Místo platební karty mobil. Banky přišly s novým řešením

Možnost udělat si z telefonu mobilní peněženku aktuálně nabízejí tři banky. Ale zatímco klienti Fio banky musí mít speciální simku od O₂, která podporuje NFC platby, u ČSOB a Komerční banky žádnou zvláštní SIM kartu nepotřebujete a nezáleží ani na poskytovateli mobilních služeb. Chcete kartu vyměnit za mobil? Poradíme, jak na to.
Místo platební karty mobil. Banky přišly s novým řešením

Bezkontaktní placení jsme si v Česku oblíbili (nebo si na něj minimálně rychle zvykli). Podle statistik České bankovní asociace proběhne bezkontaktně 67 procent domácích karetních plateb, což je zároveň nejvíc v celé Evropě. „V přepočtu na obyvatele v rámci Evropy podle statistik vedeme jak ve frekvenci, tak i v objemu. Podle dostupných čísel zaplatíme několikanásobně více než ostatní Evropané,“ komentuje statistiku poradce pro platební styk České bankovní asociace Tomáš Hládek.

Na jinou notečku

Z karetních novinek

Placení mobilem není jediná novinka, pokud jde o platby. Tak třeba... Víte, že vedle klasických platebních karet „na jméno“ existují také anonymní předplacené karty, na které si jednoduše nabíjíte peníze... a pak je třeba jednoduše strčíte potomkovi místo kapesného? Kde a za jakých podmínek takovou kartu sehnat? Prozkoumali jsme:

Předplacené karty pro děti i dospělé

Trendu rychlého placení se snaží využít i banky. Kromě zvyšování počtu bezkontaktních platebních terminálů – podle karetní společnosti VISA je bezkontaktních 85 tisíc z celkových 142 tisíc terminálů, přicházejí i s dalšími novinkami. Po bezkontaktních nálepkách teď nově dvě velké banky nabízejí svým klientům možnost platit útratu v obchodě nebo restauraci pomocí mobilního telefonu – jednoduše ho stačí přiložit k terminálu.

Jak placení mobilem funguje a co k tomu potřebujete? Provedeme vás mobilními peněženkami krokem za krokem.

Předně, jestli chcete mobilní peněženku využívat, neobejdete se bez chytrého telefonu. Konkrétně musí váš mobil jednak podporovat NFC – technologie NFC nebo-li Near Field Communication umožňuje bezkontaktní placení nebo třeba přenos souborů mezi dvěma mobily – a mít operační systém Android 4.4 a vyšší.

NaNákupy od ČSOB: Platby u obchodníka i výběr z bankomatu

Československá obchodní banka představila svoji aplikaci NaNákupy letos v červnu. Krom klientů ČSOB si ji můžou stáhnout i klienti Ery/Poštovní spořitelny. Podmínkou je, abyste měli u jedné z bank účet, alespoň jednu platební kartu a zároveň internetové bankovnictví. Samotnou aplikaci pak najdete v Google Play a její stažení a používání je bez poplatku.

Jakmile aplikaci naistalujete a projdete aktivačním kolečkem – o tom si povíme víc později, nahraje se do aplikace číslo vaší platební karty, respektive karet – pokud jich máte víc, a všechny je chcete prostřednictvím mobilu používat. Může jít o kartu debetní i kreditní, jedinou podmínkou je vydavatel karty – Mastercard nebo VISA.

S aplikací můžete mobilem platit všude tam, kde mají bezkontaktní platební terminály a nadto můžete vybírat z bankomatů opatřených bezkontaktní čtečkou – těch je ale zatím po republice jen hrstka. Do konce roku by pak chtěla ČSOB přidat také možnost cashbacku – výběru hotovosti u obchodníka. Chystá ale i placení po internetu a další funkce. „Chceme klientům nabídnout celou řadu dalších chytrých a užitečných funkcionalit. S aplikací ČSOB NaNákupy budou moci platit na internetu, jednoduše ovládat nastavení svých platebních karet nebo sledovat transakční historii. Rozhodli jsme se ale jít ještě dál a aplikaci rozšířit i o služby, které bude moci využívat i široká veřejnost. Věřím, že lidé ocení zejména virtualizaci věrnostních kartiček, jichž máme v peněžence v průměru čtyři až sedm, nebo o velmi užitečnou archivaci účtenek,“ popisuje Petr Hutla člen představenstva ČSOB.

Pokud byste o telefon přišli, zabraní v přístupu k placení PIN, případně zámek displeje. Přesto byste měli zavolat na Helpdesk ČSOB a nechat aplikaci zablokovat. Jednotlivé karty už pak blokovat nemusíte.

Kdo šetří, má tyhle tři

Běžný účet, spořicí účet, kreditka. Tohle trio může ušetřit určitě pár stovek ročně. Když je správně vyladěné a když víte, kam ve správný čas přesunout kolik peněz. Dobrá zpráva: dneska to jde do značné míry zautomatizovat. Na začátku je to samozřejmě dost kombinování. Pomůžeme s porovnáním a výběrem.

NaNákupy krok za krokem

  • Jak pořídit

Pokud jste se přesvědčili, že váš telefon platby zvládne, musíte jít ze všeho nejdřív do Google Play a aplikaci si stáhnout. Zároveň je potřeba přihlásit se do internetového bankovnictví, kde si vygenerujete aktivační kód. Klienti ČSOB ho najdou na záložce Platební karty/NaNákupy, klienti Ery musí v Era portálu kliknout na Nastavení a záložku NaNákupy.

Jakmile máte vygenerovaný kód, zadáte ho do aplikace. V dalším kroku vymyslíte a nastavíte PIN – kombinace čísel je na vás, s PINem na platební kartě se nemusí shodovat. Pak už se objeví seznam karet. Vyberete, kterou z nich chcete do aplikace přidat, a svoji volbu potvrdíte PINem. Pokud máte co utrácet – zůstatek si můžete ověřit přímo v aplikaci – můžete začít mobilní peněženku používat.

  • Jak platit

Platit můžete dvěma způsoby. Buď přímo v aplikaci, kde si vyberete kartu, kterou chcete platbu provést, kliknete na Zaplatit, přímo na mobilu zadáte PIN a přiložíte ho (displejem k sobě) k terminálu.

Druhá možnost je takzvaná Rychlá platba, kterou je ale potřeba v aplikaci nejdřív povolit. Při placení pak stačí pouze odemknout telefon a přiložit ho k platebnímu terminálu. Kdo má kartu VISA nemusí navíc zadávat při útratě nižší než 500 korun PIN, s Mastercard se zadání PINU nevyhnete, ať je částka jakákoli.

Zároveň musíte mít na mobilu zapnuté NFC. Co se týče internetu, aplikace NaNákupy funguje i offline, ale pouze pro omezený počet plateb. Čas od času se proto budete muset k internetu připojit. Kdo má kartu Mastercard, tomu by mělo stačit připojení třeba doma, s kartou VISA ale budete muset zapnout data přímo v obchodě.

Vyzkoušeli jsme placení s ČSOB aplikací NaNákupy celkem čtyřikrát a vždy bez problémů. Platba proběhla úspěšně se zapnutými i vypnutými mobilními daty a problém nebyl ani s rychlou platbou, která podle recenzí uživatelů na Google Play občas zlobí.

Pokud jste příznivcem mobilních aplikací nebo často odcházíte z domu bez peněženky, zato s mobilem v ruce, neváhejte novinku vyzkoušet. Pro ostatní, obzvlášť pokud máte jen jednu kartu, ale nepřinese placení mobilem žádnou výraznou změnu. Jestliže máte Mastercard, zadávání PINu i při útratě nižší než 500 korun vás naopak zbrzdí, byť o vteřiny. Navíc je potřeba mít stále zapnuté NFC, případně ho nezapomenout před každou platbou zapnout. Uvidíme ale, s jakými dalšími funkcemi ČSOB přijde.

Anketa

Platili byste mobilem?

MojeMobilní karta od Komerční banky: U obchodníků vyberete i hotovost

Podobně funguje i MojeMobilní karta, kterou Komerční banka představila v srpnu. Ale zatímco u ČSOB se vám do mobilu nahrají karty stávající, u Komerčky si budete muset požádat o kartu novou. Bude ale pouze digitální. Vedení karty je zatím v rámci akce na rok zdarma, potom dělá roční poplatek 99 korun. O digitální kartu můžou klienti Komerční banky zažádat v internetovém bankovnictví nebo na pobočce.

Zároveň je potřeba mít v telefonu nainstalovanou aplikaci pro mobilní bankovnictví. Kdo ji nemá, najde ji pro Android na Google Play pod názvem Mobilní banka (aplikace existuje  i ve verzi pro Apple a Windows, NFC placení mobilem pro ně ale nefunguje). V aplikaci pak virtuální kartu jednoduše aktivujete – jít by to mělo zhruba po dvou dnech, co jste o kartu požádali. V rozhraní aplikace pak nastavíte PIN, ale i denní a týdenní limity a sami můžete určit také maximální částku pro útratu, kterou nebude potřeba potvrzovat PINem.

Stejně jako u ČSOB pak můžete mobilem platit u obchodníků vybavených bezkontaktním platebním terminálem, navíc ale můžete využít i cashback. Výběry z bankomatu naproti tomu Mobilní karta neumí a odlišný je i způsob placení. Na výběr máte ze tří možností – platit můžete buď prostým rozsvícením displeje (není nutné ho odemykat), pomocí widgetu na ploše nebo přímo z aplikace Mobilní banka. Samozřejmě musíte mít povolené NFC, internetové připojení nutné není. Podle Komerční banky se ale vyplatí například jednou týdně k internetu připojit – klidně doma – aby došlo k aktualizaci dat. 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 9. 2016 13:13, kodiak medvěd

Třeba tou kartou, kterou mají stejně založenou v peněžence.

Zobrazit celé vlákno

+7
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 9. 2016 3:36, josef

Je to výborná cesta jak něco dělat složitě, když to jde jednoduše. Pořídíme novou techniku,zapojíme nové elektrárny,budeme pořádat nová školení.... Jinak s tím kapitalismem dopředu nepohneme! Ať žije růst HDP!

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

15. 6. 2016 | Monika Veselíková | 14 komentářů

Proč si pořídit předplacenou kartu. Pro děti i dospělé

Předplacených platebních karet jsou v českých peněženkách desítky tisíc. Předpovídá se jim ale větší budoucnost. Karty nejsou propojené s účtem, a ten je díky tomu v bezpečí, když kartu... celý článek

Šéf MasterCard Miroslav Lukeš: Bankovky už brzy nebudou potřeba

20. 2. 2016 | Ondřej Tůma | 23 komentářů

Šéf MasterCard Miroslav Lukeš: Bankovky už brzy nebudou potřeba

„Každý z nás za sebou zanechává elektronickou stopu a množství těch údajů bude růst. Tak to zkrátka je a s tím už se nic neudělá,“ říká o světě bez hotových peněz generální ředitel... celý článek

Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

5. 4. 2014 | Ondřej Tůma | 10 komentářů

Šéf české a slovenské Visy: Jsme jako Němci. Orientovaní na hotovost

Rozvoj bezkontaktních plateb, regulace mezibankovních poplatků, nakupování kartou na internetu, nedostatečný počet platebních terminálů, srovnání návyků spotřebitelů ve střední a západní... celý článek

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

22. 8. 2013 | Ondřej Tůma | 46 komentářů

Bezkontaktní platební karty. Jsou bezpečné?

Počet bezkontaktních karet raketově roste. Co o nich ale doopravdy víme? Palčivá je zejména otázka jejich bezpečnosti. Může vám někdo bezkontaktně vycucnout z karty peníze někde na... celý článek

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

8. 4. 2011 | Michal Kašpárek | 5 komentářů

Do hospody klidně bez peněz. Zaplatíte mobilem

Telefony nám slouží jako přehrávače MP3, foťáky a navigace – zvládnou ale taky roli peněženek? Poslední novinky ukazují, že ano. Jen se neví, jestli budete mobilem u pokladny mávat,... celý článek

Partners Financial Services