Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích

Ondřej Tůma | rubrika: Co se děje | 28. 1. 2011 | 8 komentářů
Platby kartami rostou, důkazem bylo i nákupní šílenství o Vánocích
Od loňských parlamentních voleb vládnou v ČR politické strany, které zastávají filosofii rozpočtové zodpovědnosti. Domácnosti se však stále více zadlužují. Příkladem dalšího nákupního šílenství byly poslední vánoční svátky, alespoň co se týče utrácení prostřednictvím platebních karet, které vydaly přední české banky.

Vánoce nejsou jen obdobím klidu a míru, ale také dobou, kdy se i z jinak šetrných lidí stávají nákupní mašiny. Znovu to potvrdily i poslední vánoční svátky. Nákupní centra nacpaná k prasknutí, dlouhé fronty u pokladen obchodů a lidé na ulicích, ověšeni nejrůznějšími taškami s dárkovými předměty. Klasický obrázek českého předvánočního šílenství, které bylo k vidění i během prosince 2010. Lidé navíc přicházejí stále více na chuť platebním kartám, takže je utrácení ještě snazší (a zrádnější). Kromě velkého počtu plateb bankovními kartami v obchodech výrazně vzrostly i nákupy kartami přes internet. Podle statistik českých bank rostou i útraty platebními kartami, které jsou spojeny s věcmi každodenní potřeby.

Banky hlásí rekordní útraty platebními kartami

Obrovské předvánoční útraty pomocí kreditních karet potvrzují zástupci České spořitelny. V prosinci byl počet bezhotovostních transakcí kreditními kartami ČS vyšší asi o 15 % a objem asi o 23 %, než v listopadu. „Rekordními dny v historii platebních terminálů České spořitelny byly 22. a 23. prosinec 2010. Ve středu 22. prosince lidé zaplatili za nákupy kartou na terminálech banky celkovou částku v hodnotě 560 milionů korun, což je o 10,4 % více než ve stejný den v loňském roce. Ve čtvrtek 23. prosince dosáhl počet plateb na terminálech České spořitelny 553 400, čímž vzrostl loňský největší počet plateb během jednoho dne o 19,3 %,“ prozradila serveru Peníze.cz Klára Pačesová z tiskového centra České spořitelny.

Držitelé platebních karet vydaných Komerční bankou utratili v období od 1. 12. 2010 do 27. 12. 2010 za vánoční nákupy téměř 3,9 miliardy korun. Oproti stejnému období roku 2009 tak vzrostl objem vánočních nákupů, placených kartou, o 27 %. Objem úhrad za nákupy realizované přes internet se v daném období dokonce meziročně zvýšil o 62 %.

Zvýšení útrat platebními kartami zaznamenala i Volksbank. Lucie Hálová z tiskového oddělení Volksbank CZ nám k tomu řekla: „V období předvánočních nákupů je patrný nárůst počtu i objemu transakcí realizovaných platebními kartami o cca 15-20 % ve srovnání s průměrem roku.“ Zároveň však podotýká, že v oblasti využívání platebních karet ( debetních i kreditních) dochází postupně ke snižování průměrné částky transakce, přičemž celkový objem, ale i počet transakcí realizovaných platebními kartami, stoupá.

Anketa

Platíte v obchodech platebními kartami?

Celkový objem utracených prostředků platebními kartami mBank během předvánočních nákupů přesáhl miliardu a dvacet milionů korun. Průměrná částka zaplacená jednou kartou vzrostla ve srovnání s rokem 2009 o téměř 30 %. „Tradičně se nejvíce utrácelo za oblečení a doplňky, sportovní potřeby a elektroniku. Velkou část nákupů tvoří také potraviny a nápoje, na celkových předvánočních výdajích se podílejí z 28 %. Například za květiny zaplatili klienti mBank svými kartami bezmála jeden milion korun, což je téměř stejná částka, za jakou nakoupili před Vánoci hodinky a šperky,“ informovala tisková mluvčí mBank Ivana Buriánková.

Karty slouží i k platbám každodenních potřeb

Vánoce však nejsou jediným obdobím, kdy Češi výrazněji utrácejí. Podle Pavla Zúbka, tiskového mluvčí GE Money Bank, se dají během roku vysledovat určité zákonitosti. Obecně lze říci, že v průběhu roku se pravidelně objevují největší vrcholy v počtech transakcí na kreditních kartách v březnu, pravděpodobně v důsledku zimní dovolené a nákupu jarního oblečení, dále srpnu až září, tedy v období letní dovolené a nástupu do školy a samozřejmě před Vánoci. „U kreditních karet jsme v loňském roce pozorovali mírný pokles hotovostních transakcí (výběry z bankomatu) a naopak významný nárůst plateb kartou u obchodníků. Tento trend svědčí o tom, že klienti začínají chápat, že kreditní karty jsou nástroj v prvé řadě určený pro platby u obchodníků,“ dodává Zúbek.

Leoš Pokorný, ředitel útvaru platebních karet UniCredit Bank, přiblížil serveru Peníze.cz některé současné trendy: „Již delší dobu sledujeme, že se platební karty stávají prostředkem k platbám každodenních potřeb. Statistiky dlouhodobě ukazují výrazné zvýšení počtu plateb kartou na úkor jejich průměrné výše – kromě jiných faktorů to souvisí se zvýšením důvěry v bezpečnost platebních karet, která se zvedla zejména díky zavedení čipové technologie a implementace zákona o platebním styku, který vymezil hranici odpovědnosti při zneužití platebního prostředku.“

O stále širším využívání karet vypovídají i statistiky ČSOB. Češi stále méně platí v hotovosti a své  nákupy si zvykli hradit platební kartou. Objem ATM transakcí v loňském roce vzrostl o 8 %. Výrazně se zvýšilo také používání platebních karet na obchodních místech, objem transakcí v tomto případě zvýšil o 18 %.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

30. 1. 2011 16:44, Ro

Přesně tak. Kdo platí kartou, tak zadarmo předává informace do statistik, také může být sledován a také víc utrácí. Takže pro obchodníky je to výhodné, také pro banky- když můžete jit do mínusu.

Zobrazit celé vlákno

+1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nejvstřícnější bankou je GE Money Bank

19. 1. 2011 | František Mašek | 70 komentářů

Nejvstřícnější bankou je GE Money Bank

Češi jsou považováni za konzervativní, což jim ale nijak nebrání v hledání „banky snů“. Často však bohužel spíše teoreticky. Zajímavé vodítko při tomto hledání nabízí projekt nejvstřícnější... celý článek

Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo

29. 11. 2010 | Světlana Rysková | 13 komentářů

Kreditní karty: slevy nejsou zadarmo

Čím víc utratíte, tím víc ušetříte – to je heslo, se kterým vyrazili za klienty vydavatelé kreditních karet s různými bonusovými programy. Propagují výhody, o podmínkách provozu karty... celý článek

Kolik letos utratíme během Vánoc?

1. 11. 2010 | Ondřej Tůma | 2 komentáře

Kolik letos utratíme během Vánoc?

Během letošních vánočních svátků utratí české domácnosti více peněz, než tomu bylo před rokem. Průzkum společnosti Unilever ukazuje, že spotřebitelé hodlají o Vánocích zalovit hlouběji... celý článek

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

16. 8. 2010 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Co dělat, když máte podezření, že vám zneužili platební kartu

Zvláště po návratu z dovolené, kde jste platili kartou na neznámých místech, byste měli důsledně kontrolovat výpis z účtu ke kartě. Pokud se na něm objeví transakce, o kterých nevíte,... celý článek

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

9. 7. 2010 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Nejlepší karty pro výběry ze zahraničních bankomatů

Za výběr z bankomatu v zahraničí si tuzemské banky účtují až stokorunové poplatky. Výběry z bankomatů v rámci některých bankovních skupin jsou však mnohem výhodnější. Podívejte se,... celý článek

Partners Financial Services