Komentář k webům investičních společností Tomáše Prouzy

Simona Ely Plischke | 7. 11. 2003
Tomáš Prouza, ředitel společnosti Peníze, a. s.Tomáš Prouza, ředitel Peníze.CZ
Podívejte se na jeho další články.

ČSOB Investiční poradenství: 1,5; 1; 1
Zajímavá portálová struktura stejně jako web banky nabízí přehledné a čisté řešení. Poněkud nehotový dojem vyvolává nevyužitý pravý sloupec na úvodní stránce, jako by webu něco chybělo.
Velmi dobré je vyhledávání fondů nejen podle jména, ale i podle typu či měny fondu.
V praktickém testu web ČSOB obstál výborně - položka Jak investovat je přímo v záhlaví a přehled fondů nabízející historické ceny i grafy je velmi příjemný.

ING Investment Management: 1,5; 1; 1,5
První vstup na stránky ING je velmi příjemný - vkusně zvolená barevná kombinace a záhlaví napovídající, že zde najde potenciální investor mnoho informací. Na druhý pohled ale návštěvníka zarazí, že velký kus homepage je úplně prázdný.
Vedle obvyklých informací o fondech stojí za pozornost dobré komentáře a sloupky šéfa investičního oddělení, zájemce o podrobné informace o jednotlivých fondech jistě potěší i bezkonkurenčně mnoho informací ke stažení u všech nabízených fondů.
V praktickém testu ING obstála velmi dobře, historické kurzy jsou k dispozici jak v číslech, tak i v grafech, zajímavá je i možnost stáhnout si historické kursy i v excelové tabulce - bohužel ale jen za posledních 30 dní, což asi nebude mnoha lidem stačit. Problémem pro zájemce o investování může být rozdílná poplatková politika různých distribučních partnerů, na kterou není upozorněn. Pokud si zájemce sám neprojde ceníky všech partnerů, může zaplatit víc, než je nutné.

Investiční kapitálové společnosti KB: 2,5; 1; 2,5
Úvodní stránce dominují aktuální kursy fondů, což je pro většinu návštěvníků důležitá informace. Jako pěst na oko ale působí ocenění Zlatá koruna přes kus homepage a celý design vypadá jako z roku 1999.
Informačně je web stejně jako u ostatních velmi bohatý a najdou se na něm velmi dobré popisy fondů a podrobné informace o nich.
Informace o způsobech investování do fondů IKS je vyčerpávající, problém ale nastane při hledání historických kursů - k dispozici jsou pouze grafy. Možnost hledat historické údaje pomocí služby Vaše portfolio asi nenapadne každého, portfolio navíc nelze uložit a vracet se k němu.

Investiční společnost České spořitelny: 3; 1,5; 2,5
Úvodní stránka se snaží držet identitu skupiny, ale třeba oproti stavební spořitelně vypadá hůře - dominantní velká grafika a pod ní nahuštěné texty vypadají velmi nevyrovnaně. Také další stránky trpí designovými problémy a lepší práce s formáty by jistě stránkám prospěla.
Stránky jsou tradičně informačně bohaté, a za zmínku stojí portfolio, popis situace na trhu či aktuality, poněkud zarážející ale mít na stránkách začátkem listopadu Aktuální investiční nabídku pro říjen.
Praktický test: na stránkách chybí jednoduchá kuchařka "Jak investovat", zájemce pouze najde informace o vylepšení služeb. Aktuální kursy jsou jako u všech k dispozici, odkazy na historická data ale bohužel vedou na nepřehledné tabulky Unie investičních společností. Toto řešení rozhodně příliš komfortu na rozdíl od ostatních investičních společností nenabízí.

Pioneer Investments: 1; 1,5; 2
Decentní barvy a grafika úvodní stránky je velmi příjemná, stránky Pioneeru také již na první pohled nabízí spoustu informací. Velmi dobře jsou vyřešeny všechny tři základní požadavky, které obvykle návštěvníci stránek investičních společností mají: vidět aktuální kursy (dokonce včetně velmi dobré možnosti personalizace!), zjistit novinky a také získat různé další podklady ke svým fondům (zde prostřednictvím široké nabídky pravidelných publikací v pravém sloupci).
Pohled dovnitř prezentace je už o něco horší, například Týdenní komentáře končí v květnu 2003 bez slůvka vysvětlení, poslední komentář specialistů Pioneeru dokonce nese datum duben 2002! Monitoring zajímavostí, kde se novinky objevovaly jednou až dvakrát měsíčně, na konci srpna vyschl a další novinky se objevily až počátkem listopadu. Tyto prodlevy působí, jako by stránky pomalu odumíraly.
Praktický test: nikde jsem nenašel jednoduchou kuchařku "Jak investovat", naopak velmi dobrá je nabídka aktuálních kursů na homepage s možností personalizace i přehled historických kursů.

ŽB – Trust, investiční společnost: 1; 1; 1
I stránky této investiční společnosti působí velmi příjemně a bude zajímavé sledovat, která z verzí přežije po fúzi s Pioneerem. Web nabízí bohaté informace a denní komentář dává důvod na stránky se pravidelně vracet. Velmi dobrá je i široká nabídka emailového servisu, pochvalu si zaslouží i výrazná navigace uprostřed stránky.
V praktickém testu stránky ŽB-Trustu obstály na výbornou. Návod Jak investovat, přístupný již z homepage, je velmi podrobný a obsahuje vše potřebné, velmi kvalitní je i přehled historických kursů, nabízející dokonce stažení ve dvou různých formátech.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Královna investic sundala závoj

7. 11. 2003 | Simona Ely Plischke

Královna investic sundala závoj

Zazvonil zvonec a pohádky je konec. Hodnocení webů investičních společností je za námi. Pětky tentokrát nepadaly, rozdíly mezi jednotlivými prezentacemi jsou ale i tak značné. Čí závoj... celý článek

Partners Financial Services