Kdo si počká, ten se dočká

Kdo si počká, ten se dočká
Neplatit daně se většinou nevyplácí, u určitých typů příjmů si ale stačí počkat a žádnou daň platit nemusíte. Víte u kterých příjmů a jak dlouho musíte čekat?

 

Jedním z nejznámějších případů osvobození od daně jsou kapitálové příjmy (kladný rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou) z cenných papírů. Pokud mezi jejich nákupem a prodejem uplynulo šest měsíců, je poté rozdíl mezi pořizovací a prodejní cenou od daně osvobozen. To samozřejmě platí i v případě, že je rozdíl záporný. Pak jej nemůžete použít ke snížení zisku z jiných transakcí s cennými papíry, které by eventuálně dani mohly podléhat.
Pokud tedy očekáváte, že budete mít příjem z držby cenných papírů, který bude nutné zdanit (bude v rozmezí šesti měsíců) a so

Co je to časový test?

V daňové terminologii se tak nazývá období, po které musíte vlastnit nějakou věc či právo, abyste z příjmu z jeho prodeje nemuseli platit daň. Jen pro shrnutí (bližší vysvětlení je v textu) – u cenných papírů to je šest měsíců, u nemovitostí dva až pět let, u aut, letadel a lodí jeden rok.

učasně držíte cenné papíry, s nimiž jste ve ztrátě, pak je dobré je prodat a koupit zpět, abyste ztrátu realizovali a mohli využít. Osvobození od daně se zde ale nevztahuje na cenné papíry v obchodním majetku (viz box) a pro firmy (či do obchodního majetku) je lepší pořizovat cenné papíry, z nichž plyne většina příjmů ve formě dividend, neboť jejich zdanění je výhodnější (15% srážková daň) než zdanění kapitálových příjmů dosažených při prodeji (daní se stejně jako ostatní příjmy – tj. 31 %).

Co je to obchodní majetek?

Zatímco u firmy je jednoznačné, co je jejím majetkem a co je majetkem společníků, mnohem důležitější je takové oddělení majetku o osob samostatně výdělečně činných (OSVČ). Její auto totiž může být jak soukromé, tak k podnikání a podle toho do které kategorie patří, je na příjem z prodeje vozu uplatňován různý režim. Pokud  patřilo do obchodního majetku, patří příjem z prodeje do podnikání. Tudíž je třeba ho zaúčtovat do příjmů běžného roku a pak po přičtení ostatních příjmů a odečtení výdajů zdanit (může se samozřejmě také stát, že poplatník bude mít ztrátu, pak se nedaní nic). Nebyl-li vůz v obchodním majetku, vztahuje se na příjem z jeho prodeje časový test. Pak patří buď do ostatních příjmů (test nebyl splněn), nebo je od daně osvobozen. 

Obchodním majetkem se rozumí soubor movitých a nemovitých věcí a pohledávek, o kterém bylo či je účtováno. Pokud jste tedy živnostníkem, koupíte si auto a dáte ho do účetnictví, pak se na vás roční časový test nevztahuje. Příjem z jeho případného prodeje tedy musíte zahrnout do svých příjmů z podnikání po pět let od doby, kdy jste o něm naposledy účtovali (zařadili ho do majetku, odepisovali, koupili do něj benzín...). Těchto pět let platí i u ostatních movitých věcí i nemovitostí, jedinou výjimkou jsou cenné papíry, kde stačí počkat šest měsíců.

Pět dlouhých let: nemovitosti 

O něco delší čekací lhůty jsou u nemovitostí. Pokud prodáváte nemovitost ve které jste bydleli, stačí k daňovému osvobození dva roky. Ve všech ostatních případech si musíte počkat dlouhých pět let. Stejně jako u cenných papírů se ani toto osvobození nevztahuje na nemovitosti zahrnuté do obchodního majetku (viz box). Po vyřazení nemovitosti z obchodního majetku si tak ještě musíte pět let počkat, než se budete moct dani při prodeji vyhnout. Ani dlouhé čekání vás však u nemovitostí nechrání před daní z převodu nemovitostí, kterou jako prodávající zaplatíte vždy.
Vzhledem k formulaci zákona, který si klade jako podmínku časového testu existenci bydliště v prodávané nemovitosti, je možné se setkat s dvěma výklady jak postupovat u privatizace bytů či převodu družstevních bytů do osobního vlastnictví.

Existují názory, že rozhodující je vlastnictví bytu. Čili skutečnost, že v bytě, který jste právě získali v privatizaci (či převodem od družstva) a ve kterém desítky let bydlíte, by žádnou úlevu přinášet neměla a příjem z prodeje musíte zdanit. To může být často dosti nepříjemné, neboť pořizovací ceny v privatizaci bývají velmi nízké a rozdíl mezi nimi a tržní cenou vysoký.
I v případě družstva by šlo (především ve městech s drahými byty) o velkou částku, neboť pořizovací cena se stanovuje podle oceňovací vyhlášky. Ta se však většinou od tržní ceny liší, například v Praze prý jde většinou pouze o její zlomek.
Podle Lubomíra Janouška, zástupce ředitele pražského finančního ředitelství, je ale v tomto případě rozhodující bydliště. Ve výše uvedených příkladech tedy žádnou daň platit nemusíte.

Prodej družstevního bytu je samostatnou kapitolou. Protože nejste vlastníkem nemovitosti, ale pouze podílu na majetku družstva, budete si muset na chvíli, kdy se váš zisk nedaní, počkat pět let. Stejná lhůta platí i pro podíly v ostatních obchodních společnostech s výjimkou akciové. U ní jde totiž o prodej cenných papírů, na který se vztahuje osvobození už po šesti měsících.

Při prodeji letadla nezapomeňte na daň

Poslední velkou kategorií jsou příjmy z prodeje movitých věcí. Aby ale každý poplatník nemusel vyplňovat daňové přiznání například při prodeji nábytku, je tato kategorie omezena jen na auta, letadla a lodě. Příjmy z prodeje ostatních movitých věcí jsou od daně osvobozeny. Je více než pravděpodobné, že ve většině případů prodeje automobilu (a asi i letadla či lodě) během jednoho roku (taková je zde délka časového testu) po nabytí nedojde k dosažení zisku, a tak bude uvedení této transakce do daňového přiznání čistě formální záležitostí.
Drobný problém by mohl nastat jen u leasingu. Tam totiž časový test začíná okamžikem, kdy končí leasingová smlouva a bývalý nájemce (nyní vlastník) kupuje auto do vlastnictví většinou za symbolickou částku sto či tisíc korun. Podle některých názorů by tedy v případě prodeje během jednoho roku od konce leasingu měl poplatník zdanit příjem z prodeje (mínus pořizovací cenu), což by mohlo být hodně nepříjemné. Podle názoru Lubomíra Janouška to ale asi ani tady nebude tak horké a poplatník může jako výdaj k příjmu z prodeje automobilu uplatnit i leasingové splátky.

Všechny výše uvedené příjmy spadají u fyzických osob do tzv. ostatních příjmů (§ 10). Ty mají jednu nepříjemnou vlastnost. Jednotlivé příjmy (ve smyslu příjem z prodeje auta a cenných papírů) totiž mezi sebou nejenže nelze započítávat, ale ani z nich nejde vytvořit ztrátu. Ztráty z transakcí patřících do ostatních příjmů tak nejsou mezi různými roky přenositelné a jsou využitelné pouze proti příjmům stejného druhu (například zisk a ztrátu z prodeje dvou různých cenných papírů lze započíst). Jedinou možností jak snížit daň z příjmu podle paragrafu deset je započíst proti němu ztráty z podnikání či z pronájmu.

Myslíte si, že časové testy by měly být kratší, nebo delší než jsou dnes? Proč? Museli jste někdy řešit nějaký zapeklitý případ, který se týkal této problematiky? Podělte se o své názory s ostatními.


Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

3. 6. 2003 12:43, PetrV

V případě dědictví se do časového testu započítává vlastnictví i předchozích vlastníků (jen pokud jste příbuznými v řadě přímé, což pokud to bylo dědictví po rodičích je splněno). Pokud tedy jste vy vlastnili chatu tři roky a vaši rodiče alespoň dva roky předtím (časový test u nemovitostí, kde jste nebydleli, je pět let), pak se příjem z prodeje chaty nezdaňuje.

Zobrazit celé vlákno

+2
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 9. 2004 20:53, Tomáš

Prosím o radu. Před čtyřmi lety jsem s manželkou koupil do SJM za 200.000,- Kč chatu s pozemkem. Nyní jsme ji prodali synovi za stejnou cenu, která byla nižší než cena odhadní. Daň z převodu podle odhadu jsme zaplatili. Musím v daňovém přiznání do 31.03.2005 prodej nemovitosti uvádět, když jsem z prodeje žádný příjem neměl, neboť kupní a prodejní cena byla totožná a měl bych zdaňovat jen rozdíl z těchto cen ? Navíc, kdybych do výdajů započítal i daň z převodu a náklady na vypracování znaleckého posudku, nemovitost jsem vlastně prodal se ztrátou.

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

24. 3. 2024 | Jiří Šafařík | 5 komentářů

Recept na důstojný důchod? Porovnali jsme první a třetí pilíř

Prodejci finančních produktů se často snaží co nejvíce snížit význam státních důchodů a naopak silně přeceňují význam soukromého spoření či investování na stáří. Důležitou roli však... celý článek

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

11. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nejasnosti u DIPu. Pozor na daňové potvrzení a přesuny peněz

Poskytovatelé dlouhodobého investičního produktu nemají povinnost oddělovat příspěvky zaměstnance a zaměstnavatele. To může přinést komplikace při ročním potvrzení pro daňové účely.... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

20. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Češi řekli, proč neinvestují. Na prvním místě je strach

Strach z podvodu a ze ztráty peněz jsou nejčastějšími důvody, proč Češi neinvestují. Až za nimi je nedostatek peněz. Ukázal to průzkum agentury Perfect Crowd na reprezentativním vzorku... celý článek

Partners Financial Services