PIN veřejně k nahlédnutí

PIN  veřejně k nahlédnutí
Už se vám stalo, že jste v poštovní schránce našli PIN? Náš čtenář byl velmi překvapen, když v obálce našel čtyřmístné tajné číslo vztahující se ke kartě, která mu zatím bloudila někde na poště. Žádné doporučeně, žádné do vlastních rukou.

Byl chladný únorový večer a pan Červíček při cestě z práce jako vždy vybral poštovní schránku. Jako vždy v ní našel spoustu reklamních letáků a naprosto výjimečně v ní našel také obálku skrývající PIN ke kreditní kartě GE Money Bank (profil, názory), která mu prý byla zaslána doporučeně na kontaktní adresu. Oznámení o tom, že by na něj karta čekala na poště, však pan Červíček do té doby neobdržel.
Skutečnost, že jeho kreditní karta, kdoví s jak vysokým limitem, je v cizích rukou a PIN putoval nedoporučeně, jej zneklidnila. Pokoušel si tedy vzpomenout, zda nebyla obálka s kódem nijak poškozená, protože pak už by pravděpodobnost zneužití karty byla opravdu vysoká. Měl však štěstí, na PIN se zřejmě nikdo nepodíval a oznámení o doporučené zásilce našel ve schránce dva dny poté.

Jednou se upíšete a už vás nepustí

Kreditní karta

Použitím kreditní karty při výběru peněz z bankomatu nebo placení u obchodníka čerpáte půjčku, kterou pak splácíte. Jako každý úvěr je i ten čerpaný kreditní kartou úročen. Existuje však možnost, jak se úrokům vyhnout. Jde o takzvanou bezúročnou lhůtu, která se u jednotlivých bank pohybuje v rozmezí zhruba 30 až 51 dnů (50 dní pro GE Money). Pokud do této doby splatíte celou dlužnou částku včetně úroků a poplatů, neplatíte žádné úroky. To ale většinou neplatí pro částky vybírané z bankomatu, které jsou úročeny hned od data výběru. Vždy však musíte splatit alespoň minimální částku, například 5 % z vyčerpané částky v GE Money.

"Vážená paní, vážený pane, s potěšením Vám oznamujeme, že na základě smlouvy o revolvingovém úvěru, kterou jste podepsal/a dne 11. 7. 2005 spolu se smlouvou o Multiservis úvěru u GE Money, Vám nyní, jako našemu dobrému zákazníkovi, zasíláme kreditní kartu MoneyCard," dostalo se panu Červíčkovi v dopise obsahující kreditní kartu konečně vysvětlení, proč vůbec PIN obdržel.
V létě totiž kupoval plazmovou televizi na splátky, ale o tom, že se upsal zároveň ke kreditní kartě, neměl ponětí. Měl však být opatrnější a zjistit si, co se skrývá pod pojmem revolvingový, tedy neustále se opakující, úvěr.

"Z bezpečnostních důvodů je karta zasílána jako neaktivní", uklidnilo pana Červíčka upozornění v dopise. Znamená to tedy, že nejprve musí zavolat na dané telefonní číslo, nadiktovat šestimístné heslo ve smlouvě nebo v obálce s PINem, pak ji teprve může použít. Avšak o jakou bezpečnost se může jednat, když heslo a PIN byly zaslány nedoporučeně, navíc se k panu Červíčkovi dostaly před samotnou kartou.

Na pořadí nezáleží?

Toto však není standardní postup, jakým by k vám měl doputovat PIN a karta. "Kreditní karta MoneyCard GE Money je v souladu s bezpečnostními standardy GE Money zasílána klientovi doporučeně a do vlastních rukou, aby bylo vyloučeno její zneužití. PIN ke kartě je zasílán klientovi obyčejnou zásilkou, ale až následně s časovým odstupem, o kterém je klient rovněž informován při obdržení karty," vysvětluje manažerka externí komunikace GE Money Eva Chaloupková.

Postup vydávání kreditních karet a PINu v jiných bankách
  • Česká spořitelna (profil, názory): PIN posílá banka poštou v doporučené zásilce, a poté si klient vyzvedne kartu na pobočce,
  • HVB Bank (profil, názory): kartu i PIN zasílá banka poštou v doporučené obálce,
  • Citibank (profil, názory): kartu banka posílá poštou jako obyčejnou zásilku, pak musí klient zavolat na aktivační linku, kde si zvolí po ověření osobních údajů PIN.

Tedy zcela opačný postup než v případě pana Červíčka. Avšak i on měl být klasickým klientem, který si měl nejprve na poště vyzvednout kartu, a až poté dostat PIN. Razítka obou dopisů obsahovala data se správnou časovou posloupností, tedy 10. února karta a 13. února PIN. Chyba byla způsobena špatným doručením poštou. Zřejmě by měla GE Money Bank školit i pošťáky, aby její zásilky doručovaly ve správném pořadí.

Avšak ať už došel dříve PIN či karta, skutečnost, že "klíč" ke kartě přichází poštou nedoporučeně, stojí sama o sobě za zmínku. GE Money Bank ji však považuje za standardní postup v souladu s jejími bezpečnostními zásadami. Zůstává tedy otázkou, proč nás banky téměř neustále nabádají k opatrnému nakládání s PINem, když pak jeho osud svěří plně do rukou pošty.
Podle Milana Kříže z tiskového oddělení MasterCard je však dostatečně bezpečný postup, pokud "putuje" karta odděleně od PINu. Manažer Visa Europe pro Českou republiku Miloslav Kozler se k tomuto odmítl vyjádřit, jde prý o osobní názor, zda považujete poslání PINu běžnou zásilkou za bezpečné.

Jméno čtenáře, předmět nákupu a data (tak, aby byla zachována jejich chronologická a proporcionální návaznost) redakce změnila.

Máte podobné zkušenosti jako náš čtenář? Koupili jste si zboží na splátky a po půl roce splácení vám přišla karta? Byla nejprve blokovaná? Podělte se s námi

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 12 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

14. 3. 2006 11:14, Jirka

IMHO pokud takto obdrží klient ostrý PIN, který pak bude ke kartě používat, může se snadno případný lapka dozvědět PIN, typ a část čísla karty, číslo účtu a totožnost majitele karty (nemám k dispozici zprávu s PINem od GE, ale od ČS, u GE to může být trochu jinak). Takto si může opatřit celou databázi PINů a jmen a možná i dalších údajů. Pak ji buďto sám použije nebo prodá partě, která straží na majitele karet finty v bankomatech nebo karty v nestřežené chvíli krade. Jméno je vyraženo na kartě (alespoň na mých emboskách ano). Pak už stačí jen projít získanou databázi jmen a PINů a se slušnou pravděpodobností se zloději dostanou k penězům, aniž by riskovali, že si jich někdo všimne při šilhání za zády majitele u bankomatu nebo v obchodě. Nemusejí ani montovat skryté kamery a jiné nákladné finty, kterými by na sebe upozornili. V každém případě to považuji za zbytečné ulehčení zlodějům.

Zobrazit celé vlákno

+34
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 3. 2006 10:21, neduverivec

Zalozil jsem si ucet u Citibank v sousednim Nemecku a nejen debetni karta a pin, ale i prihlasovaci udaje k internet bankingu vcetne TANu prislo v nekolika obycejnych dopisech! Vse bylo zaslano az po slozeni 2500EUR na ucet! Postovni schranka na dane adrese je naprosto nezabezpecena a kazdy ma moznost postu vybrat... Dopisy prisly v naprosto nesmyslnem poradi ;) To bude asi tou nemeckou duverivosti...

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (12 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

banky, pin, platební karty, riziko

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

29. 11. 2005 | Dana Chytilová

Přijali jste kreditku? Ať vám nezruší kontokorent!

Zavolal vám váš bankéř a nabídnul kreditní kartu? Pokud využíváte zároveň kontokorent u dané banky, dejte pozor, ať o něj přijetím kreditní karty nepřijdete.

Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně.

4. 10. 2005 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Přečerpali jste kontokorent? Zaplaťte a pořádně.

Využíváte debetního zůstatku u běžného účtu? Pak si dávejte pozor, ať nečerpáte příliš. Můžete lehce sklouznout do nepovolených částek a porušit tak smlouvu. A za to pořádně zaplatíte! celý článek

Jak žít na dluh

11. 7. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak žít na dluh

Nemáte na dovolenou? Nemáte na novou televizi? Nemáte na nábytek? Nakupujte na splátky, lákají vás prodejci v obchodech a reklama na každém rohu. Než ale podlehnete, vše si důkladně... celý článek

Jak na dovolenou bez peněz a bez úroků

2. 6. 2005 | Dana Chytilová

Jak na dovolenou bez peněz a bez úroků

Chcete v létě k moři a nemáte našetřeno dost peněz? Nevadí. Cestovní kanceláře vám půjčí. Pokud splníte určité podmínky, nemusíte dokonce platit nic navíc. Porovnali jsme nabídky cestovních... celý článek

Partners Financial Services