Bez kontaktu už lze vybírat ze dvou třetin bankomatů ČS

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 5. 2020 | 1 komentář
Bez kontaktu už lze vybírat ze dvou třetin bankomatů ČS

Zdroj: Česká spořitelna

Bezkontaktní výběry umožňují už dvě třetiny bankomatové sítě České spořitelny. Celkově jde o více jak 1000 strojů z celkového počtu 1510, které spořitelna v Česku má. Jubilejním 1000. bankomatem s bezkontaktní čtečkou se stal ten v moravských Hranicích.

bankomatů s bezkontaktní funkcí lze peníze vybrat přiložením karty nebo třeba mobilu s nahranou virtuální kartou ke čtečce. Podle spořitelny to zrychluje operace u bankomatů o čtvrtinu původního času.

V bankomatové síti České spořitelny probíhá bezkontaktně už téměř čtvrtina (23 %) výběrů. Na strojích, kde je bezkontaktní výběr umožněn, vybírá hotovost tímto způsobem téměř každý třetí člověk. Za poslední měsíc možnost bezkontaktního výběru využilo víc než milion klientů.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

„Všechny nové bankomaty jsou vybaveny bezkontaktní čtečkou. Na stávající stroje jsme museli čtecí zařízení nechat postupně nainstalovat. Pro výběr jakékoliv částky stačí jednoduše pípnout kartou či jiným nosičem s NFC technologií a zadat PIN. Tím odpadá i riziko, že klient zapomene kartu v bankomatu. Rovněž nemůže dojít ke zneužití karty pomocí takzvaného skimmingu,” říká David Novotný, který odpovídá za rozvoj bankomatové sítě České spořitelny.

Do konce roku plánuje Česká spořitelna přidat další bezkontaktní bankomatové služby, jako jsou vklad hotovosti a jednorázová platba. Po výběru peněz a dotazu na zůstatek účtu jde o nejčastěji využívané služby mezi zákazníky.

Česká spořitelna má v Česku největší síť bankomatů. Z celkových 1510 jich 1246 umožňuje výběry, 109 vklady a 155 vklady i výběry. Vedle bankomatů provozuje i takzvané platbomaty, tedy stroje pro bezhotovostní služby, kterých má aktuálně 321.

Bezkontaktní výběry nabízejí i konkurenční banky, především ČSOB, Komerční banka, Air Bank, Moneta, Fio banka nebo Raiffeisenbank.


Čtěte víc:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+10
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.