Najde Akro nového depozitáře?

Najde Akro nového depozitáře?
Akro má s depozitáři kříž. Jednoho zvažovala před rokem a půl žalovat o náhradu škody, dvě další banky, které se v této roli v minulosti vystřídaly, čekají na likvidátora. Žádný nový subjekt se o tuto funkci nehlásí. Akro proto přijde o licenci.

Akro (profil, názory) je bezesporu průkopníkem definování role depozitáře v českém investičním bankovnictví bojem. Připomeňme, že depozitářem je banka, která kontroluje, zda je činnost investiční společnosti či fondu v souladu se zákonem a statutem, kontroluje ocenění majetku obsaženého v portfoliích a spravuje pro investiční společnost běžné účty.

Když před necelými dvěma roky padl fond Svět, pokoušela se I.S. Akro získat alespoň částečné odškodnění pro podílníky od Raiffeisenbank (profil, názory), svého tehdejšího depozitáře. Bohužel pro podílníky i Akro byl ale výsledek jediný, Raiffeisenbank o odškodnění nechtěla ani slyšet a funkci depozitáře fondů Akro přestala vykonávat. (více v článku: Depozitář Akra Svět - Nejsme o moc dál než před měsícem) Zastoupila ji méně renomovaná Union banka (profil, názory). Když ta koncem února padla, začalo se Akro poohlížet po novém dohlížiteli – bezúspěšně – do konce března žádného nenašla. Jelikož mezitím Akro prošvihlo zákonnou lhůtu pro jeho nalezení, k akci se odhodlala KCP. Komise dle zákona o investičních společnostech a fondech odejme v nejbližších dnech investiční společnosti Akro povolení, neboť do jednoho měsíce ode dne zániku depozitářské smlouvy neuzavřela smlouvu novou. Prezídium Komise zároveň Akru uložilo, aby se zdrželo nakládání se svým majetkem a majetkem obhospodařovaných podílových fondů. Akro tak musí například pozastavit vydávání a zpětné odkupování podílových listů všech obhospodařovaných fondů a nesmí měnit složení jejich portfolií. Pokud se Akru, které v současnosti spravuje v deseti podílových fondech majetek za 274 miliónů korun, nakonec podaří najít depozitáře, má šanci získat licenci novou. V opačném případě je pravděpodobné, že obhospodařované fondy přejdou pod jiného správce. Předvídatelný je především zájem skupiny J&T (profil, názory), která postupně "luxuje" trh malých investičních společností (Více v článku: J&T Asset management: Ze stínu mezi největší). V roce 2001 odkoupila investiční společnost InvestAGe (profil, názory), loni počátkem podzimu pak převzala fondy společnosti Newton. Že by její letošní akvizicí byly fondy Akro? Vývoj budeme sledovat a pokusíme se zjistit více.

Odebrání licence se každopádně nedotkne vývoje sporu s třetím z bývalých depozitářů – s Plzeňskou bankou (profil, názory). Připomeňme, že soud počátkem března rozhodl, že Plzeňská banka má v souvislosti s vyvedením aktiv z C.S. fondů vrátit zpět do majetku těchto fondů, které nyní obhospodařuje investiční společnost Akro, částku ve výši 2,1 miliardy korun.

Válka ne válka, střední Evropa roste

Týdenní výkonnosti akciových a smíšených fondů jsou záporné. Akciové fondy za poslední týden v průměru poklesly o 0,91 procenta. V měsíčním horizontu vzrostl!!! majetek připadající na jeden podíl v průměru o 2,2 procenta. Za poslední čtvrtrok poklesl majetek každého podílníka v průměru o 5,2 procenta a za rok propadl o plných 30 procent. Čelo tabulky fondů s nejvyšším zhodnocením obsadily fondy investující do českých, případně středoevropských akciových titulů. Nejúspěšnějším fondem posledního březnového týdne byl Sporotrend ISČS (profil, názory), následovaný Citicorp CitiSelect Balanced Fund (profil, názory) a fondem fondů Globaltrend ISČS (profil, názory). Největší propad výkonnosti naopak zaznamenaly J&T Perspektiva A (profil, názory) (-3,46 procenta), Akro mezinárodní akciový (profil, názory) (-2,69 procenta) a ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit) (-1,73 procenta).

Při pohledu na statistiku čistých prodejů zjistíme, že nejvíce peněz mezi retailovými fondy získal ISČS Sporobond (profil, názory) (79 milionů korun), následovaný s notným odstupem IKS Dluhopisovým (profil, názory) (32 milionů korun) a ISČS Trendbondem (profil, názory) (30 milionů korun). Statistiky ještě rozhýbala dvojice fondů peněžního trhu pro podniky – IKS Dividendový (profil, názory) a ČSOB výnosový (profil, názory). Oběma se v v závěru března dařilo získat nový majetek pod správu – ČSOB 429 milionů IKS 238 milionů. Další fondy s nejvyššími čistými prodeji.

Nejvíce peněz odplynulo z trojice fondů peněžního trhu - Sporoinvestu ISČS (profil, názory) – 203 milionů korun, Sporokonta ŽB-Trustu (profil, názory) (-155 milionů korun), z IKS peněžního trhu (profil, názory) (-96 milionů korun) a z IKS Globálního (profil, názory) – 108 milionů korun. Podívejte se na další fondy s nejnižšími týdenními čistými prodeji.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů
Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Získá Akro znovu licenci? Kdo se v tom případě ujme role depozitáře? Nebo myslíte, že fondy převezme jiný správce? Který? Podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

1. 4. 2003 15:54, Jirka Luhacek

a ja myslel, ze depozitar ma kontrolni funkci, takze kdyz se neco s fondem stane, banka to muze odskakat taky. nebo se pletu? viz plzenska banka..

Zobrazit celé vlákno

+24
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 4. 2003 17:06, Harpagon

Zhruba to tak je. Investiční společnost se sice nemůže zprostit za škodu způsobenou porušením povinností při obhospodařování majetku fondu (CS fondy), ale obvykle v ní téměř žádný majetek není (např. u IS AKRO se kumulovaná ztráta minulých let začíná blížit výši základního kapitálu) zato depozitář - banka obvykle má majetku dost. Jestliže depozitář provede pokyn investiční společnosti, o kterém vyjde najevo, že je v rozporu se zákonem nebo statutem nebo obhospodařovatelskou smlouvou, a způsobí tím škodu, odpovídá za ni vedle investiční společnosti. V případě Plzeňské banky šlo o provedení pokynu k převodu finančních prostředků z majetku v CS podílových fondech. Jak vlastně tunelování CS fondů proběhlo? V únoru 1997 kupuje CS fondy ruská firma KosMos. Téměř ihned je celý majetek fondů (asi 1,3 miliardy) převeden na účet makléřské firmy UMANA u Plzeňské banky. Peníze jsou dále převedeny na konto firmy Swirglen vedené u pražské pobočky rakouské banky Girocredit. Dále chtějí převést peníze do zahraničí. Girocredit upozorňuje analytický odbor MF ČR zabývající se praním špinavých. Převod peněz do zahraničí je zablokován. V té době šéfa analytického odboru Jiřího Kudlíka navštěvují zástupci firmy Swirglen. Následně je převod povolen a peníze mizí na účtech ve Švýcarsku, USA, Lichtenštejnsku a Gibraltaru. Jiří Kudlík mizí z místa ředitele analytického odboru, aby se údajně vynořil na místě ředitele jiného odboru MF ČR. Girocredit je z obliga, MF ČR je chudé, UMANA je vytunelovaná - zbývá Plzeňská banka. IS AKRO jako novodobý Jánošík bohaté bance bere a chudým okradeným podílníkům dává. Ať platí bohatí! Právě proto si banky sakra rozmyslí, zda jim depozitářské poplatky stojí za takové riziko. Proto IS AKRO končí.

Zobrazit celé vlákno

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

24. 3. 2003 | Tomáš Prouza

Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

Objemy peněz pod správou českých i zahraničních fondů sice od počátku roku utěšeně rostou, ale fondový byznys si nemůže příliš výskat. Většina peněz totiž plyne do málo ziskových konzervativních... celý článek

J&T Asset management: Ze stínu mezi největší

17. 8. 2001 | Tomáš Skřivánek

J&T Asset management: Ze stínu mezi největší

Do první ligy, mezi největší tuzemské správce podílových fondů, vstoupila koupí společnosti InvestAGe investiční společnost J & T Asset management.

Depozitář Akra Svět: Nejsme o moc dál než před měsícem

24. 7. 2001 | Tomáš Skřivánek

Depozitář Akra Svět: Nejsme o moc dál než před měsícem

Pavel Trcka je ředitelem divize v pražské centrále Raiffeisenbank. Do jeho kompetence spadá také útvar, který vykonává funkci depozitáře fondů investiční společnosti Akro. "Když... celý článek

Partners Financial Services