Budou vánoce chudé?

Tomáš Skřivánek | 18. 11. 2002
Budou vánoce chudé?
Prudké zhodnocování majetku v akciových fondech, které jsme mohli sledovat během první poloviny podzimu, je již, stejně jako letošní listí, minulostí. Příliv peněz ale přes blížící se největší přehlídku konzumu neustává.

Celkově do fondů evidovaných UNIS ČR přiteklo za týden 651 milionů korun. Proti minulým rokům je to v tomto čase zajímavá změna, obvykle se totiž touto dobou podílové listy proměňují na hotovost a následně na vánoční dárky. Polovina listopadu přinesla do fondů důležitou novinku, trhu dominující ISČS, zavedla vstupní poplatek do svých dluhopisových fondů a do Sporoinvestu. Více si přečtete v článku ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!. Zatímco ISČS již prodává "za peníze", konkurenční IKS (profil, názory) a První investiční (profil, názory) zatím nabízí fond peněžního trhu zadarmo, bude zajímavé sledovat, jak dlouho jim to vydrží.

Tahounem čistých prodejů se, zřejmě i proto, že šly naposledy nakoupit zadarmo, staly ISČS Sporoinvest (profil, názory) a ISČS Sporobond (profil, názory). Tabulce výkonností zase dominoval sesterský ISČS Sporotrend (profil, názory). Pro ISČS byl zkrátka minulý týden velmi úspěšný. A co pro ostatní?

Nákupy, prodeje a výkonnost

Nejvíce peněz získal pro institucionální investory určený ČSOB výnosový (profil, názory), bezmála 368 milionů korun, 237 milionů korun uložili investoři do již zmíněného Sporoinvestu ISČS a 130 milionů do Sporobondu. Na třetí příčce mezi retailovými fondy se umístil KBC Multi Cash ČSOB CZK (+92 milionů korun), na čtvrté IKS peněžní trh (profil, názory) (+87 milionů) a na páté Dluhopisový fond První investiční (profil, názory) (+37 milionů korun). Deset fondů s nejvyšším přírůstkem majetku najdete v této tabulce.

Na méně radostném konci tabulky, mezi retailovými fondy s nejvyššími odlivy, se objevil Restituční fond První investiční (OFPISRES) (-289 milionů korun). Mezi zmenšující se fondy se s odlivy v jednotkách milionů zařadily také IKS fond fondů (profil, názory), IKS Globální (profil, názory), PIF První investiční (profil, názory) a Pioneer Trust (profil, názory). Deset fondů s nejvyššími odlivy majetku najdete v této tabulce.

Fondem s nejvyšší týdenním zhodnocením se stal už poněkolikáté Sporotrend ISČS (profil, názory) (+1,9 procenta). Také ostatní fondy z desítky s nejvyšší výkonností jsou akciové a smíšené. Podívejte se, které fondy zhodnotily majetek nejvíce!

O více než čtyři a půl procenta poklesla výkonnost dvěma podobně koncipovaným globálním fondům - Globaltrendu FF ISČS (profil, názory) (-4,7 procenta) a fondu fondů IKS KB (-4,5 procenta) (profil, názory). Na třetí příčce je Akciový fond první investiční (profil, názory). Podívejte se na ostatní fondy se špatnou týdenní výkonností.

Více se dozvíte z našich tabulek. Zde je najdete všechny pěkně pohromadě:
Tabulka výkonnosti a prodejů jednotlivých kategorií fondů

Tabulka fondů s nejvyššími a nejnižšími čistými prodeji, nejvyššími prodeji a nejvyššími odkupy
Čtveřice tabulek s fondy s nejlepší a nejhorší výkonností v týdenním horizontu a v horizontu ročním
Tabulka tržních podílů a celkových prodejů jednotlivých investičních společností

Jak vysoký vstupní poplatek považujete dluhopisových fondů za únosný? Považujete rozhodnutí ISČS zvýšit je za chybné? Porostou ještě tento týden akciové a smíšené fondy? Budou letos lidé o vánocích utrácet méně než v minulých letech? Napište svůj názor.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-50
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!

13. 11. 2002 | Tomáš Skřivánek

ISČS zavádí poplatky u Sporoinvestu!

Dnes naposledy máte příležitost nakoupit nejoblíbenější fondy ISČS bez poplatku. Již zítra zaplatíte vstupní poplatek i u fondu peněžního trhu Sporoinvest.

Fondy: domácí-hosté 4:1

11. 11. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: domácí-hosté 4:1

Majetek pod správou většiny investičních společností utěšeně roste a na nezájem si nemohou stěžovat ani distributoři fondů zahraničních. Na každou korunu v zahraničních fondech ovšem... celý článek

Fondy: Nebude-li peněžní trh, nebudeme

4. 11. 2002 | Tomáš Prouza

Fondy: Nebude-li peněžní trh, nebudeme

S postupným otevíráním postprivatizačních fondů a s očekávaným poklesem zhodnocení dluhopisových fondů je zřejmé, že peníze poplynou v podstatě jen do fondů peněžního trhu. Nic jiného... celý článek

Fondy: se zpožděním, ale přece

29. 10. 2002 | Tomáš Skřivánek

Fondy: se zpožděním, ale přece

Až v úterý před polednem doručil UNIS ČR odběratelům data o vývoji podílových fondů v uplynulém týdnu. Podívejte se na ně, ponecháváme je bez většího komentáře.

Investiční společnosti čekají hubená léta

21. 10. 2002 | Tomáš Prouza

Investiční společnosti čekají hubená léta

I přes nepříliš slavné výsledky trhů a pomalejší nárůst majetku pod správou si zatím investiční společnosti žijí poměrně pohodlným životem. Je ovšem nejvyšší čas, aby si utáhly opasek.... celý článek

Partners Financial Services