České šance správců aktiv

České šance správců aktiv
Asset managementu se v českých zemích daří. Dalo by se říci nadprůměrně, spravovaný objem majetku pravidelně roste. Nic to ale nevypovídá o majetku nejbohatších Čechů, ti totiž nejsou typickými klienty. Spíše to svědčí o tom, že spravované rezervy penzijní fondů či pojišťoven (skutečných největších klientů správců aktiv) jsou větší a větší.

Podle Asociace pro kapitálový trh (AKAT) působilo loni na českém trhu 30 firem (bank či licencovaných obchodníků s cennými papíry), které mohou podle své licence nabízet i služby správy majetku či asset management (AM). Z tohoto počtu je však skutečně významných jen několik – majetek přes jednu miliardu korun spravuje jen třetina z nich a pouhá šestina (pět firem) má pod správou 90 procent svěřených zdrojů. Ty celkově představovaly 155,85 miliardy korun, z nichž bylo 138,27 miliardy (88,7 %) svěřeno do aktivní správy (viz dále) a 17,57 miliardy (11,3 %) do pasivní správy. Jak je patrné z následujícícho grafu, jen za poslední rok a půl se tak objem spravovaných zdrojů zdvojnásobil. Jak už slovní spojení aktivní správa samo napovídá, investuje při ní asset manager klientovy prostředky na základě vlastní v rámci předem schválené investiční strategie. Pasivní správa je naopak spíše poradenskou činností, v rámci níž jsou klientům poskytovány rady při investování.

Kdo jsou klienti?

Typickými klienty správců aktiv nejsou jen bohatí lidé, ale především instituce. Ty je možné rozdělit do několika skupin – největší by bylo možné označit za správce svěřených peněz (pojišťovny, penzijní a podílové fondy, nadace), pak následují firmy, které většinou potřebují jen dočasně, ale co nejlépe investovat přechodně volné zdroje, veřejný sektor - municipality a stát. Zen však těch zdrojů moc mít nebude, obce a místní samosprávy tak budou mnohem zajímavějším a hlavně dlouhodobějším klientem. A pak už konečně zbývají jen oni bohatí spoluobčané. Kolik jich je zůstává velkou neznámou, samotní asset manageři se ve svých odhadech velmi liší. Nicméně častým předpokladem je, že počet těch, kteří mohou investovat (tedy mají přinejmenším takové volné zdroje kromě ostatního majetku) alespoň deset milionů korun se pohybuje v řádu tisíců. Francouzská poradenská firma Cap Gemini Ernst & Young nedávno zveřejnila odhad, že v ČR žije deset tisíc lidí (asi vycházeli ze rčení "horních deset tisíc"), kteří mají finanční majetek v hodnotě jeden milión dolarů a více. Je však nutno zdůraznit slovo "zveřejnila odhad" a vzhledem k tomu, že Cap Gemini nevyvíjí na českém trhu významné aktivity, z kterých by bylo možno získat relevantní údaje, jde pravděpodobně spíše o velmi hrubý odhad provedený na základě výzkumu mezi skupinou respondentů. Toto číslo tak bude podle našeho názoru hodně nadsazené, neboť se velmi významně (směřem nahoru) liší od údajů, které jsme získali od představitelů AM firem v minulosti (Svěřte nám své peníze, Privátní bankéř je specifické zboží).

Pořadí českých asset managerů
podle objemu spravovaného majetku
(v miliardách korun)
ČSOB AM 46,87
ING IM 39,18
CREDIT SUISSE AM 22,42
Česká spořitelna 22,37
ABN AMRO AM 8,39
CONSEQ IM 5,96
CITIBANK 3,52
Raiffeisenbank 2,13
HVB Bank 1,33
ING Bank 0,63
ostatní 3,04
Celkem 155,85
Pramen: AKAT (Asociace pro kapitálový trh)

Největší hráčem na trhu (pořadí viz tabulka) je ČSOB AM (profil, názory) s téměř třetinovým podílem na trhu. Pozice firmy je určitě hodně ovlivněna skutečností, že se kromě správy peněz privátním klientům a firmám může věnovat ještě poradenství pro sesterskou ČSOB investiční společnost (profil, názory), a také může spravovat rezervy ČSOB Pojišťovny (profil, názory) či dvou penzijních fondů - ČSOB Penzijní fond Stabilita (profil, názory) a ČSOB Penzijní fond Progres (profil, názory, koupit). Podobně by šlo pokračovat i o dalších. ING IM může kromě peněz v zahraničních fondech mateřské banky denominovaných v českých korunách spravovat i peníze ING penzijního fondu (profil, názory) či ING pojišťovny (profil, názory). CREDIT SUISSE AM může spravovat peníze pojišťovny a penzijního fondu Credit Suisse Life and Pensions (profil, názory). Česká spořitelna (profil, názory) se určitě podílí na správě rezerv Pojišťovny České spořitelny (profil, názory) či Penzijního fondu České spořitelny (PFČS) a může také radit Investiční společnosti České spořitelny (ISCS). Poslední z velké pětky ABN AMRO AM (profil, názory) má k "dispozici" jen penzijní fond a pár fondů se sídlem v Lucembursku, ale denominovaných v českých korunách, který může minimálně radit. Ostatní už takové snadné příležitosti nemají, a tak objemy majetku pod správou u nich nepůsobí tak impozantně jako u větších konkurentů, nicméně i zde je několik velkých hráčů - CONSEQ, CITIBANK, Raiffeisenbank či HVB.

Kolik je podle vás skutečně bohatých Čechů (s majetkem přes deset milionů korun)? Kterému ze zmiňovaných asset managerů byste svěřili své peníze? Máte s některým z nich zkušenosti? Podělte se o své názory a zkušenosti s ostatními.

Bližší informace o zmiňovaných produktech a službách najdete v příslušncýh sekcích: Asset Management, brokerské služby, investiční společnosti, podílové a penzijní fondy.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-190
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Privátní bankéř je specifické zboží

9. 5. 2002 | Petr Vykoukal

Privátní bankéř je specifické zboží

Hledají se hůř než jehla v kupce sena. Dobří a diskrétní obchodníci, umí hrát golf i tenis a rozumí téměř všemu. Pro klienta jsou mnohem více partneři než jen přepážkoví pracovníci... celý článek

Svěřte nám své peníze!

26. 2. 2002 | Petr Vykoukal

Svěřte nám své peníze!

O vaše úspory kromě bank a fondů soupeří ještě správci aktiv. Pokud máte v peněžence několik milionů, které chcete investovat, jste pro ně tím správným soustem. Postarají se o vás ale... celý článek

Partners Financial Services