Karty neplatí. Problémy Wirecardu vypnuly i Apple Pay u Twista

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 29. 6. 2020 09:41 aktualizováno 29. 6. 2020 10:47 | 1 komentář
Karty neplatí. Problémy Wirecardu vypnuly i Apple Pay u Twista

Zdroj: nikkimeel/Shutterstock

Desítky tisíc uživatelů platebních karet od českých fintechových firem mají problémy. Poté, co v pátek přišel o bankovní licenci německý karetní poskytovatel Wirecard, nemohou své karty používat klienti služeb Twisto nebo Fidoo. Problémy se týkají také podnikatelů, kteří řeší EET přes eKasy společnosti O2, ti nemohou karty přijímat.

Wirecard je po odhalení rozsáhlého falšování tržeb od pátku v insolvenci a britský regulační úřad mu odejmul bankovní licenci. Následně karty této společnosti od svých systémů odpojily karetní společnosti Visa a MasterCard.

„Důvodem bylo zjištění, že banky na Filipínách, které vystupovaly jako tzv. poručníci ve vázaných účtech nemají a nikdy neměly 1,9 miliardy eur, které měly tvořit významnou část rozvahy Wirecard,“ říká Karel Kotoun, manažer v oblasti finančních služeb Accenture ČR.

Služby od Wirecard využívaly společnosti po celé Evropě. Vedle již zmíněného Twista a Fidoo, také třeba Curve a donedávna i Revolut. Toho se ale problémy netýkají, protože s Wirecardem nedávno spolupráci ukončil, informuje web ihned.cz.

„Našim zákazníkům začneme odesílat nové karty v pondělí ráno. Stačí si novou kartu objednat v Twisto účtu. Současné (bílé) přestaly fungovat, protože anglický regulátor pozastavil licenci německé bance Wirecard. Právě na technologii této banky běžely Twisto karty na českém trhu,“ říká Michal Šmída, zakladatel a CEO Twista. Problém se týká zhruba 40 tisíc vydaných karet od Twista.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

U Twista na Wirecardu dosud fungovaly plastové karty a Apple Pay. Tyto služby jsou nyní pro zákazníky v České republice nedostupné. Zatímco nové plastové karty firma nyní začne klientům po jejich vyžádání rozesílat, k obnovení služby Apple Pay podle Šmídy dojde až koncem srpna. Jen přes víkend o novou kartu zažádalo skoro 10 tisíc klientů, kterým karty začnou odcházet dnes.

„Naštěstí jsme se již před několika měsíci rozhodli od Wirecardu odejít k jinému poskytovateli karetního řešení. Pracujeme na přechodu k americké společnosti Marqeta, se kterou jsme již spustili platby kartou na sousedním polském trhu. V České republice na Marqeta běží virtuální platební karty a Google Pay. Tyto služby tak problémy Wirecardu nijak neovlivňují,“ pokračuje Šmída.

U Twista tedy s výjimkou plastových karet a Apple Pay všechny další služby fungují a klienti mají své peníze k dispozici na svých účtech ve službě. 

Karty nyní nemohou používat ani klienti společnosti Direct Fidoo, která firmám umožňuje správu výdajů jejich zaměstnanců. Službu využívá více než 900 firem a 16 tisíc uživatelů.

„Zásah regulátora je zaměřen na preventivní ochranu prostředků klientů a zamezení jakémukoli potenciálnímu nekalému jednání. Přestože zvyšuje bezpečnost prostředků pro klienty Fidoo, bohužel to znamená dočasné omezení funkčnosti služeb,“ říká Jan Šmidt, šéf marketingu Direct Fidoo. Podle něj jsou peníze z klientských účtů Fidoo nyní přesunuté pod správu britského regulátora a klienti by o ně neměli přijít.

Šmidt také dodává, že Wirecard počítá s obnovením provozu v průběhu tohoto týdne. „Jakmile bude toto omezení ze strany regulátora zrušeno, bude služba Fidoo okamžitě obnovena pro všechny klienty v plném rozsahu,“ říká Šmidt.

Zda k obnovení provozu Wirecardu dojde, jak uvádí Šmidt, je ale s otazníkem. Například podle agentury ČTK k odejmutí bankovní licence došlo po odhalení rozsáhlého falšování tržeb. Kolaps Wirecardu začal minulý týden, když její auditoři uvedli, že firmě chybí v přepočtu přes 50 miliard korun, které přitom vykazovala ve svém účetnictví. Podle Šmidta se ale největší problémy týkají banky od Wirecardu a Fidoo má karetní služby od jiné společnosti ze skupiny Wirecard, u které britský regulátor vypnul služby preventivně, dokud neprověří i jejich fungování.

Wirecard poskytuje služby karetních plateb také pro eKasy od společnosti O2. Platební terminály této služby tak nyní karty nepřijímají. „Ostatní funkcionality eKasy zůstávají plně funkční. Situaci intenzivně řešíme a o dalším vývoji budeme zákazníky aktivně informovat,“ říká Lucie Jungmannová, mluvčí O2. eKasu využívá asi 20 tisíc podnikatelů, ne všichni mají platební terminál.

Komentář experta

Zdroj: Accenture ČR

Karel Kotoun, manažer v oblasti finančních služeb ze společnosti Accenture ČR

Finančním světem proběhla informace o tom, že společnost Wirecard požádala o zahájení insolvenčního řízení z důvodu neschopnosti splácení svých závazků věřitelům.

Důvodem bylo zjištění, že banky na Filipínách, které vystupovaly jako tzv. poručníci ve vázaných účtech nemají a nikdy neměly 1,9 miliardy EUR, které měly tvořit významnou část rozvahy Wirecard.

Před vydáním oficiálního prohlášení Wirecard na to upozornil auditor EY, který odmítl podepsat hospodářské výsledky za rok 2019. Jedná se tak o další kauzu ve finančním sektoru, ve které auditoři nedostatečně předvídali reálné finanční problémy. Mezi další se řadí například britské BHS, či Co-Op Bank.

Důvodů pro tato pochybení je několik. Od komplexního modelu Wirecard využívajícího vázané účty (escrow accounts) a svěřenecké účty (trusts), ve kterých figurují 3 strany, přes remuneraci seniorních manažerů navázanou na hodnotu akcií na burze, až po oceňování dle reálné hodnoty (fair value), což vyžaduje subjektivní hodnocení aktiv. Navíc zde vstupuje do hry i morální dilema auditorských společností, které musí dbát na přesnost výsledků, na druhou stranu jsou ale pod tlakem klientů na dobrá finanční čísla a dlouhodobou spolupráci.

Na základě studie „O tlacích a etických dilematech při auditu“ (An exploratory study of the pressures and ethical dilemmas in the audit conflict) od autorů Marcele Espinosa-Pike a Isaso Barrainkua je takovým tlakům vystaveno až 62 % auditorů.

Proto, aby se předešlo v budoucnosti podobným incidentům, které budou následovány propouštěním a trestním stíháním, je zapotřebí aplikovat racionální přístup k ohodnocování reálnou hodnotou. Dále pak změnit odměňování senior manažerů se zaměřením na dlouhodobé výsledky, vytvořit z auditu komoditní službu bez závislosti na jiných poradenských odvětvích, zaměřit se také na svěřenecké fondy, roli poručníků i jejich odměňování a v neposlední řadě také revidovat roli regulátora v oblasti finančního zdraví nebankovních finančních institucí.


Čtěte také:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services