Karty Mastercard přijdou o magnetický proužek

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 8. 2021 | 19 komentářů
Karty Mastercard přijdou o magnetický proužek

Zdroj: garmoncheg/Shutterstock

Mastercard od roku 2024 začne vydávat platební karty bez magnetického proužku. V roce 2029 ho už nebudou mít žádné nově vydané kreditní ani debetní karty této společnosti. Jako první magnetický proužek zmizí na trzích, kde jsou běžně rozšířené čipové karty – tedy i v Česku.

„Dnešní čipové platební karty v sobě mají nejen výkonné a zabezpečené mikroprocesory, ale především technologii, která umožňuje bezkontaktní platby. Magnetický proužek na kartě se v případě České republiky už ale prakticky nepoužívá, a to zejména díky rozsáhlé síti bezkontaktních terminálů, kterou se za posledních deset let podařilo vybudovat,“ říká Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Česko a Slovensko.

Magnetický proužek začne mizet na kartách Mastercard v roce 2024, a to nejdříve v regionech, kde jsou už značně rozšířené čipové karty. To se týká především Evropy včetně Česka a Slovenska – obě země jsou v používání bezkontaktní technologie na nejvyšší světové úrovni. Ve Spojených státech magnetický proužek začne mizet od roku 2027.

Karty Mastercard jsou v Česku nejrozšířenější. Podle statistiky Sdružení pro bankovní karty bylo v Česku na konci prvního pololetí roku 2021 vydáno celkem 7,7 milionu karet této značky a 5,3 milionu karet Visa.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 19 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

19. 8. 2021 12:20, Jan Doprdelepíchal

Tak to asi těžko

Zobrazit celé vlákno

+3
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 8. 2021 10:29, Škodolibka domácí

A já myslel že karty zruší úplně a celý svět bude platit pouze mobilem apod.

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (19 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.