Hodnocení porotců: Martin Novotný

Pavel Slavík | 18. 5. 2005

Při svém hodnocení vycházím z materiálů, které mi byly předloženy. Bohužel mám pocit, že hodnocený poradce pracoval s větším množstvím informací, než je k jeho hodnocení k dispozici.

Analýza

1. Analýza cílů a potřeb
Mám-li soudit na základě předložených materiálů, tuto část poradce příliš dobře nezvládl. Chybí mi dotaz na představu o hodnotě pořizovaného auta. V materiálech, které obdržel klient, je zaznamenán pouze cíl vybavení domácnosti s hodnotou 200 000 Kč. Ostatní cíle zaznamenány nejsou.

2. Analýzy příjmů
Poradce je potřeba pochválit za pečlivou analýzu příjmů rodiny. Oceňuji zejména nalezení dalších rezerv využitelných pro dosažení cílů. Je ale škoda, že v navrhovaném řešení s těmito prostředky nepracuje. Nezmiňuje se ani o možnosti využít 6 500 Kč měsíčně, které se uvolní po skončení leasingu za rok a půl.

3. Analýza majetku
Na rozdíl od analýzy příjmů je tato část práce velmi povrchní. Nikde není zmínka o tom, že by se poradce snažil odhadnout cenu současného auta nebo bytu a dotázal se na možnost jejich prodeje při realizaci cílů.
Dále v materiálech chybí informace o smlouvách o stavebním spoření (aktuální stav prostředků na účtech a datum jejich založení), i když z navrhovaného řešení lze tušit, že poradce s těmito informacemi pracoval.

4. Analýza rizik
Chybí mi ucelené posouzení příjmových rizik. Poradce zajímá jen riziko smrti a zapomíná na invaliditu a pracovní neschopnost. Navíc by poradce měl zjistit výši těchto rizik, což jsem ani u rizika smrti nezaznamenal. Pojistná částka ve výši uvažovaného úvěru může být příliš nízká nebo naopak vysoká.

5. Zjištění postoje klienta k investičnímu riziku
Poradce vůbec nezjišťoval vztah klienta k investičnímu riziku a zkušenosti s investováním. Bez toho nemůže zodpovědně navrhnout způsob spoření či investování.

Řešení poradce
V navrženém řešení se projevuje nedostatečně provedená analýza a pravděpodobně i skutečnost, že práce finančního poradce skončila podle mého názoru v polovině.

1. Zajištění a stabilizace příjmů a majetku
Pro zajištění příjmů bylo vybráno jen rizikové životní pojištění, což podle mého není dostačující. Typ produktu je pro pojištění rizika smrti správný, ale chybí řešení rizika invalidity či pracovní neschopnosti. Pojistná částka jen ve výši nesplaceného úvěru pro manžela jako živitele rodiny je nízká.

2. Finanční rezerva
Jako finanční rezervu bych nedoporučil celých 300 000 Kč, které jsou v současné době v bance, ale jen zhruba 200 000 až 250 000 Kč. Fond peněžního trhu je pro finanční rezervu vybrán správně. Zbylá část by měla být investována s ohledem na rizikový profil klienta a čas do realizace cílů.

3. Realizace cílů
V této části narážím na zásadní rozpor mezi analýzou a navrženým řešením. Na základě analýzy se klient a poradce dohodli, že je možné měsíčně spořit 16 000 Kč, ale návrh počítá jen s 9 000. Spolu s tím, že poradce ignoruje možnost prodeje stávajícího bytu a auta, vychází cíle klienta jako obtížně realizovatelné, i když je skutečnost jiná. Z tohoto důvodu mi připadá nesmyslné hodnotit navržené řešení do podrobností.
Pochvalu si poradce zaslouží alespoň za předložení variant možného financování nového bytu, protože klientovi názorně ukazuje jeho možnosti a omezení.
Založit stavební spoření pro dceru je dobrá rada, ale výše částky, která by se na ně měla spořit, je nesmyslně vysoká. Souvisí to s tím, že poradce zcela ignoruje jiné možnosti zhodnocování peněz, než je stavební spoření.
Na místě je určitě využití otevřených podílových fondů, které sice nemohou nabídnout jistý výnos, ale je pravděpodobné, že by z nich bylo možné složit pro klienta vhodné (tj. odpovídající horizontu cílů a jeho vztahu k investičnímu riziku) portfolio, které svým očekávaným výnosem převýší výnos stavebního spoření bez státní podpory.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Finanční plánování podle společnosti Fincentrum II.

18. 5. 2005 | Vladimír Bádr

Finanční plánování podle společnosti Fincentrum II.

Průběh schůzek s finančním poradcem jsme již popsali v první části. Nyní si ukažme to nejdůležitější, tedy jaká konkrétní řešení analytik navrhl.

Partners Financial Services