Zůstáváme v Česku, potvrzují data z karet. Útraty výrazně stouply

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 8. 2020 | 1 komentář
Zůstáváme v Česku, potvrzují data z karet. Útraty výrazně stouply

Zdroj: Shutterstock

V době koronaviru, kdy není jisté, zda za měsíc půjde bez problémů vycestovat na zaplacenou dovolenou do zahraničí, dávají Češi přednost tuzemsku. Potvrzují to statistiky karetních transakcí v druhé největší české bance podle počtu klientů, v ČSOB.

Podle statistiky platebních karet ČSOB a Poštovní spořitelny útraty klientů za ubytování v Česku vzrostly v součtu v červnu a červenci meziročně o 40 procent. Naproti tomu platby za hotely, penziony a kempy v zahraniční propadly. Výjimkou bylo Slovensko.

„Ukazuje se, jak silný měl covid-19 vliv na cestování a dovolenou. Bylo jasné, že Češi dají letos přednost spíše domovině, ale s 40procentním růstem objemu transakcí za ubytování jsme rozhodně nepočítali. Dalším překvapením byl zájem o Slovensko, kde Češi v porovnání s loňskem utráceli za ubytování jen o dvě procenta méně, zatímco v Chorvatsku šel objem dolů o takřka pětinu,“ shrnuje Jan Sadil, člen představenstva ČSOB zodpovědný za retail.

Vybrané země, kde Češi platili ubytováníMeziroční změna útrat kartami ČSOB v červnu a červenci
Česká republika40 %
Slovensko-2 %
Chorvatsko-17 %
Rakousko-17 %
Polsko-24 %
Německo-28 %
Itálie-70 %

K nejoblíbenějším místům dovolenkářů podle karetních transakcí v ČSOB v Česku patří Krkonoše, Jeseníky, Šumava, z měst pak Praha, Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně nebo Luhačovice. Zájem je i o Český Krumlov, Třeboň nebo Mikulov. Na Slovensku Češi zase vyhledávají zejména Vysoké Tatry, mezi městy vede Bratislava, Štrbské Pleso a Dunajská Streda.

Podle objemu všech zahraničních transakcí Češi nejvíce utráceli na Slovensku, když v minulých sezónách vedoucí Chorvatsko kleslo na druhé místo. Následovaly Německo, Rakousko, Polsko a Itálie. Největší částky lidé nechali v supermarketech, za ubytování, pohonné hmoty a v restauracích.

Největší denní útraty Čechů při placení kartami v zahraničí připadají obvykle na víkendové dny. I letos toto pravidlo nebylo porušeno, i když vůbec nejvyšší objem přineslo pondělí 6. června. „Šlo o státní svátek a den pracovního volna, o který si lidé víkend prodloužili,“ vysvětluje Sadil. Na dalších místech skončily soboty 11. a 25. července.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Oblíbená témata

ČSOB, dovolená, platební karty

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services