Daně zaplatíte kartou, slibuje Schillerová. O poplatcích teprve jedná

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 8. 3. 2021 | 3 komentáře
Ministryně financí slibuje, že daně půjde konečně platit kartou. A to přesto, že ještě ani nezačalo výběrové řízení a ministerstvo nemá dohodu s kartovými asociacemi o snížení jedné části finálního poplatku.
Daně zaplatíte kartou, slibuje Schillerová. O poplatcích teprve jedná

Zdroj: Shutterstock

Na finančních úřadech půjde od začátku července zaplatit vybrané daně i platební kartou. Takový plán ohlásila na Twitteru ministryně financí Alena Schillerová a dnes o něm informovala vládu. 

V první fázi by lidé mohli kartou zaplatit daně jenom při osobní návštěvě finančního úřadu. Platební bránu pro internetové platby přes nově spuštěný portál Moje daně – označovaný za „online finanční úřad“ – chystá finanční správa až na příští rok.

Drtivá většina daňových plateb v současnosti probíhá formou bankovních převodů. Ani nová možnost na tom zřejmě nic nezmění. Pro lidi a firmy by to nicméně byla další alternativa, jak daně zaplatit.

„Platby kartou přes online platební bránu budou spuštěny od roku 2022 po implementaci na portálu Moje daně. Prozatím se počítá s akceptací platebních karet přes online platební bránu pouze pro fyzické osoby, s možným rozšířením v budoucnu i na osoby právnické,“ říká mluvčí Generálního finančního ředitelství Lukáš Heřtus.

Od začátku roku 2019 lze na finančních úřadech platit kartou správní poplatky a dluhy vůči finanční správě. Nejčastěji placený správní poplatek je za vydání potvrzení o bezdlužnosti nebo o stavu osobního daňového účtu, jeho výše činí 100 korun.

V polovině letošního roku končí finanční správě dosavadní smlouva na platby kartou. Teď chystá nový tendr, z něhož by měly vyjít výhodnější podmínky pro stát. I přesto pak půjde kartou platit jen některé daně. 

„Na terminálech bude nově umožněno přijmout platby na daň z nemovitých věcí, daň z příjmů fyzických osob a daň silniční. Tedy platby na daně, které jsou nejvíce placeny v hotovosti fyzickými osobami na pokladnách územních pracovišť finančních úřadů,“ upřesňuje Heřtus.

Dnes má finanční správa smlouvu se společností Global Payments. Stát podle ní hradí poplatek okolo dvou procent z objemu všech plateb. Je to výrazně více, než kolik zpracovatelům plateb, bankám a karetním společnostem platí velcí obchodníci nebo i jiné složky státu. Třeba celní správa má podle informací webu Peníze.cz smlouvu, podle které na stejných poplatcích platí méně jak procento.

Stát by mohl poplatek snížit i tím, že by platební služby nakupoval centrálně. Poplatky za platby kartou totiž klesají s růstem obratu. Stát na to ale zatím neslyší. Platební služby samostatně nakupují třeba i jednotlivé městské úřady.

Výši poplatku pro finanční správu má srazit chystané výběrové řízení. Aby poplatky mohly být co nejnižší, jedná ministerstvo financí poslední měsíce mimo jiné s kartovými asociacemi Mastercard a Visa o tom, aby bylo možné pro stát snížit takzvané mezibankovní poplatky. Jde o jednu část z celkového poplatku, který se za platby kartou odvádí.

Vše směřuje k podobné dohodě, jakou loni karetní společnosti uzavřely na Slovensku. Mezibankovní poplatky se tam v základu řídí obecnými evropskými pravidly: tedy 0,2 % při platbě debetní a 0,3 % při platbě kreditní kartou – jsou však zastropované na úrovni zhruba necelých tří korun, aby při platbě vyšších částek stát přicházel o co nejméně. Poplatky za karetní transakce totiž hradí obchodník, což je u daní inanční správa. Neúčtují se majitelům karet.

Ministryně financí oznámila plán na placení daní kartou ještě v době, kdy finální dohoda s karetními společnostmi není hotová. Může se tak snažit na ně zvýšit tlak. Bez dohody budou zprostředkovatelé plateb (provozovatelé terminálů) nuceni počítat s vyšším mezibankovními poplatky, takže jejich nabídky by pro stát byly méně výhodné.

Banky i kartové společnosti usilují o možnost platit daně kartou dlouhodobě, protože čím víc jsou karty používané, tím víc vydělávají. Platby daní kartou slibovalo ministerstvo financí pod vedením Andreje Babiše spustit už od začátku roku 2015. Celá věc tehdy padla kromě jiného kvůli tomu, že nedošlo k dohodě ohledně poplatků. 

„Vycházíme veřejné správě nad míru vstříc a přejeme si úspěšně spolupracovat. Finální dohoda s ministerstvem financí ale ještě není,“ říká Katarína Kakalíková, ředitelka pro vnější vztahy společnosti Mastercard. Podle ní karetní firmy nabízejí finanční správě tak výhodné podmínky spolupráce, jaké nejsou běžné ani třeba v Británii, kde se karetní služby nakupují centrálně pro celou veřejnou správu.

Schillerová dnes zároveň oznámila, že o měsíc posune termín pro podání přiznání k dani z příjmů za rok 2020. V papírové podobě ho tedy stačí podat nejpozději 3. května místo standardního začátku dubna. Elektronickou formou stačí podat přiznání do začátku června.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Partners Financial Services