ČSOB dohání konkurenci, spouští mobilní platby. S omezením

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 5. 11. 2019 12:40 aktualizováno 5. 11. 2019 15:22 | 1 komentář

Službu pro přímé platby mobilem Apple Pay už nabízí i ČSOB včetně Poštovní spořitelny. Byla poslední větší bankou, která ji ještě nespustila. Novinku banka zprovoznila v tichosti už ráno, oficiálně ji pak oznámila po 13. hodině.

Kromě toho dnes ČSOB spustila i službu Google Pay pro systém Android a také Garmin Pay pro chytré hodinky. 

Řadu klientů ale ČSOB zklamala tím, že Apple Pay, Google Pay i Garmin Pay jsou dostupné jenom pro karty Mastercard. Značka Visa přijde na řadu až během několika týdnů, vyplývá z odpovědí banky klientům na sociálních sítích.

Jako debetní karty přitom ČSOB vydávala klientům většinou Visu, zatímco Mastercard používala hlavně pro (mnohem méně rozšířené) kreditní karty.

Už od roku 2016 nabízí ČSOB vlastní aplikaci NaNákupy pro systém Android. Její platební funkci zřejmě v budoucnu vypne, jinak chce ale aplikaci dál rozvíjet.

Letos v únoru spustila Apple Pay první vlna tuzemských bank: Česká spořitelna, Komerční banka, Moneta, Air Bank, mBank a J&T Banka. V červenci se k nim přidala UniCredit Bank, v polovině října Fio banka a Raiffeisenbank. Službu podporují nejenom kartové asociace Mastercard a Visa, ale i stravenková společnost Edenred nebo platební aplikace Revolut, Twisto a Monese.

Do konce roku chce Apple Pay odstartovat ještě Banka Creditas, pak se přidá ještě Equa bank. „V průběhu prosince spouštíme testování a po jeho dokončení, pokud vše proběhne v pořádku, spustíme obratem ostrý provoz,“ říká mluvčí Equa bank Markéta Dvořáčková.

Dnešek lze nazvat dnem mobilních plateb. Kromě ČSOB totiž zprovoznily novinky další dvě banky: UniCredit Bank oznámila spuštění Google Pay a Air Bank přidala Google Pay, Fitbit Pay a Garmin Pay. Obě banky už také nabízejí Apple Pay.

Mobilní platby u UniCredit zatím také fungují jenom pro karty Mastercard – u ní to však nevadí tolik jako u ČSOB, protož Mastercard vydává k běžným účtům primárně jako debetní.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services