Dvě banky ruší poplatek za výběry cash advance

Olga Skalková | rubrika: Co se děje | 17. 9. 2021 | 5 komentářů
Vysvětlíme vám, kdy se tahle služba může hodit, proč o ni Češi nemají zájem a na co si dát pozor.
Dvě banky ruší poplatek za výběry cash advance

Zdroj: Shutterstock

Moneta a mBank přestanou klientům účtovat poplatek za cash advance. Obě banky tak jdou proti trendu zdražování výběrů hotovosti na pokladnách.

Cash advance je doplňková služba k platebním kartám a slouží k výběru hotovosti na pobočkách jiné než vlastní banky v Česku i v zahraničí. Vybírat lze také ve směnárnách nebo na dalších místech označených logem karetních asociací jako Mastercard či Visa.

„Klienti tuto službu využívají například v situacích, kdy u bankovní pobočky není instalován bankomat nebo je z určitých důvodů mimo provoz,“ vysvětluje mluvčí Monety Zuzana Filipová.

Moneta dosud za cash advance účtuje svým klientům jedno procento z vybrané částky, minimálně však 200 korun. mBank má poplatek nižší: vždy 29 korun.

Moneta zruší poplatek od listopadové změny sazebníku, mBank už od října.

„Chceme poskytnout co možná nejširší spektrum nabídky služeb. Takže podobně jako umožňujeme vybrat si hotovost pomocí služby cash back na pokladnách supermarketů, v případě cash advance je to výběr na pobočce v jiné bance,“ říká Filipová.

„Samotnou službu cash advance nemáme v plánu rušit, i když není o ní velký zájem,“ dodává mluvčí Monety.

Vybírat hotovost prostřednictvím cash advance mohou klienti s platebními kartami vydanými skoro všemi retailovými bankami v Česku kromě Fio.

Bez poplatku zatím službu nabízí svým klientům jenom Creditas. Ve většině ostatních bank nejde o levnou službu – poplatek někdy dělá až stovky korun za jeden výběr. Banky oslovené webem Peníze.cz zrušení tohoto poplatku aktuálně neplánují.

Najdeme vám bankomat!

Abyste nemuseli tahat hotovost

Zdroj: Shutterstock

Hledáte bankomat své banky? Nebo prostě jakýkoli, co je blízko? Vybíráte banku a chcete vědět, jestli má bankomat i tam, kde bydlíte a kde pracujete? 

Databáze bankomatů

Česká spořitelna si účtuje výběr 40 korun, když jde o výběr debetní kartou v Česku nebo v zahraničí v eurech. U kreditní karty je to dvojnásobek. V případě jiné měny přijde cash advance v zahraničí na 125 korun. Klienti Komerční banky platí při použití debetní karty 200 Kč. U kreditní karty jedno procento, minimálně 100 Kč. Pro karty Infinite a Elite je služba cash advance zdarma.

Raiffeisenbank si účtuje 150 korun plus 0,5 procenta z vybírané částky jak v tuzemsku, jak v zahraničí. V UniCredit Bank činí poplatek za každý výběr 100 korun plus 0,5 procenta z vybírané částky. Klienti Equa bank za takový výběr zaplatí vždycky 99 korun. Air Bank má poplatek 35 korun za výběr v Evropské unii a 100 korun mimo EU.

Expobank si účtuje poplatek za cash advance v českých korunách nebo eur v rámci EU/EHP ve výši 20 korun plus 0,45 procenta vybírané částky. V ostatních zemích pak 2,5 procenta, minimálně 80 korun. „Z praktického hlediska cash advance pro naše klienty v podstatě nemá smysl, protože s běžným účtem Neo mají výběry hotovosti z libovolného bankomatu kterékoliv banky v České republice i zahraničí zdarma. Za uplynulý kvartál evidujeme pouze jednotky případů, kdy naši klienti využili službu cash advance,“ říká Jakub Švestka, mluvčí Expobank.

Oslovené banky potvrzují, že zájem o cash advance je nízký. Kromě vysokého poplatku a čím dál větší dostupnosti bezplatných výběrů z bankomatů za to může i malá znalost této služby.

A hlavně: V tuzemských bankách už hotovost tímto způsobem už skoro nejde vybírat. V současné době ji klientům jiných bank nabízí jenom Moneta. Dříve ji klientům s kartami jiných bank zajišťovaly také Česká spořitelna, Komerční banka a Raiffeisenbank, službu však zrušily.

„O tento způsob výběru hotovosti jsme v posledních letech zaznamenali minimální zájem,“ vysvětluje Lukáš Kropík z tiskového oddělení České spořitelny.

Podle statistiky Sdružení pro bankovní karty využili lidé v Česku během loňského roku službu cash advance 4535krát a vybrali si celkem 27 536 240 korun. V předchozích dvou letech – před prudkým úbytkem zahraničních turistů v Česku kvůli koronaviru – se počet výběrů pohyboval kolem 18 tisíc. A ještě před deseti lety to bylo přes 50 tisíc výběrů.

Oproti tomu celkový počet výběrů z bankomatů v Česku loni dosáhl 142 milionů a jejich objem 720 miliard korun.

„Klienti službu využívají zejména v zahraničí,“ říká Petra Kopecká, mluvčí Raiffeisenbank.

Základní podmínkou k využití cash advance je aktivace této služby k platební kartě. Některé banky, například UniCredit, ji nabízejí jen ke kreditní kartě, tedy ne k debetní. K samotnému výběru pomocí cash advance pak klient potřebuje i osobní doklad pro ověření totožnosti, transakce se pak potvrzuje PINem ke kartě. Omezení výběru se odvíjí od limitu, který má klient nastavený ke kartě pro hotovostní transakce obecně.

Banky upozorňují, že v některých zemích – například v Maďarsku nebo zemích bývalé Jugoslávie – klienti můžou narazit i na obchody nebo restaurace, které cash advance poskytují a při placení nákupu nebo oběda se snaží zaúčtovat platbu jako transakci cash advance. Tím se platba kartou může prodražit až o stovky korun navíc. Pokud to klient zjistí až později, může se pokusit takovou transakci u své banky reklamovat.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Olga Skalková

Autor článku Olga Skalková

O bankách a finančních institucích píše od 90. let. Byla součástí ekonomického týmu Hospodářských novin, psala i na weby iHNed.cz a Aktuálně.cz. Teď píše externě pro Peníze.cz. Ráda tráví čas s rodinou a přáteli, chodí do... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek