Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS

Tomáš Prouza | 24. 3. 2003
Fondy: příliš drahý špás jménem UNIS
Objemy peněz pod správou českých i zahraničních fondů sice od počátku roku utěšeně rostou, ale fondový byznys si nemůže příliš výskat. Většina peněz totiž plyne do málo ziskových konzervativních fondů a stále zde chybí funkční profesní organizace.

Nebo bychom měli spíše říct, že profesních fondových organizací je zde nadbytek? Na jedné straně je zde UNIS, kterému se především pod vedením Jiřího Brabce ze ŽB-Trustu (profil, názory) po skandálech kupónové privatizace podařilo fondy vrátit mezi důvěryhodné finanční produkty. Na straně druhé je zde AKAT, který se snaží sdružovat subjekty ze všech částí kapitálového trhu a aspiruje tak na profesního reprezentanta celého kapitálového trhu. Trošku zjednodušeně se dá také říci, že UNIS sdružuje české fondy (a na tom nic nemění ani zcela formální přijetí dvou rodin zahraničních fondů) a AKAT fondy zahraniční.

Řada lidí by považovala za přirozené, kdyby zde existovala pouze jedna organizace zastupující fondy vůči států, politikům, médiím i veřejnosti a ne dvě soupeřící instituce, často prezentující jedno stanovisko pod dvěmi hlavičkami. Obvyklým vysvětlením, proč ke sloučení nemůže dojít, je historická rivalita obou institucí a jejich představitelů. UNIS totiž velmi dlouho bojoval za zachování výhod českých fondů a snažil se stavět překážky příchodu fondů zahraničních. Sekce kolektivního investování AKATu se proto přirozeně formovala jako protiváha UNISu, reprezentující zájmy distributorů fondů zahraničních. Potenciální spojení obou institucí (i když by podle Peníze.CZ bylo velmi žádoucí) je tedy velmi nepravděpodobné, alespoň v horizontu několika málo let.

Dalším důvodem, který spojení UNISu a AKATu znemožňuje, jsou peníze. UNIS byl vždy organizací s velkým rozpočtem (v době největší slávy dokonce téměř deseti milionů korun ročně), zatímco AKAT je založen na dobrovolné práci členů. A přestože se UNIS rozhodl šetřit, jeho rozpočet je stále vysoký. Generální tajemník UNIS Martin Hanzlík sice odmítl výši rozpočtu sdělit, podle informací Peníze.CZ však dosahuje zhruba pěti milionů korun. Rozpočet AKAT, pokrývající mnohem širší spektrum činností, přitom dosahuje pouhý milion korun.

Řádný člen UNIS (tedy deset českých investičních společností) platí podle našich informací roční paušální členský příspěvek 230 tisíc korun, příspěvek přidružených členů (například právní kanceláře a podobně, přijaté po vzoru AKAT) se pohybuje v řádu tisícikorun. Zbytek pětimilionového rozpočtu hradí členské investiční společnosti podle objemu spravovaných peněz. Většinu činností UNIS tedy hradí ISČS (profil, názory), IKS KB (profil, názory) a První investiční (profil, názory).

A kam že oněch pět milionů putuje? Téměř milion korun platí UNIS jako členský poplatek FEFSI, výrazná část nákladů směřuje na plnění informační povinnosti a velkou roli hrají také mzdy pracovníků sekretariátu. Všechny tři položky zároveň vypovídají o tom, proč je pro distributory zahraničních fondů UNIS nezajímavý a významní hráči jako ING se nikdy členy nestanou. Zahraniční distributoři (respektive mateřské společnosti) již členy FEFSI jsou prostřednictvím organizací v mateřské zemí a druhé členství by pro ně bylo vyhozenými penězi. Informační povinnost UNIS je sice velmi kvalitní (a bezpochyby výrazně přispěla k přijetí fondů širokou veřejností), její cena se ovšem počítá v řádu milionů korun. Naproti tomu AKAT při poskytování statistik o zahraničních fondech, objemech obchodování na burze či asset managementu letos vystačí s pouhými 180 tisíci korun. Poslední velkou položkou v rozpočtu UNIS jsou mzdy pracovníků sekretariátu, který AKAT nemá a mít nebude.

Jak říkáme již dlouhou dobu, trhu by bezpochyby sloučení obou organizací prospělo, bohužel se ale nedá očekávat. V každém případě je ale dobré, že komunikace mezi oběma institucemi probíhá a že pomalu dochází k jejich sbližování.

Řeč čísel

Příjemné čtení poskytne především přehled fondů s nejvyšší týdenní výkonností. ISČS Globaltrend (profil, názory) podílníkům minulý týden připsal téměř jedenáct procent a další tři fondy - IKS Fond fondů (profil, názory), J&T AM Perspektiva-A (profil, názory) a ISČS Eurotrend (profil, názory) - vydělaly procent deset. I přes tento rychlý skok vzhůru zůstává Globaltrend druhým nejhorším fondem v ročním horizontu se ztrátou 40 procent, téměř 36 ztrácí v ročním horizontu také další skokan minulého týdne, IKS Fond fondů.

Největší propad minulý týden zaznamenaly fondy dluhopisové, které v průměru ztratily čtyři desetiny procenta. Fondy peněžního trhu minulý týden zůstaly na nule, zatímco dynamické fondy podílníkům přinesly velmi dobré zprávy.

Celkový součet investovaných a vybraných peněz minulý týden dopadl špatně, neboť v kolonce Celkem se skví mínus 444 milionů korun. Na vině jsou především záporné čisté prodeje u fondů ČSOB Výnosový (profil, názory), Sporoinvest (profil, názory) a IKS Globální (profil, názory). Naopak dobře si vedly především dluhopisové fondy, které v posledních týdnech převzaly štafetu od fondů peněžního trhu. Do top ten fondů s nejvyššími čistými prodeji se dostaly dluhopisové fondy všech velkých investičních společností a na pátém místě nechybí ani Trendbond (profil, názory), jehož investiční strategie slibuje ještě vyšší výnosy než české dluhopisové fondy.

Co dalšího se ve světě fondů minulý týden stalo? Vše potřebné jako vždy najdete v našich pravidelných tabulkách:

Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy pro retailový segment, segment institucionálních fondů i celkově

Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním

Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností v rámci celého trhu, v retailovém segmentu a v segmentu fondů institucionálních

Náš tip: Chcete-li zjistit o kterémkoliv z fondů další informace, klikněte na link nazvaný profil za jménem fondu. Na kartě fondu najdete výkonnost za různá období ve srovnání s průměrem příslušné kategorie, poplatky, objemy prodejů a odkupů a další zajímavé údaje. Kliknete-li si v záhlaví profilu fondu na link Žebříčky, zjistíte, jak si fond vede v porovnání se svými konkurenty. A samozřejmě se nezapomeňte s dalšími čtenáři podělit o své názory na vybraný fond!

Vše důležité o podílových fondech najdete v nejrozsáhlejší fondové sekci na českém internetu fondy.penize.cz!

Jak dlouho podle vás vydrží zájem podílníků o dluhopisové fondy? Jak vnímáte existenci dvou fondových organizací? Co dalšího o kolektivním investování chcete vědět? Podělte se s ostatními o své názory!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Mamut bolestivě uklouzl na Aholdu

19. 3. 2003 | Petr Fejtek

Mamut bolestivě uklouzl na Aholdu

Před týdnem čistý týdenní odkup 37 milionů korun z našeho největšího fondu Sporoinvest snad překvapil, v minulém týdnu však již odliv přesáhl 65 milionů. Může za to jednoznačně pokles... celý článek

Hvězdné nebe v únoru

18. 3. 2003 | René Činátl

Hvězdné nebe v únoru

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Fondy míří do Rakouska

13. 3. 2003 | Tomáš Mergl

Fondy míří do Rakouska

Po HVB a České spořitelně, které nedávno představily nové fondy peněžního trhu registrované v Rakousku, přišla i Raiffeisenbank tentokráte s dluhopisovým fondem, který je rovněž "domicilován"... celý článek

Čtvrtina trhu patří zahraničním fondům

12. 3. 2003 | Tomáš Mergl

Čtvrtina trhu patří zahraničním fondům

Téměř čtvrtina trhu kolektivního investování u nás patří fondům registrovaným v zahraničí. Z toho více jak dvě třetiny zaujímají fondy peněžního trhu a fondy dluhopisové.

Únor bílý – fondy sílí

11. 3. 2003 | Petr Fejtek

Únor bílý – fondy sílí

Oproti lednu se příliš nezměnilo, ačkoli příliv peněz přece jen poněkud ochabl. I vysavač České spořitelny, který diktuje tempo a vyluxoval od začátku roku již bezmála 4 miliardy korun,... celý článek

Partners Financial Services