ISČS Sporotrend (profil, názory) o 3,5 %. Kdo chvíli stál… Smíšené fondy uvítaly 150 miliard korun, z toho opět na tempu neubral IKS Fénix smíšený (profil, názory) s téměř 50 milióny. K finiši ovšem vyrazil již zmíněný J&T Opportunity se 75 milióny korun. Ostatní se tedy nerozhodně šourají a nebýt 32 miliónů nemovitostních klonů, nebylo by zdaleka tolik optimizmu.

Zato akciové fondy vyskočily jak čertík ze škatulky a 320 miliónů je jasný letošní rekord. Vzchopil se zejména se 70 milióny ISČS Sporotrend, 45 jich přidal ING Český akciový, pěkných víc než 30 miliónů získal Pioneer akciový (profil, názory, koupit). Jasnou posilou byly opět nemovitostní vábničky, když jen sám ČSOB realitní mix (profil, názory) přispěl 54 milióny a ČS-Reico nemovitostní víc než 30 milióny korun.

Vše důležité o podílových fondech...
...najdete v rozsáhlé sekci fondy.penize.cz! Naleznete v ní kompletní přehled více než 1 800 podílových fondů čekých a zahraničních společností nabízených na našem trhu. Nabízíme aktuální kurzy, profily, žebříčky, poradenství s výběrem fondu. Jen si vybrat! Například pomocí našeho unikátního porovnávače korunových fondů.



Kampak trhy, kam jdete?

21. března začalo nejen astronomické jaro, ale i astrologický Nový rok. Znamení Berana (prý se nemá říkat Skopce – ten nemá tu správnou potenci) souvisí s tím, pro co máme v češtině ten krásný výraz "zabejčilost"… a k symbolu rostoucích trhů už jen krůček.

Leč konec legrace: růst americké ekonomiky sice určuje regulací krevního oběhu FED, ale její tep se v poslední době měří na trhu nemovitostí… Takže jakmile FED nepřiškrtil v úterní podvečer úrokové sazby (ponechal je beze změny na 5,25 %) a šéf Ben Bernanke v komentáři dokonce vynechal pasáž upozorňující na možnost dalšího zvýšení sazeb, trhy vyrazily nadšeně vzhůru. Trh totiž vnímá komentář Fedu jako umírněnější pohled na další vývoj ekonomiky a zvyšuje se tedy pravděpodobnost, že Fed brzy sazby sníží.

U nás to ale rozsvítil hlavně ČEZ poté, kdy zahraniční investoři (ti velí pražské burze) konečně pochopili, že společnost plánuje koupi nejen zmíněných 7 %, ale až 10 % akcií své společnosti. Navíc Citigroup zvyšuje cílovou cenu Zentivy na 1 800 Kč z 1 500 Kč a ta se stává miláčkem investorů… Aby ne, když jen za březen posílila o čtvrtinu. Také Orco po cílové ceně 140 eur vyšláplo na výlet vzhůru.

I asijské tituly rostou jako v řadě a obchodní seance uzavírají ma měsíčních maximech. Chvílemi u nás sice docházelo k vybírání zisků (aby ne, 2-3 % má leckdo raději doma než ve virtuální realitě), takže ostatní evropské trhy rostly několikanásobně víc, ale pátek dotáhl růst indexu PX přes 4 %.

V USA vzrostl nejen počet nově zahájených staveb domů (za únor o 9 % na 1,525 miliónu, čekalo se 1,45 miliónu), ale v pátek vzrostl i prodej stávajících domů o 3,9 % na roční míru 6,69 miliónu, z předchozích 6,4 miliónu v lednu. U nás se bude čekat na valnou hromadu ČEZ 23. dubna – pozor, rozhodným dnem pro účast je 17. duben, takže dd 18. do 23. dubna bude pozastaven výkon práv spojených s akciemi ČEZ. Valná hromada by mimo jiné měla rozhodnout o distribuci zisku (očekává se dividenda nejméně 20 Kč na akcii) i právě o zpětném odkupu akcií.

Kdo vsadí, vyhraje možná, kdo ale nevsadí, vydělat ani nemůže – ovšem nesmí se vyplnit rýmy Martina Krause (Krausberry) z jeho astrologického songu: Ve znamení Skopce, půjde to s námi z kopce, sranda bude jak v hrobce…


Řeč čísel

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoli z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Chcete mít své investice pod kontrolou? Založte si portfolio a sledujte vše důležité!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: akciová houpačka pokračuje

19. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: akciová houpačka pokračuje

Zajištěné fondy vítězí letos s jasnou převahou. Nad peněžním trhem násobkem a nad ostatními již přesahuje řádově, tedy desetinásobně. Ale po pěkném zotavení akciových trhů zřejmě dostali... celý článek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

12. 3. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: korekce skončila, zapomeňte?

Následek propadu akciových trhů byl drsný, leč nikoli drtivý. Přesto mnozí investoři vzali nohy na ramena a 300 miliónů domů. Týdenní bilanci by nezachránilo ani 370 miliónů do zajištěných... celý článek

Fondy: ještě nejistější sezóna

5. 3. 2007 | Petr Fejtek | 1 komentář

Fondy: ještě nejistější sezóna

Do zajištěných a peněžních fondů sice přišlo 660 miliónů korun, ale zároveň ostatním pustili jejich podílníci žilou 290 miliónů korun. Výsledné saldo tedy skončilo na pouhých 370 miliónech... celý článek

Fondy: vodní bohatství nade vše

26. 2. 2007 | Petr Fejtek

Fondy: vodní bohatství nade vše

Kdo jen maličko sleduje trh, jistě ví, jaký vodní příval že to spláchl veškerou konkurenci. Rozlil se z břehů ovšem tak, že právě proto musel po třech týdnech skončit. Ani ostatní zajištěné... celý článek

Partners Financial Services