Equa spustila Apple Pay, chystá se i Creditas

Službu pro přímé platby mobilem Apple Pay dnes spustila Equa bank. S její kartou tak nově mohou platit i majitelé iPhonů, iPadů nebo chytrých hodinek od společnosti Apple.

Konkurenční službu Google Pay pro telefony s operačním systémem Android nabízí Equa už od konce loňského ledna.  

Také prostřednictvím Apple Pay lze platit bezkontaktně v obchodech, při nákupu na internetu či prostřednictvím aplikací a bezkontaktně vybírat z bankomatů, které tuto službu podporují. Pro zprovoznění služby je třeba přidat platební kartu do aplikace Wallet.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry automatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

Do poloviny roku zřejmě přidá Apple Pay i Banka Creditas. Její zástupci na sociálních sítích i pobočkách zatím mluví o běžícím testování, spuštění se podle nich plánuje „během prvního pololetí“. Původně avizovaný termín „na podzim“ a „do konce roku 2019“ nevyšel.

Loni v únoru spustila Apple Pay první vlna tuzemských bank: Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Air Bank, mBank a J&T Banka. V červenci se k nim přidala UniCredit Bank, v polovině října Fio banka a Raiffeisenbank, v listopadu ČSOB. Službu podporují nejenom kartové asociace Mastercard a Visa, ale i stravenková společnost Edenred nebo platební aplikace Revolut, Twisto a Monese.

„Nástup mobilních plateb v Česku je ohromující a potvrzuje, že Češi patří k inovativním nadšencům. Majitelé zařízení Apple jsou z nich ti nejaktivnější,“ říká Luděk Slouka, ředitel rozvoje produktů a inovací Mastercard pro Česko, Slovensko a Rakousko.

Podle průzkumu Mastercard v současnosti platí mobilním telefonem téměř dvacet procent Čechů, z lidí do 50 let dokonce téměř jedna třetina. „Z hlediska zemí střední a východní Evropy je Česká republika na špičce co do počtu plateb za měsíc. Rozšiřování mobilních plateb usnadňuje i fakt, že téměř všechny platební karty jsou bezkontaktní,“ dodává Slouka.

Mobilní platby podle bank

 

Google Pay

(Android)

Apple PayGarmin PayFitbit Pay
Air Bankanoanoanoano
Banka Creditasanoneanone
Česká spořitelnaanoanoanoano
ČSOBanoanoanone
Equa bankanoanonene
Expobanknenenene
Fio bankaanoanonene
Hello banknenenene
J&T Bankaanoanonene
Komerční bankaanoanoanoano
mBankanoanoanoano
Moneta Money Bankanoanoanoano
Oberbanknenenene
Raiffeisenbankne (má vlastní aplikaci)anonene
Sberbanknenenene
Trinity Banknenenene
UniCredit Bankanoanonene

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter: neuniknou vám důležité aktuality, praktické tipy ani zajímavé rozhovory! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

9. 2. 2024 | Petr Kučera

Čtyři banky hlásí odstávku, o víkendu omezí platby

Česká spořitelna v noci z pátku 9. února na sobotu 10. února dočasně odstaví systém George. V mobilu ani na webu nebude dostupný od páteční 23. hodiny do sobotní osmé hodiny ranní.

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

6. 2. 2024 | Petr Kučera

Banky rozdají tisíce, startují nové akce pro klienty

Raiffeisenbank, Creditas, ČSOB, UniCredit a Skip Pay lákají na odměny za aktivní využívání služeb nebo sjednání nového účtu. Některé odměny získá každý při splnění podmínek, u jiných... celý článek

Partners Financial Services