Spořitelna má nové virtuální karty. Po zaplacení skončí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 25. 1. 2022 | 8 komentářů
Spořitelna má nové virtuální karty. Po zaplacení skončí
Virtuální karta v mobilu.
Zdroj: Česká spořitelna

Česká spořitelna má jako první banka v Česku jednorázovou virtuální kartu pro bezpečnější placení na internetu.

Kartu si klienti vytvoří v přímém bankovnictví George v mobilu nebo na počítači (spořitelna slibuje, že to jde na dva kliky) a následně s ní zaplatí. Potom virtuální karta automaticky zanikne. To samé se s ní stane, když ji do 60 minut nepoužijete.

Počet jednorázových karet není nijak omezen a jsou zdarma pro všechny klienty České spořitelny. Ta očekává, že do pěti let se budou virtuální karty používat častěji než plastové.

Spořitelna sice nabízí virtuální karty už od prosince roku 2020, ty ale nejsou jednorázové. Když je klient sám neukončí, zůstávají v platnosti i po použití. Těchto karet zatím klienti spořitelny vytvořili přes 100 tisíc, aktivně používaných je více než 67 tisíc.

„Jednorázová virtuální karta slouží k bezpečnému nákupu na e-shopu kdekoliv na světě. Hodí se například v situacích, kdy klienti u sebe nemají svoji plastovou platební kartu a potřebují nakoupit na internetu. Nebo nechtějí sdělovat údaje ze své fyzické platební karty na e-shopu, kterému nedůvěřují,,” říká Juraj Pilka, který má ve spořitelně na starost platební karty. Typickým příkladem může být nákup na neprověřeném internetovém obchodu, například mimo EU, který nepoužívá 3D Secure

Jednorázovou virtuální kartu mají v nabídce některé fintechové společnosti, například Revolut. Spořitelna ji zkoušela už před dvěma roky v aplikaci Poketka, která ale skončila.

Trvalejší virtuální karty mají v nabídce kromě České spořitelny i Banka Creditas, ČSOB nebo Raiffeisenbank. Lze je přidat i do mobilních peněženek Google Pay, Apple Pay, Garmin Pay nebo Fitbit Pay. mBank má v nabídce předplacenou virtuální kartu.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+37
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

25. 1. 2022 22:37, Krtek

Prej na 2 kliknutí :D je to spíš klikačka jak v nějaké japonske videohře s prepinanim mezi 2 apkama. Takže na puvodni verzi co byla v poketce než ji zrusily to fakt nema

+4
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

25. 1. 2022 23:15, Ing. Břetislav Wajtr

A co Paysafecard? Ta má i odklad zaplacení a do 14 dnů lze platbu zablokovat, nepřije-li zboží, přijde li jiné či poškozené.

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.