Jednodušší platby v e-shopech startují. Z karet budou tokeny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 2. 2022 | 3 komentáře
Jednodušší platby v e-shopech startují. Z karet budou tokeny

Zdroj: Visa

Kartová asociace Visa spustila v Česku nový způsob placení v e-shopech pod názvem Click to Pay. Novinku lze využít při placení na internetu, ať už platba probíhá na mobilu či třeba na počítači, a to u obchodníků využívajících platební bránu od společností GoPay a KB SmartPay.

Hlavní výhodou pro spotřebitele má být jednodušší a rychlejší platba. Nebudou muset opisovat čísla z platební karty – ukážou se jim automaticky během transakce. Při prvotním využití Click to Pay se uživatel zaregistruje a spojí účet s platební kartou, její tokenizovaná podoba pak ve službě zůstává pro další využití.

Novinka vychází z jednotného standardu Secure Remote Commerce organizace EMVCo, který slibuje stejnou úroveň zabezpečení jako při platbě kartou v kamenných obchodech. Řešení je nezávislé na použitém zařízení, operačním systému, aplikaci či internetovém prohlížeči.

V e-shopech pak klient při placení zvolí možnost Click to Pay – to, že ji obchod podporuje, pozná podle loga této služby. Půjde o grafiku s obrázkem zdvojených šipek, vedle kterých nichž značka mezinárodní karetní společnosti, jejíž kartu při takovém placení klient může využít.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Služba už funguje v USA a v některých evropských zemích jako třeba Velká Británie nebo Polsko. Celkem již bylo vydáno něco přes 2,6 miliardy Visa tokenů.

„Jsme přesvědčení, že podobná řešení usnadní placení kartou na internetu a pomohou k dalšímu růstu obliby této formy platby. Klienti jistě ocení uživatelskou vstřícnost a zjednodušení celého procesu při zachování vysoké bezpečnosti prováděných transakcí,“ říká Monika Truchlíková, manažerka platebních metod v Komerční bance.

Click to Pay chystá i konkurenční Mastercard. Už brzy začne službu v Česku testovat s vybranými bankami a obchodníky, kteří ji chtějí podporovat mezi prvními.

Některé velké e-shopy už delší dobu umožňují ukládat čísla z platebních karet potřebná pro placení. Často se ale potýkají s nedůvěrou lidí, kteří jsou naučení, že si mají údaje o svých kartách střežit. Click to Pay má tokenizací tuto nedůvěru odbourat a dál tak lidem zjednodušit platby na internetu.

Z nedávného průzkumu společnosti Mastercard vyplynulo, že každý pátý člověk považuje opisování údajů z karty za časově příliš náročné. Pro zhruba stejný počet lidí (18 procent) je pak komplikací, že v okamžiku nákupu často nemá přímo u sebe peněženku s platební kartou.

Click to Pay samozřejmě není první způsob, jak se obejít bez opisování čísla z karty. Běžně rozšířené jsou už také okamžité převody, při kterých stačí platbu v e-shopu potvrdit přihlášením do elektronického bankovnictví. Dostupné jsou také například aplikace Apple Pay či Google Pay, kam lze nahrát kartu a pak už jen platit s využitím aplikace například v mobilu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services