Předplacené platební karty. V bezpečí před exekutorem?

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 19. 12. 2017 | 41 komentářů
„Anonymní platební karta pro všechny platby mimo dosah exekutora,“ inzeruje v internetové reklamě vydavatel karty FreePay. Opravdu? Uchrání předplacená platební karta vaše peníze před exekucí?
Předplacené platební karty. V bezpečí před exekutorem?

Předplacená platební karta se od klasické debetní karty nebo kreditní karty liší tím, že nemusí být propojená s bankovním účtem. Můžou si ji pořídit i lidé, kteří bankovní účet nemají. I proto některé typy předplacenek rodiče využívají jako nosič kapesného pro děti.

K popularitě předplacených karet dřív přispívala jejich naprostá anonymita – kartu jste snadno pořídili přes internet, aniž kdokoli ověřoval vaše identifikační údaje nebo chtěl vidět doklad totožnosti. Mimo jiné to znamenalo, že když jste nabili na předplacenou kartu peníze, platili s ní, a dostali se do exekuce, exekutor neměl moc šancí, jak se o existenci karty dozvědět. Pokud jste mu kartu sami nepřiznali nebo ji u vás doma při výkonu mobiliární exekuce nenašel. To samozřejmě neznamená, že bylo zamlčování peněz před exekutorem legální.

Propojeno!

Předplacené karty na Peníze.cz

O předplacenkách jsme na Peníze.cz psali už před třemi lety, v době jejich rozkvětu:

Předplacené platební karty: Anonymní a bezpečné

Znovu pak loni:

Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

Osekaná anonymita

Teď boom předplacených karet, který jsme sledovali v posledních letech, utichá. V Česku už fungují jen čtyři:

Předplacenky totiž letos ztratily jednu ze svých nejatraktivnějších vlastností. Zákon proti praní špinavých peněz (č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu) přiměl vydavatele karet k výraznému omezení jejich anonymity.

Když je karta anonymní, nemůžete z ní podle nového zákona utratit víc než 250 eur měsíčně, tedy zhruba 6250 korun, stejný limit platí pro maximální zůstatek. Vydavatelé proto karty nabízejí v různých režimech – do nízkého limitu kartu vydávají anonymně, kdo na ni chce vložit víc, musí se plně identifikovat. Přesné podmínky si vydavatelé určují podle svého, musejí se ale pohybovat v mantinelech daných zákonem.

Kartu FreePay vydává společnost Prepaid Solutions, a. s., která je u České národní banky (ČNB) registrovaná jako vydavatel elektronických peněz malého rozsahu.

V základním limitu je možné kartu FreePay nabít pouze jednorázově, a to částkou do pěti tisíc korun – držitel karty sice společnosti své základní identifikační údaje sdělí, ale nemusí je nijak dokládat, kartu si může zřídit přes internet, bankovní účet nepotřebuje. Kdo chce předplacenou kartu nabíjet opakovaně (až do 350 tisíc korun ročně), musí se plně identifikovat – v sídle firmy, na Czech POINTu, matrice, u notáře nebo na dálku zasláním kopie dvou dokladů totožnosti a dokladu o svém bankovním účtu. Pokud se identifikuje osobně, vlastnictví účtu dokládat nepotřebuje.

Facebooková reklama Prepaid Solutions

Co se dozví exekutor

Že by všechny peníze na kartě FreePay byly mimo dosah exekutora, jak Prepaid Solutions inzeruje, se nám moc nezdálo. Zeptali jsme se společnosti, co přesně reklamou, kterou citujeme v úvodu tohoto článku, myslela. Nemate klienty? „V současné době nemám tušení, že bychom oslovovali naše potenciální klienty v duchu, který popisujete,“ odepsal nám vedoucí obchodního oddělení firmy Libor Doubek po urgenci 10. listopadu. Print screen, která vidíte vpravo, jsme na Facebooku pořídili přesně o jedenáct dní dřív.

Po našem dotazu firma pravděpodobně reklamu stáhla, v citovaném znění už se neobjevuje.

Shrňme si stručně zákonná pravidla. Exekutor může během výkonu exekuce vyžadovat součinnost třetích osob a ty mají povinnost mu vyhovět. V případě bank to chodí takto: exekutor samozřejmě předem neví, kde všude má dlužník vedené účty a uložené peníze, osloví proto písemně všechny banky, a ty mu musejí informace poskytnout. Následně může exekutor dlužníkovy peníze zablokovat. Povinnost spolupracovat s exekutorem mají i další instituce, včetně vydavatelů elektronických peněz malého rozsahu, tedy i společnost Prepaid Solutions.

Co přesně říká zákon

V § 33, odstavci 4 exekučního řádu (zákon č. 120/2001 Sb.), stojí:

„Banky, pobočky zahraničních bank, spořitelní a úvěrní družstva, instituce elektronických peněz, zahraniční instituce elektronických peněz, vydavatelé elektronických peněz malého rozsahu, platební instituce, zahraniční platební instituce a poskytovatelé platebních služeb malého rozsahu (dále jen „peněžní ústav“), pojišťovny, investiční společnosti a investiční fondy, obchodníci s cennými papíry, penzijní společnosti, penzijní fondy podle zvláštního právního předpisu, Garanční systém finančního trhu (dále jen „finanční instituce“), notáři, advokáti, fyzické a právnické osoby jsou povinni sdělit exekutorovi na jeho písemnou žádost údaje o číslech účtů povinného nebo jeho jiných jedinečných identifikátorech7a), jakož i o jejich stavu a změnách a údaje o majetku, věcech, listinách či zaknihovaných cenných papírech povinného jimi spravovaných či u nich pro povinného či povinným uschovaných.“

Jedna věc je, že si exekutoři o informace říkat smějí, jiná, jestli to skutečně důsledně dělají. V případě bankovních účtů je to naprosto standardní krok. Obesílají ale exekutoři všechny vydavatele předplacených platebních karet, aby zjistili, jestli dlužník takovou kartu drží? Znovu jsme se ptali v Prepaid Solutions.

„Skutečnost je taková, že by musel mít exekutor vydanou a platnou kartu, případně znát její přesný identifikační údaj, na jehož základě jsou u nás karty a potažmo i jejich držitelé evidováni. A opravdu si nemohu vzpomenout, kdy se na nás naposledy s podobným požadavkem obrátil exekutor. Otázkou pak je, jestli vůbec někdy takový požadavek exekutor měl,“ odpověděl nám Libor Doubek.

Se stejným dotazem jsme se obrátili také na ČSOB, která vydává předplacenou platební COOL kartu. Zajímalo nás, jestli banka exekutorovi, který požaduje informace o konkrétním dlužníkovi, automaticky sdělí, i zda drží předplacenku.

„Exekuční řízení, dědictví a insolvenční řízení se týká plně identifikovaných držitelů předplacených karet. To jsou u ČSOB karty, které mají měsíční limit útraty vyšší než pět tisíc korun,“ říká mluvčí ČSOB Patrik Madle. Dodal, že v případě, že exekutor u dlužníka předplacenou kartu sám zajistí a plně dotyčného člověka identifikuje jako vlastníka karty, může banku žádat i o exekuci z předplacené karty s nižším měsíčním limitem.

Co je na exekutorovi nejhorší

Na exekutorovi je nejhorší, když má pravdu. Proto je lepší držet se od dluhů dál. Například šetřit. 

Ušetřit se dá i na takové banalitě, jako je účet v bance. A nemusí to nutně být konto bez poplatků: placený účet vám možná nabídne takové služby, se kterými ušetříte čas a nervy, takže dokážete vydělat víc. 

Schválně si zkuste vybrat:

Exekutoři: Jednoznačné to není

Jestli exekutoři v praxi peníze z předplacených platebních karet postihují, jsme zjišťovali u Exekutorské komory.

„V případě, že je karta spojená s účtem, postupuje soudní exekutor stejně jako při postižení účtu u peněžního ústavu. Jde-li o takzvanou anonymní kartu, postupuje soudní exekutor obdobně jako v případě provádění exekuce prodejem movité věci tak, že v součinnosti s vydavatelem takové karty peněžní prostředky z této karty zinkasuje. Výslovně pak upozorňujeme, že úmyslné „odklánění“ majetkových hodnot před věřiteli, například na anonymní karty, může být kvalifikováno jako trestný čin poškození věřitele, případně může naplnit skutkovou podstatu jiného trestného činu,“ okomentovala pro Peníze.cz mluvčí Exekutorské komory ČR Martina Houšková.

Jednoznačnou odpověď na to, jestli exekutoři v praxi skutečně obesílají všechny vydavatele předplacených karet a aktivně u nich prověřují, jestli dlužník takovou kartu má, nám ale nedala. Problematika předplacených karet je podle mluvčí Houškové pro exekutory stále ještě nová a záleží na každém exekutorském úřadu, jaký postup přesně volí, obecné vyjádření prý dát nemůže.

Jaké máte zkušenosti s předplacenými platebními kartami vy? Dosáhl na peníze z předplacenky exekutor? Budeme rádi, když se s námi i ostatními čtenáři podělíte v diskuzi pod článkem, klidně anonymně.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+107
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 41 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 4. 2018 18:49, Marek

Z vlastní zkušenosti mohu říci, že mám účet v zahraničí cca 15 let a nikdy se mi nestalo, že by mne ten účet obstavila nějaká exekutorská špína ! Doporučuji založit

+158
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 2. 2019 12:32, potřebujete půjčky? Pokud ano, e-mail: (richardcos

Potřebujete půjčku? osobní půjčky? podnikatelské půjčky? hypoteční úvěry? zemědělské a projektové financování? poskytujeme všechny druhy půjček s úrokovou sazbou 2%! Kontaktní e-mail (richardcosmos5@gmail.com)

Nabídka půjčky.

-46
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (41 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

8. 4. 2024 | Kateřina Hovorková

Fio překvapila klienty, platby kartou zaúčtovala dvakrát

Fio banka hlásí komplikace s duplicitním zaúčtováním některých transakcí provedených kartami Visa. „O potížích víme a situaci se společností Visa intenzivně řešíme,“ ujišťuje banka... celý článek

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Jakou kartu teď dostanete? Podívejte se na přehled podle bank

Galerie platebních karet, které banky v Česku nabízejí k účtům. Chtěli byste raději vesmírně černou, puntíkatou, s vlnkami, s barvami oblíbeného sportovního klubu nebo tu z ryzího zlata?... celý článek

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

4. 3. 2024 | Petr Kučera | 4 komentáře

Banky lákají na nové bonusy. Tisíce získáte snadno

Za vyzkoušení účtu nabízejí peníze zdarma. A kromě toho třeba poznáte, že jiná banka je lepší než ta vaše. Koneckonců víc účtů v různých bankách se může hodit vždycky. Kam se teď podívat,... celý článek

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

27. 2. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Pozor na nový trik u bankomatů. Platíte za to, co nechcete

Síť bankomatů Euronet v Česku strhává lidem poplatek za službu, kterou si ve skutečnosti neobjednali – nebo ji nakonec ani nedostali. Některým velkým bankám se takové klamání jejich... celý článek

Partners Financial Services