Hvězdné nebe v únoru

René Činátl | 18. 3. 2003
Hvězdné nebe v únoru
Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Nejprve pro připomenutí: fondy pomocí jedné až pěti hvězdiček hodnotíme již dva a půl roku, a to na základě metodiky ratingové agentury CRA Rating Agency (součást celosvětové sítě Moody s). V tuto chvíli hodnotíme fondy s domicilem v České republice, a to jak členy UNIS, tak i ostatní fondy, u nichž máme k dispozici relevantní údaje.

U fondů, rozdělených do skupin podle pravidel Unie investičních společností, hodnotíme tři základní údaje: výkonnost, volatilitu a rizikovost, která zohledňuje nezralost českého trhu. Podrobnosti o metodice a váze jednotlivých kategorií najdete na speciálních stránkách.

Akciové fondy

Po změně názvu a statutu CitiEquity Czech Fund na CitiSelect Balanced Fund (profil, názory) a jeho následném vyřazení ze skupiny hodnocených akciových fondů v měsíci lednu, vstoupilo i v únoru do hodnocení celkem patnáct fondů.

Ve skupině akciových fondů se v únorovém hodnocení udály čtyři změny znamenající shodně ztrátu jedné hvězdičky. Svoje "předpovodňové" postavení postupně ztrácí fond J&T AM Perspektiva – A (profil, názory), který v srpnu 2002 držel pět hvězdiček, aby pak po pauze způsobené mimořádnými povodňovými událostmi získal v říjnu 2002 hvězdičky čtyři. Ztráta jedné hvězdičky za únor 2003 poslala tento fond s aktuálním ziskem tří hvězdiček do průměru skupiny. Klesající tendence v hodnocení je patrná i u fondu ISČS Eurotrend (profil, názory), u kterého zisk pouhých dvou hvězdiček znamená nejhorší hodnocení od vstupu do CRA Fond Scoringu v září 2001. Ztrátu jedné hvězdičky utrpěl i ČP Invest Fond nové ekonomiky (profil, názory, koupit), jenž má nyní hvězdičky dvě. Stejného hodnocení dosáhl i IKS fond světových indexů (profil, názory), jenž nepotvrdil lednový jednohvězdičkový nárůst a se dvěma hvězdičkami opět vypadl z průměru skupiny hodnocených fondů. Mezi nejlepší fondy hodnocené skupiny patří i nadále ČP Invest Fond globálních značek (profil, názory, koupit) a ČP Invest Fond ropného a energetického průmyslu (profil, názory, koupit). Se ziskem jedné hvězdičky uzavírá celou skupinu fond AKRO Eurotech (profil, názory). Kompletní výsledky akciových fondů.

Dluhopisové fondy

Skupina dluhopisových fondů byla v únoru rozšířena o další fond – kritérium ročního fungování splnil IKS Plus bondový (profil, názory). Tento fond získal na úvod pouhou jednu hvězdičku a výrazně ovlivnil i rozložení sil v rámci skupiny. Díky přírůstku počtu hodnocených subjektů v podobě IKS Plus bondového tak bylo v této skupině za únor 2003 hodnoceno jedenáct fondů.

Skupina dluhopisových fondů vykazuje dlouhodobě stabilní výsledky. Osm změn proběhlých v únorovém hodnocení tak lze připsat z větší části změně složení skupiny než změnám v hodnocených parametrech u jednotlivých subjektů. Zpět na pětihvězdičkový vrchol se díky jednohvězdičkovému zlepšení prodraly fondy ISČS Sporobond (profil, názory) a ČP Invest Fond státních dluhopisů (profil, názory, koupit). Pět hvězdiček drží též 1. IN dluhopisový fond (profil, názory), který na své pozici setrvává od listopadového hodnocení 2002. Nějvětší vzestup v únoru zaznamenaly fondy ČSOB český dluhopisový (profil, názory) a CitiBond Czech Fund (profil, názory). Oba mají nyní o dvě hvězdičky více, než tomu bylo za leden 2003. ČSOB český dluhopisový (profil, názory) je tak se čtyřmi obrženými hvězdičkami pod samotným výsluním skupiny, CitiBond Czech Fund (profil, názory) se pak se třemi hvězdičkami propracoval do průměru. IKS Dluhopisový (profil, názory), ČP Invest Fond korporátních dluhopisů (profil, názory, koupit) a J&T AM konzervativní (profil, názory) se pak díky nárůstu o jednu hvězdičku shodně dostaly na aktuální čtyři hvězdičky. Jediným fondem, který za únor 2003 utrpěl ztrátu byl ISČS Trendbond (profil, názory), jenž se se ziskem jedné hvězdičky propadl až na samotné dno skupiny, které sdílí společně s nováčkem IKS Plus bondovým (profil, názory). Kompletní výsledky dluhopisových fondů.

Fondy peněžního trhu

Ve skupině peněžních fondů byly přiděleny hvězdičky jedenácti fondům. Nárůst o jeden fond ve srovnání s minulým obdobím byl způsoben zařazením fondu ČSOB výnosový (profil, názory) do hodnocení. Tento fond získal na úvod solidní tři hvězdičky. V únorovém hodnocení se ve skupině peněžních fondů udály celkem čtyři změny. Fond ISČS Merkur (profil, názory) si o jednu hvězdičku polepšil a s maximálním ziskem pěti hvězdiček se po dvou měsících vrátil na výsluní skupiny. Jednohvězdičkové zlepšení bylo za únor 2003 zaznamenáno i u ČP Invest Fondu peněžního trhu (profil, názory, koupit) a J&T AM Perspektiva – P (profil, názory). ČP Invest Fond peněžního trhu (profil, názory, koupit) tak s absolutním ziskem čtyř hvězdiček dosáhl poprvé lepšího než tříhvězdičkového hodnocení. Fond J&T AM Perspektiva – P (profil, názory) zase prvně opustil samotné dno skupiny hodnocených fondů. Jediným fondem, který v únoru ztratil své postavení byl ŽB – Sporokonto (profil, názory), jenž se ztrátou jedné hvězdičky z lednových pěti opustil skupinu nejlepších. Na výsluní se v únoru drželo trio fondů: ISČS Sporoinvest (profil, názory), IKS Peněžní trh (profil, názory) a ISČS Merkur (profil, názory). Na opačném pólu skupiny zůstal pouze fond Akro Obligace (profil, názory). Kompletní výsledky fondů peněžního trhu.

Smíšené fondy

V největší hodnocené skupině metodou CRA Fond Scoringu bylo ke konci února hodnoceno celkem 27 fondů. Z únorového hodnocení byl vyřazen fond J&T AM Druhý fond KSIO (profil, názory), ze kterého "odteklo" téměř 100 % aktiv, je v současné době v likvidaci a v nejbližší době bude zrušen. Fond také již není nabízen podílníkům. V únoru pak proběhlo celkem dvanáct změn, které pro všechny dotčené fondy shodně znamenaly ztrátu hvězdičky. Nejvýznamnější pád utrpěl fond IKS Globální (profil, názory), jenž poprvé od červencového hodnocení 2002 vypadl ze skupiny nejlepších fondů (aktuálně čtyři hvězdičky). Po nadějném vzestupu na čtyři hvězdičky v lednovém hodnocení zpět na tři hvězdičky korigoval ISČS Sporomix 3 (profil, názory). Z tříhvězdičkového průměru skupiny hodnocených fondů pak v únoru po ztrátě hvězdičky vypadly fondy J&T AM Plus balancovaný (profil, názory), J&T AM YSE akcionářů balancovaný (profil, názory), ISČS Sporomix 5 (profil, názory), J&T AM International (profil, názory) Pioneer Trust (profil, názory), Akro výnosový (profil, názory) a Akro mezinárodní balancovaný (profil, názory). Na chvost skupiny se pak kvůli ztrátě jedné hvězdičky dostaly ČP Invest Smíšený (profil, názory, koupit), J&T AM balancovaný (profil, názory) a ČSOB smíšený. (profil, názory).

Na hvězdném nebi společně po odpadnutí výše zmíněného IKS Globálního (profil, názory) září již jen ISČS Fond řízených výnosů (OFICSFRM), ŽB – Balancovaný fond nadací (profil, názory), ISČS Výnosový (profil, názory), 1. IN výnosový fond (profil, názory) a J&T AM Perspektiva – S (profil, názory). Na chvostu skupiny pak přibyly s jednou hvězdičkou k fondu ČP Invest Univerzální (profil, názory) i ČP Invest Smíšený (profil, názory, koupit) , J&T AM balancovaný (profil, názory) a ČSOB smíšený (profil, názory).

Fondy v této kategorii se vyznačují největší diverzifikací portfolia a tudíž i volatilitou hodnocení v závislosti na vývoji jednotlivých investičních instrumentů portfolia na kapitálových trzích. Kompletní výsledky smíšených fondů.

CRA Fond Scoring vychází z historického vývoje dat jednotlivých fondů a žádným způsobem nehodnotí budoucí stav a vývoj jednotlivých fondů. Zajímá vás kompletní přehled výsledků scoringu včetně historických údajů? Pak vše potřebné najdete na této stránce.

Který fond byl podle vás v únoru nejúspěšnější? Který má nejlépe našlápnuto v březnu? Proč? Co myslíte?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Hvězdné nebe v prosinci

22. 1. 2003 | René Činátl

Hvězdné nebe v prosinci

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v listopadu

17. 12. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v listopadu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v říjnu

20. 11. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v říjnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v září

16. 10. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v září

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Hvězdné nebe v srpnu

25. 9. 2002 | René Činátl

Hvězdné nebe v srpnu

Ve spolupráci s CRA Rating Agency jsme provedli pravidelné měsíční hodnocení otevřených podílových fondů s domicilem v České republice.

Partners Financial Services